Откриват процедура за приватизация на "Общинска банка"

Трайков убеден: Сега е благоприятният момент за това
10
Откриват процедура за приватизация на "Общинска банка"
Снимка: БТА, архив

Ще бъде открита процедура за приватизация на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД. Столичният общински съвет прие доклад за това на заседание днес.

Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/. Вносител е общинският съветник от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, предаде БТА.

Пред журналисти той каза, че сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна, оптимална откъм финансов аспект. Според Трайков сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена.

В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се присъедини към общия европейски банков надзор, посочи общинският съветник. По думите му всяка една от по-малките банки, сред които е и "Общинска банка", ще трябва да избере за себе си стратегия за адаптиране към тези условия.

От своя страна големите банки също търсят възможности за консолидация чрез придобиване на по-малки банки. Именно това прави банката ценна за потенциалните инвеститори и би предизвикала по-широк интерес за продажба на по-добра цена, обясни Трайков.

Той посочи, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС. От времето при предишния опит за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен, каза Трайков.

На въпрос защо през 2014 г. е прекратена процедурата за приватизация на банката, общинският съветник каза, че е лудост да се опиташ да продаваш банка през юни 2014 г., когато е прекратена процедурата, в условията на остра банкова криза и обща политическа криза. Сега е подходящият момент по икономически и пазарни причини, каза общинският съветник.

Оттук нататък предстои СОАПИ да възложи на консултант да изготви всичко, което се прави при подобна процедура - информационен меморандум, актуална пазарна оценка, правен анализ, маркет тест, разговори с потенциални инвеститори, организиране на процедурата по конкурса. Когато има резултат, който СОАПИ е готова да представи пред СОС, тя ще го внесе за окончателно гласуване, обясни Трайков.

Що се отнася за срока на цялата процедура той каза, че за него по-бързото приключване би било по-добре, но бързината не е от първостепенно значение. Няма определен срок за приватизацията, посочен в доклада. Все пак Трайков изрази надежда това да стане до края на тази календарна година.

Попитан за цената на консултантската оценка Трайков каза, че изготвената оценка през 2014 г. е струвала 150 хил.лв. и би могло да се стъпи на нея и да се спестят част от средствата, необходими за такава процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Общинска банка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащате народе от вашия джоп и ще мълчите щом си стойте вкъщи значи ви е добре така плащайте яко , плащайте за демонтаж на паметника НДК 408 000 лв плащайте на олигарсите 20 ромааа ако им кажат желязото за вас ще го килнат без пари ама не трябва олигарха да прибере 408 000 лв от джопчето на данъкоплатеца и това е една песъчинка от всички обществени поръчки плащай *** народ плащай.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във това трябва да има пръст директора на топлофикация София който преди това беше директор на общинска банка Георги Беловски и шизофреничния му син който си вади уяяя на всяко кръстовище в София пред деца и всякакви хора и не му правят нищо полицията заради баща му бахтииии тъпата държава не ги ловят закони тия олигарси. Някой ако види по улиците мъж на 27 28 години да си вади пакета по улиците това е жизофреника Слави Беловски викайте полиция
7
1
 
5
 
! Отговори
Хасковлия преди 6 години
Аз от банки много не разбирам, но знам със сигурност едно: щом иде реч за приватизация на банки с общинско участие, този сценарий cмърди на кражби и далавери, та пушек се вдига! Цацаров да се самосезира на секундата!
6
1
 
6
 
! Отговори
Евлоги преди 6 години
Новата КТБ -общинска банка докога бе ?не се ли наядохте,а мошеника Трайков няма ли кой да го озапти?каква е тая смешна цена за общинска банка?ще пада крадене!
5
4
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ха Ха ! Абе хора ,не разбрахте ли най - после че държавно е синоним на безтопанственост?Държавно значи крадеш колкото можеш и чакаш те уволнят/в най - лошият случй/ ,ако се размирише работата. Справка /последна/НДК.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ще приватизират банката после ще я ограбят. После ще я върнат на държавата да я спасява с парите на народа. После пак ще я приватизират и пак ще я ограбят. Пак ще я върнат на държавата да спасява и пак приватизация и пак спасяване и пак приватизация..... ТАКА ИЗЛИВАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИ В ЧАСТНИ ДЖОБОВЕ В ИСПАНИЯ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ
3
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Много хвалба,много нещо...Напомня една реклама:"Клиентите са ни скъпи",нататък знаете какво стана....Бягайте бързо от тази ...банка.
2
1
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Щом Трайков е замесен има някакво Кражба .
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя болния,който по болест не успял да стане войник,при демокрацията оздравя,не му е противопоказно да стане министър и му е силно укрепващо да продава създаденото за 45 г от народа!Не е ли време Главнокомандващия да мобилизира всички освободени "по болест" от военна служба и щом са здрави и стават за политици и министри- да си изпълнят дълга към отечеството!Валери Симеонов ще им осигури службата и спането около оградата с Турция,а Каракачанов ще им купи прашки и памперси-за всеки случай!