От "Овча купел" до центъра – за 14 минути. Ама след 2,5 г.

Започна строителството на втория етап от третата линия на метрото
21

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Официален старт на строителството на втория етап от третата линия на метрото в участъка ул. "Житница" - ж.к. "Овча купел" - Околовръстен път бе даден днес.

Това направиха заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, еврокомисарят Мария Габриел, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

По думите на столичния кмет проектът за метрото е най-големият и успешен проект, финансиран с европейски средства, който е ясно доказателство за ефекта от партньорството между ЕК, българското правителство и Столичната община.

По думите на Фандъкова в кв. "Овча купел" ще бъдат изградени 3,8 км метролинии и четири нови метростанции, които ще свържат "Овча купел" 1 и 2, и Горна баня с централната градска част.

"Само след по-малко от 2,5 години жителите на тези квартали, които са доста трудно обезпечени с градски транспорт в момента, ще могат да стигат до центъра на града за време между 12 и 14 минути", подчерта столичният кмет.

Фандъкова изтъкна, че това е най-видимият ефект от метрото, но е важно също спестяването на вредни емисии вследствие на използването му, предаде БТА.

Очакваме общо след построяването на третата линия спестените количества вредни емисии да бъдат около 90 хил. тона годишно, каза кметът.

Тя припомни, че проектът на метрото се финансира със средства от ЕК, общо стойността на втория етап от третата линия е близо 102 млн. евро, от тях 68,5 млн. евро са безвъзмездно европейско и национално финансиране.

Столичната община инвестира в този участък 33,4 млн. лева, посочи Фандъкова. Тя обърна внимание, че най-трудната част преди началото на строителството са отчуждителните процедури. Около 2,5 млн.лв. е изплатила Столичната община за отчуждение и право на преминаване. Това са и най-бавните процедури, защото винаги има обжалване, допълни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Негър скиор преди 6 години
До Анонимен:Колега става естествено, даже е наложително. Но кметовете на тези градове са не по-малко корумпирани от крадливата учителка по руски език в София. Особеното е че са много по-мързеливи и слабограмотни за щото не могат да напишат поне едно писмо на чужд език и да си поискат финансиране. Също както патронът им с прякор на зеленчук. И не забравяй, че 85% са безвъзмездни средства от ЕС. Останалото е организация каквато липсва. Лош мат'риял.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно за тези 2,5 години кво щеше да ви стане, ако ги бяхте обезпечили с градски транспорт като хората? Че сега там най-редовния транспорт е маршрутката.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Не. За селата метро - не става, брато.
12
3
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Мислят в переспектива за мигрантите в Овча купел, похвално! Току виж осъдили България, че не могат да стигнат от центъра в Овча купел до центъра на града за 15 минути, което нарушава правата им.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДедовияРазбира се, че не 80, а 99% от парите директно са в джоба на ББ! Иначе 3-4 км метро колко да струва....2-3000 лева, не повече/ макар че и това са страшно много пари, ама нейсе!/!
10
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е България!!! А хората в Пловдив, Варна или Бургас не заслужават ли метро???
9
4
 
3
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
Нормален периоддаже бързичко ще стане. Лошото е че стрива колкот да стъпим на луната и 80% от парите отиват баш у ББ.
8
0
 
4
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Благодаря на номер 4 и 8, аз бях останала с впечатлението, че ще е готово в началото на 2019.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РадиСкъпи Ради, до юли 2018 е една година, до юли 2019 стават две, до ноември 2019 стават две и /почти/ половина. В този срок трябва да бъде пуснат диаметърът от Горна баня до Парка Заимов.Така става ли?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да знае как го смятат тоя тонаж на вредни емисии всеки път? че все на него набиват.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ОВЧИТЕ ГЛАВИ В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СТАНЕ ЕДИН ХУБАВ КУРБАН СЛЕД ТОВА ВРЕМЕ НИЩО ПОВЕЧЕ
4
3
 
6
 
! Отговори
чичо Васко преди 6 години
Успех!
3
7
 
6
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Е нали до 2019 трябва да е готово, поне така бяхте писали в предната статия днеска? Това е по-скоро година и половина, не 2 и половина.
2
7
 
8
 
! Отговори
Ще се оправим преди 6 години
Ще се оправим ... но на кукуво лято!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъчката лети, лети.