Къртене, тътен и прах: Пада и бетонът от паметника пред НДК

Десетки софиянци наблюдават на живо събарянето на монумента
22 юли 2017 18:00,
59

Снимка: Булфото

Виж други галерии »

Започна къртенето на бетонната конструкция на паметника "1300 години България" до Националния дворец на културата, съобщи "Булфото".

Още по темата
Специализирана техника извършва разрушаването на кофража, като тези действия са съпроводени с постоянно обливане с вода, за да се избегне голямото запрашаване.

Десетки столичани наблюдаваха операцията, скрити под сенките на близките дървета.

Събарянето на паметника пред НДК е съпроводено с противоречиви настроения. Част от софиянци, политици и общественици подкрепят махането на монумента от централната част на града. Според тях той е символ на комунизма и неговото място е в музея.

Друга част от хората и предимно леви интелектуалци протестират месеци наред в защита на паметника. Тяхната теза е, че той е част от историята и не е редно да бъде събарян.

В разгара на споровете и малко след старта на демонтажа един от крановете край паметника бе запален умишлено. Все още няма официална информация кой е извършителят, но една от версиите на полицията бе, че той е сред противниците на събарянето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави кадри. Един комунистически цирей по-малко в града. Да се готви паметника на червената армия-окупаторка и поробителка на България.
42
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник няма нищо общо с политиката,той е български ИСТОРИЧЕСКИ паметник.Тези които го събориха,си вкараха голям автогол,ще видите на изборите,ако не се построи друг на негово място за 1300 години България.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците след революцията съюо искаха да съборят Casa Poporului, но после го оставиха за да им напомня защо не трябва ад има диктатори
40
12
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Унищожиха 1300-годишна държава,та един паметник ли няма.....
39
8
 
12
 
! Отговори
питам преди 6 години
нама ли наоколо седесари и талибани рувящи от кеф?щото първото дето направиха на бузлуджа, беше да взриват тоалетната на паркинга!на тях им трее капиталистическа от изложбата на чеха!!
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, Орбан, Орбан. Защо не си българин.
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПАМЕТНИК НА КОМУНИЗМА СА ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ. 70 % ОТ СОФИЯ Е ПОСТРОЕНА ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА И ВСЕКИ ЕДИН БЛОК Е НЕГОВ ПАМЕТНИК. ТОВА Е, КОЕТО ТРЯБва да се събори, така както правят в Москва и в Берлин и да се построят нови, модерни жилища.А не да се хвърлят милиарди за да се лепи онази стиропорена бутафория, а вътре да остават гнилите метални връзки на панелите, ръждивите водопроводи и пробитите канали.
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хм промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане! Тъй, амчи каак! Татък! Около три кила Па може и по-малко добави бай Танко и си избърса носа с ръкава."Бай Чудомире, Хаджи Петър и бай Танко вече са на власт
35
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът трябва да се построи отново в оригинален вид.
34
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казаха, че сам щял да падне, само фандъчкова да му духне. А те извикали верижен пневматичен чук, за да съборят един велик паметник "1300 години България". *** безродни.
33
21
 
16
 
! Отговори
Вижте ... преди 6 години
Било то комунистически, било то какъвто и да е - но важното е, че е паметник, отразяващ колко години България съществува. Ми събаряте - събаряте - ок, но защо не построите нов още по- хубав паметник, който да отразява 1300 години или викате - на кой му пука ...
32
7
 
19
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--32;Да обичаш окупатора си е болестно състояние. Казва се СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ.
31
4
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--31;Няма Санстефанска Б--я. Това е русофилска измишльотина.Русия и Австроунгария ни раздадоха земите още педи войната /Райхщадска и Будапещенска конвенции.Има БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ утвърдена 1870г. със Султански ФЕРМАН. Територията и е 225000кв.км.На ЦАРИГРАДСКАТА конференция ни гласуваха АВТОНОМИЯ и територия 175000кв.км. Граф Игнатиев я провали. На 15.01.1877г. той се среща с ВЕЛ. ВЕЗИР на Турция ,който трябваше да подпише на 18.01.77г.решенията на Царигр. Конференция.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вървете сега да събирате прах, да запазите Спомена!
29
7
 
21
 
! Отговори
има мнооого преди 6 години
Още ли не са я махнали тая малоумщина ? Цялото "изкуство" през комунизма е само един слугинаж и нагаждачество, да го одобри "компетентния" другар...
28
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на някой комунист му е мъчно за "паметниците" от соца, аз предлагам - демонтаж, разглобяване и - харизване на червените, да си курдисват бетоните където искат /само не на държавен терен/.
27
24
 
9
 
! Отговори
простаци преди 6 години
кво им пречи паметника че не ми е ясно ..... пари за нищо няма нио за рушене и крадене има ..... бати обърканата държава ....
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази машина, с голямата захапка директно да я закарат пре НАЙ-обидният за нацията ни ,мономент на срама -паметника на съветските окупатори!НЯМА друга държава, която би търпяла такова унижение!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво разделение няма защото на българиТЕ не им пука за пето..йника а на софиянците в 90% им е кеф че го премахват и дано наистина си върнат лъва с картата на Санстефанска България и после паметните плочи на БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ!!
24
4
 
21
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--24;Къде е паметника на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ? Те спасиха Б--я. Русия щеше да загуби войната.Те спасиха Русия и руската армия от позор.Руснаците да им направят паметник в центъра на Москва.Може ли такава неблагодарност?