500 бона, година време и новата визия на София – готова

След това ще се актуализира и Общият устройствен план на столицата
26
500 бона, година време и новата визия на София – готова
Снимка: Булфото, архив

Дългосрочната визия за развитието на София трябва да е готова до септември 2018 г., а заложеният бюджет за изработването е до половин милион лева.

Паралелно с това трябва да се подготви заданието за общия устройствен план на София, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирина от БТА.

Още по темата

"Проектът има за цел да опише града с участието на всички заинтересовани страни и да послужи за основа на предстоящата актуализация на Общия устройствен план на столицата", посочи тя.

Кметът припомни, че през септември 2016 г. СОС възложи на главния архитект на София да организира изработването на дългосрочна визия, а методическите насоки бяха приети от СОС през февруари тази година.

В процеса на изработване на визията ще бъдат включени общинските власти и администрацията, неправителствените организации, инвеститори, експерти и граждани.

Задачи на визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни, отбеляза столичният кмет. По думите й документът ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050 година.

Кметът Фандъкова посочи, че визията не може да бъде изработена в кабинет от група хора, да бъде приета от СОС и едва след това да бъде представена на обществото.

Затова подходът е модерен и демократичен, екипът е от добре подготвени млади хора, чиято задача е не да изработят визията, а да направят така че тя да бъде споделена от повечето граждани, от експертите, от браншовите организации, каза Фандъкова.

Екипът на проекта се ръководи от арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софпроект", което има задачата да организира и координира процеса по изработване на документа, като бюджетът за целта е 500 хил. лв., информира кметът на София.

Фандъкова увери, че целта на разширяването на платената зелена зона е не да се съберат повече пари в бюджета, а да се подреди паркирането. 

"В моята управленска програма заложих ясна визия за развитието на София като зелен и иновативен град. Това са задачи и принципи, които са заложени в работата във всички сектори. Ограничаването на паркирането в центъра на града има различни варианти и възможности, които са известни и се практикуват в другите големи европейски градове. Един от тях са платените зони. Още при въвеждането на платените зони "Синя" и "Зелена" преди няколко години имаше изключително сериозни дискусии, но в края на краищата те дадоха своя резултат", заяви кметът на София.

Според нея предложенията за разширяването на зелените зони идват именно от по-голямата част от столичани, защото хората виждат, че ако паркирането не е подредено, при бума на автомобили в София, няма как да паркират своите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
Mi ne ne gi slushameot 20 godini...
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия неща ги слушаме от 20 години,нищо ново
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бла-бла - визия-мизия.А подземни паркинги нямате ли намерение да правите?
18
1
 
16
 
! Отговори
Върбан преди 6 години
Офцо *** вземи довърши южната дъга , направи нови кръстовища на бул.България и започни да строиш паркинги по кварталите.Само тогава ми говори за нова визия.А не да слагаш само павета да разширяваш зони и да цивриш че въздуха бил мръсен.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицЛицето е нещо, което го имаш.Визията е нещо, което си мислиш, че го имаш, ама народът ти се смее.Така че в случая "визия" е правилната дума. Е, малко скъпичка, ама можеше и повече да излезе.....
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЙ ТАКА, КАТО КАЖЕШ "ВИЗИЯ" И ПОГЛЕДНЕШ УМНО, ХОРАТА МОГАТ И ДА СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата визия на София трябва да включва забрана на нископлатения работник да влиза в центъра на града с 15-годишното си BMW.
14
5
 
3
 
! Отговори
vinkel преди 6 години
Neka Sofia i Pernik se obedeniat v ein goliam gradmalko ostana e tova sche e nai hubabata stolica v Evropastolicha obschina sche specheli i ot stroitelni razreschitelnikolko ostava da se zastroi sled vladiaMetrroto pochti e gotovo i do Pernikvmesto obschinata da prebiria pari tia se chudi kyde da gi razdavaArhitektite povece sche cpecheliat a i obschinata ot danyci i taksiSOFIA I PERNIK edin goliam grad velika stolica na Balkanite
13
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Този труден български език...Толкова ли е трудно да напишете:новото лице на София?Или това е "професионално"изкривяване?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дългосрочната визия за развитието на София...------А, "дългосрочната" визия за развитието на Бг???Или може би родният ни Ганьовски политически елит, в дългосрочен план е решил да обезлюди държавата ни и да "продаде" по-голяма част от територията ни на една наша югоизточна съседна държава?Ами, ако е така, тогава що мъчат народа?Да обявяват търга и да се свършва, а!Б-х му елита, и "матряла, и държавата!!!!!
11
2
 
4
 
! Отговори
провинциятя преди 6 години
До Дуле СавичАми северозапада на кого го оставяте? Съединението е пагубно за румелията!
10
3
 
14
 
! Отговори
Дуле Савич преди 6 години
Ама каква визия, бе, госпожа?! Тоя град е пренаселен, презастроен. Да не говорим за градския транспорт, в който лятото не може да се живее.Говорите за зелен град, вземете се разширете посока Перник, садете дървета, храсти, тревички, правете детски градинки, а недейте да унищожавате междублоковите пространства заради смешни комисионни.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само средствата получени от тези зони не се вижда къде отиват. Разбитите разчертани за синя зона тротоари обаче няма как да не ги забележим.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платени зони по света се правят, когато се изчерпат другите възможности. В София се започна и завърши с платени зони, както никъде по света не се прави, но така е с Фандъкова и останалите преди нея. Мафиотската платена зона започна по времето на Мафиянски, но истински разцвет достигна при Борисов и протежето му Фандъкова.
7
2
 
24
 
! Отговори
Циклоп преди 6 години
Не мога да разбера кой ще понесе отговорността, че София е столицата на последно място в Европа? Данчето и мафията герп управляват вече 12 години и София си е същата клоака.18 млн. за светофари (вече ръждясват) без обществена поръчка. !!Хвалят се с едно метро , защото от дупката най-лесно се краде.....
6
1
 
3
 
! Отговори
торен_червей преди 6 години
брам бръм
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато България се населява от българи, и 100 трилиона няма да оправят тази ***.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес половин милион за визия, утре цял за идея... Даскалицата живее в паралелен свят
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нов"Само 500 бона ?!?"---Това е само за "дългосрочната визия", т.е. нещо като идеен проект за развитието на София. Нали "едни проектантски фирми" трябва да "усвоят едни пари ... :)
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Зеленият и иновативен град" в момента е разкопан, прашен, презастроен, с ужасен и скъп транспорт.Визията, дрОгарко фандъкова, започва в главата. Не може целият облик на града да се върти около едно метро. Има цели райони, необхванати от метро. Има цели райони, където маршрутките са по-редовни от градския транспорт.София е м'ръсна, прашна и гадно място за живеене. Аз лично вече си купих имот извън нея и се изнасям.