Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!

НПО-та предлагат да се организират курсове за павьори от малцинствата
76
Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!
Снимка: Булфото, архив

Неправителстевени организации от София намериха решение на проблема с липсата на майстори, които да редят паветата по улиците.

Те са изпратили писмо на вицепремиера Валери Симеонов и на социалния министър Бисер Петков, в което предлагат своя концепция за интегриране на малцинствени и уязвими групи чрез организиране на курсове в школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки.

Още по темата

Те мотивират предложението си с твърденията, че "нямало кой да реди паваж" и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани.

Това се говореше и за бул. "Прага", за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност, посочват от НПО-тата.

Според тях е нужно да се организират курсове, след които преминалите през обучението да придобият квалификация – "павьор".

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения.

Същевременно, съгласно заповедта на бившия министър на културата Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури "консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите", но отделя средства единствено за "транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата". Това ставало ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам. - кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста ставало известно и, че не се предвижда основен ремонт.

"За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри", посочват в писмото си от НПО-ата.

Те обясняват още, че са се срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия.

Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г.

Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но никой от Столична община не ги бил търсил.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиканите ще се интегрират единствено в специализираните заведения за интеграция - Белене, Ловеч, Скравена ... И не с редене на готови павета, а с "производство" на павета.
50
0
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
Че то бащите им не работят, както и дядовците.
------
Работеха!!!!
Работеха здраво, ама знаеха за какво, пък и парите им стигаха та и оставаха!
Кой според теб бачкаше по строителни обекти от национално значение, кой строеше фабрики и заводи, пътища и ЖП линии...
Но и заплатите бяха заплати
Само, че тогава имахме Държава и закони, които се прилагаха, а не БХК, НПО и политици популисти!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще накараш едни хора да се откажат от основният си източник на доходи и да го заменят с работа. Че то бащите им не работят, както и дядовците.
48
0
 
3
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Абе, някой е решил да подпали етническа война в Бг, а бездействието и безхаберието на властите "допълнително налива масло в огъня"!
47
0
 
4
 
! Отговори
жител на банкя преди 1 година
*** да реди павета. явно някой не е добре.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да интегрират ромите с ускорени курсове за зъболекари.
И да задължат членовете на НПО тата и семействата им да се лекуват денталния статус само и единствено при тях.
И Рашид павето също.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо само павьори,по тая логика може да става дума и за много други строителни и технически професии.Напънали се НПО-тата и родили мишка!
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се интегрират,ама друг път.А това,че трябва да работят е повече от ясно.Ако им бъдат спрени помощите,ще бъдат принудени да работят.Крайно време е държавата да престане да ги дундурка.
43
3
 
9
 
! Отговори
МЮМЮН преди 1 година
КОЙ Е КАЗАЛ,ЧЕ НИЕ РОМИТЕ ИСКАМЕ ДА РАБОТИМ ВА?
42
11
 
6
 
! Отговори
берен ром преди 1 година
абе аз и павети съм редял и плочки съм слагал ,но българинът не иска да плаща ,дори трудов договор не подписва ,а ме кара да работя на черно и плаща когато има кеф и колкото той прецене ,а не както сме се договорили !
41
1
 
13
 
! Отговори
peres преди 1 година
А булевард Цар Борис 3 кога ще се пренареди.Кога ще се обърне внимание на един от централните булеварди на СТОЛИЦАТА.Кога релсите пресичащи го ще бъдат прибрани. КОГА?КОГА?КОГА.Или трябва със трактор да се минава по него вече,защото за автомобил не става.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щайне, дори така да е, в момента тротоарите (а те вече са на блокчета) ги правят пак интегрираните. Сещай се какви са.
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пък Строителни войски бяха едни строители... Ако блокът беше строен от тях, никой не искаше да живее там.
38
0
 
18
 
! Отговори
Зара преди 1 година
В Бургас бившия кмет Костадинов пренареди паветата по такава програма.От резултата са най-доволни ортопедите.Изпотрошихме си краката и главите по криво наредените павета.То и за тая работа трябват майстори,но тъпите кратуни няма как да го проумеят.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те като ги хванат тия павета и хубаво ще ни интегрират, само ги подучвате И без това са мнозинство на много места вече. Ама нали и Ердотган това иска, да скочи да брани мюслиромани и да анексира България.
36
5
 
3
 
! Отговори
Гладна мечка хоро не преди 1 година
Турчин!
Да ама, в чужбина човек като се явява на курсове по обучение се подпомага от дьржавата, за прехрана ток вода кино театьр квартира и тнт! Разликата е в Бьлгария и чужбина е че тия неща ги разпределят рьководство от мутри които разделят народа за да могат да си напьлнят бездьните джобове!Визирам г-нСимеонов железуту!
35
0
 
27
 
! Отговори
Смях преди 1 година
на пазара на Слатина точно такива интегрирани пренареждаха паветата, така добре се справиха, че останаха доста за разерва. След месец изчезнаха.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шведите и сега редят павета и резултата е плачевен!
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от НПО-тата са кре--ни!
32
0
 
29
 
! Отговори
ФРУНЗЕ преди 1 година
Те и сега редят павета и плочки, та затова няма един прав тротоар и плочките "ШЛЯПАТ"...