Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!

НПО-та предлагат да се организират курсове за павьори от малцинствата
76
Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!
Снимка: Булфото, архив

Неправителстевени организации от София намериха решение на проблема с липсата на майстори, които да редят паветата по улиците.

Те са изпратили писмо на вицепремиера Валери Симеонов и на социалния министър Бисер Петков, в което предлагат своя концепция за интегриране на малцинствени и уязвими групи чрез организиране на курсове в школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки.

Още по темата

Те мотивират предложението си с твърденията, че "нямало кой да реди паваж" и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани.

Това се говореше и за бул. "Прага", за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност, посочват от НПО-тата.

Според тях е нужно да се организират курсове, след които преминалите през обучението да придобият квалификация – "павьор".

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения.

Същевременно, съгласно заповедта на бившия министър на културата Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури "консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите", но отделя средства единствено за "транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата". Това ставало ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам. - кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста ставало известно и, че не се предвижда основен ремонт.

"За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри", посочват в писмото си от НПО-ата.

Те обясняват още, че са се срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия.

Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г.

Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но никой от Столична община не ги бил търсил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
19
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
След като ги научихте да лежат и ядат ,това е Money for nothing....
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, че няма майстори за павиране, но нали паветата трябва да се пласират в чужбина/Германия, например/и на тяхно място да се положи асфалат. Тази практика не е само в София.
29
1
 
15
 
! Отговори
Идеята.. преди 6 години
..да се интегрират ромите с помощта на павета май изглежда обещаваща?..
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната тъпотия в главите на някои мъдри българи.
27
1
 
10
 
! Отговори
1221 преди 6 години
НОВО 20
26
6
 
21
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Предлагам Вежди Рашидов да реди паветата лично, щом е издал такава *** заповед (паветата - културно наследство), с което иска да ни върне в средновековието!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, толкова и ще ги наредят.
24
1
 
34
 
! Отговори
М преди 6 години
За реденето на павета си трябва майсторлък, а от всеки майстор не става, камо ли от малцинствата. Както по-надолу пишеше само спирането на паричния поток към тези хора може да ги накара или да почнат да работят или да емигрират...
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайдеееее, намерихме още 1 начин да точим пари! Ще обучаваме ... да редят павета. Смяяяяххх! Нали се сещате какво ще стане? На 3 паве, ще седнат да си почиват на сянка и до там.
22
5
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Павиран път - с павета, калдъръм - с обли камъни.Та както всяко нещо и реденето на паветата си иска майстора, а тези не стават за друго освен да донесат паветата и останалите необходими материали на майстора. Ако тези ги редят, а не майстори, после тук едни ще викат срещу паветата и ще искат асфалт. Добре направения павиран път е по-добър от асфалта за градски условия или по-точно за път в населено място. Разбира се градовете се напълниха със селяни, които освен асфалт друго не признават.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си вече машини за тази работа. В Холандия и други държави полагат с тях паваж, идеални са.
20
0
 
7
 
! Отговори
асфалт паша преди 6 години
Искам НПО-тата да заселят с пАнета магистрала Тракия
19
1
 
30
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Най-лесно е, да им се спрат (законно) парите ("соц.помощи", "майчински", "детски"(до второ дете) "инвалидни", "първи учебен ден", "за дърва"...). Да им се спре тока и водата, докато не ги плащат, да ограничат медицинските услуги за неосигурени... Да им вземат фалшивите книжки и дипломи... Да им се разрушат незаконните къщи... И те бързо бързо, ще се изнесат сами къту по-"толерантния" "запад".
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да правиш павета също се иска акъл и умения. Дядо ми някога правеше павета в кариерата в Черноморец. Лека му пръст! Почивай в мир, дядо!
17
0
 
16
 
! Отговори
наясно преди 6 години
"нпо-тата" са проводници/агенти на външни сили. Да не дават акъл по вътрешни за България въпроси. България не дава акъл на сащ как да се оправят с *** и латиносите. Сащ и европа да не ни дават акъл за "ромите".
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре паветата да се сложат качествено, отколкото да се опитват да ги интегрират.
15
0
 
22
 
! Отговори
хехе преди 6 години
абе да ходят в някоя кариера и да правят павета, хората са измислили машини да ги редят :)))
14
2
 
12
 
! Отговори
Св преди 6 години
Както се казваше в един филм "Какво като си най - добрия производител на камшици, като вече никой не купува карети...". Та така и това - направо ги учете за поправка на чадъри, запалки, или палачи на улично газено осветление ...
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой ползва още павета... да ги разкарват. Хлъзгаво, трудно за поддръжка.. понякога се събира вода отдолу и става като плочките-изненади дето като стъпиш и ти оцапва панталона.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха, че то и сега роми ги редят и пренареждат.Интересно на какви цени , и колко пари от бюджета на общината отиват за поддръжката на тази вредна и опасна настилка.Май се усвояват едни пари си мисля