Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!

НПО-та предлагат да се организират курсове за павьори от малцинствата
76
Роми да редят паветата по улиците, ще се интегрират!
Снимка: Булфото, архив

Неправителстевени организации от София намериха решение на проблема с липсата на майстори, които да редят паветата по улиците.

Те са изпратили писмо на вицепремиера Валери Симеонов и на социалния министър Бисер Петков, в което предлагат своя концепция за интегриране на малцинствени и уязвими групи чрез организиране на курсове в школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки.

Още по темата

Те мотивират предложението си с твърденията, че "нямало кой да реди паваж" и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани.

Това се говореше и за бул. "Прага", за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност, посочват от НПО-тата.

Според тях е нужно да се организират курсове, след които преминалите през обучението да придобият квалификация – "павьор".

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения.

Същевременно, съгласно заповедта на бившия министър на културата Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури "консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите", но отделя средства единствено за "транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата". Това ставало ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам. - кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста ставало известно и, че не се предвижда основен ремонт.

"За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри", посочват в писмото си от НПО-ата.

Те обясняват още, че са се срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия.

Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г.

Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но никой от Столична община не ги бил търсил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата трябва да се редят от осъдените с добавен обществено-полезен труд.На дневна норма,за да не се клинчи.Ударил човек с юмрук, 10 000 и 500 часа обществено полезен.Не платил парите,само обществено полезен.
10
1
 
35
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Никакви курсове - с една мотика и на полето- лук,картофи,домати,чушки ! Я,се огледайте всичко в магазините ни е внос,а храниме 2 милиона "социално слаби"
9
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ще ми се да го видя!!!!Но-едва ли.Знаем "ПЪТНОТО СТРОИТЕЛСТВО" чии бизнес е, а и знаем, че павета са слагани преди50-60 години.Просто става дума за разпределянето на едни пари, май...
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази идея само доказва скудоумието на защитниците на кълдъръма.Мозъчната им дейност е на нивото на бившият министрър- Рашид Павето.Каква тиква трябва да си , че да обявиш кълдъръма за културна ценност?
7
0
 
17
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
Лелеее, курсове за павьор...Абе вие луди ли сте ? Че то ромите са повече от паветата , останали от едно време.Повьор, че звучи като коафьор.Нещо като еб....тел , че звучи като писател.
6
0
 
19
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Аха ще бачкат,ами кой ще пие студена бира
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НПО-тата пак са надушили едни грантове покрай "обучението" на малцинствените.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари само срещу труд! Детските, само, като отстъпка от данъка. Помощи за самотните майки само в натура, при тава продукти само за децата.
3
0
 
25
 
! Отговори
Gun преди 6 години
Преди ги учеха в строителни войски две години сега курс и айде.Ще правим постоянно ремонти след тях.Върнете трудови войски така ще се интегрират най- добре.
2
0
 
27
 
! Отговори
Срам и позор преди 6 години
На запад съм виждал как вм машина се нареждат паветата и тя полага настилката с няколко метра ширина за секунди. Прага ще я направят за 1 ден с такава машина!!!
1
0
 
39
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Опазил ни Господ, то вече не останаха читави майстори за павета, какво ще стане ако го наредят римляните не ми се мисли, по-добре асфалт.