За по-чист въздух в София: Тръгват новите еко автобуси

От утре 20 от тях тръгват, основно по линии в "Кремиковци"
25 юли 2017 15:15,
34

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев участва в официалното представяне на новите екологични автобуси на Столичната община заедно с кмета Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Още по темата

"Приветствам обновяването на автобусния парк на София като мярка за подобряване качеството на въздуха. Подмяната на старите дизелови превозни средства в масовия градски транспорт с нови на метан е сериозен принос по един от приоритетите в сферата на околната среда", заяви зам.-министър Кънчев. 

Докладът за новите автобуси е одобрен от Столичния общински съвет по предложение на Контрера, общински съветник от ВМРО. С него се дава съгласие за сключване на договор за превоз на пътници с транспортния оператор МТК ГРОУП. Компанията се задължава да осигури 60 нови автобусa по стандарт Евро 6 за собствена сметка и да поеме превоза по автобусни линии в северните райони на София.

По предложение на групата съветници "Патриоти за София", превозвачът изгражда за своя сметка нова газово-компресорна станция за зареждане. Новите 60 газови автобуса ще заменят досегашните 20-30-годишни дизелови превозни средства, които обслужваха линиите и бяха сред замърсителите на въздуха в града.

"Оценяваме приноса на Столичната община в постигането на националната цел – по-чист въздух и здравословни условия на живот. Това става с мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни и активното съдействие на всеки от нас – и от страна на институциите, и на техните партньори в лицето на транспортните фирми. И на гражданите, които трябва да насърчаваме да се качват по-малко на автомобилите си като им предлагаме чист, удобен и екологичен обществен превоз", подчерта зам.-министър Кънчев.

Той призова общините за повече подобни инициативи в големите градове, които да намалят замърсяването на въздуха.

"Договорихме се с изпълнителите всички нови 60 автобуса на градския транспорт да бъдат климатизирани", пък сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде "Фокус".

По думите й те ще имат платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците.

"Виждате едни екологични и модерни автобуси", обеляза кметът на София. Тя обясни, че от утре 20 от тях ще бъдат в движение, основно по линии в район "Кремиковци".

"Така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец ще могат вече да усетят разликата", допълни кметът на София. Тя подчерта, че са имали дълги преговори с партньорите си.

"Тази процедура беше проведена много отдавна. Първоначално аз отказах да сключа договор, впоследствие започнахме да водим преговори и всъщност постигнахме изгодни за общината условия. Намалихме цената", коментира Фандъкова и уточни, че тя е равна на тази, която се плаща на общинския оператор.

По думите й в новите договори са заложени допълнителни удобства.

"По мое настояване бяха сменени дизеловите автобуси с газови във връзка с нашето изпълнение на програмата за чистота на въздуха", допълни Фандъкова.

Кметът на столицата пожела безаварийно пътуване и приветства идеята за надписа на гърба на автобусите с призив за безопасно движение и поведение на пътя от всички шофьори. Тя благодари на всички, които имат заслуги за това да се направи един изгоден за общината договор и обърна внимание, че вносителят на доклада е общинският съветник Карлос Контрера.

От своя страна Контрера призна, че докладът му е минал с усилията на ПП ГЕРБ и на патриотите.

"Резултатите вече са налице, могат да бъдат видени и са от полза за столичани", каза той.

По думите му за година с 1120 тона минимум ще се намалят вредните емисии от въглеводороди. Според него това е сериозна стъпка към подобряването на екологията на града и изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух, приета от СОС.

Карлос Контрера подчерта, че инвестицията за 60-те автобуса е една от най-сериозните през последните години в северните райони на София.

"Ще бъдат обслужвани линии, които до момента бяха оперирани с 20-30-годишни автобуси. Като подчертавам, че доставката на тези нови 60 газови автобуса са едно допълнение към общата политика на общината, т.е. тази година има и една стъпка в повече. Надявам се да работим за комфорта и добрия превоз на гражданите", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Как кой,свой.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A москвичов, чий го дири там ?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основния замърсител на София е отоплението с твърдо гориво през зимата.На второ място-високата цена на билетите,което принуди много хора отново да се качат на колите си,следствие от това са задръстванията и насищането на въздуха с фини прахови частици.Кметицата да не се прави на паднала от небето,а да предостави филтри за комините на хората,които се отопляват с печки и да намали цената на билетчето.
5
1
 
7
 
! Отговори
Циклоп преди 6 години
Данче, а защо купихте китайските печки ? На някой му се ходеше да ги приема в китай ли ?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е подарил букет на тая алявица?
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За още по-чист въздух, премахнете всичките автомобили от пътищата, а после и от тротоарите и междублоковите пространства!
2
3
 
9
 
! Отговори
Сиси преди 6 години
Оставка на Данчето!Представят ни частна инвестиция ( платена с парите на софиянци) за постижение на общината.
1
1
 
9
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Произведено в Измир, Турция :)