Памперс и бутилка ведно в боклука. Не е разделно. Глоба!

Санкцията е от 300 до 1000 лева, при рецидив скача двойно
31 юли 2017 07:52, Златко Желев
17
Памперс и бутилка ведно в боклука. Не е разделно. Глоба!
Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат стартира засилени проверки дали домакинствата изхвърлят правилно отпадъците си в контейнерите. Онези, които не разделят боклука и слагат нерегламентиран отпадък в сивите кофи, ще бъдат глобени.

"Нека гражданите правят усилия да събират опадъците отделно! Предстои да засилим санкциите", предупреди от "Труд" инж. Веска Георгиева, началник на Столичен инспекторат.

Проверките се извършват с автомобил, който върви след сметосъбиращите машини. Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му. Ако вътре има повече от допустимото количество нерегламентирани отпадъци, той се изхвърля по-късно от специализиран камион на депото във Враждебна, a виновните подлежат на санкции.

"В централните зони на столицата установяването им е по-трудно, но по периферията, където домакинствата разполагат с индивидуални кофи, това не е проблем", коментира Георгиева.

Мониторингът ще се извършва до 18 август във всичките 24 административни района на София.

"Контролираме също изпълнението на договорите, които фирмите имат със Столична община и спазването на графиците с цел да се оптимизира маршрута на камионите заради течащите ремонти през лятото", каза директорът на инспектората.

От 16 до 25 юли са проверени 17 района. Смесване на битов отпадък със строителни материали е установено в кварталите Витоша, Красно село, Искър, Слатина, Овча купел и Младост. В Слатина, Овча купел и Младост са открити и зелени биоотпадъци в кофите.

Глобата за изхвърляне на забранени видове боклуци в сивите контейнери, предвидена в Закона за управление на отпадъците, е от 300 до 1000 лева, а при рецидив скача двойно.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
пак дивотии!!! преди 1 година
Разделното събиране е хубаво нещо, но при нас е опорочено. Цветните кофи пред дома ми са винаги препълнени. Това с глобите е пълен фарс. Никой няма права да проверява боклука дри да е още в ръката на изхвърлящият го, още по-малко да доказва вина за *** вече поставен в контейтера. Има други начини за стимулиране на разделно изхвърляне, но те са далече от нашата реалност.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нощна смяна ще работят ли ? Защото аз от работа се прибирам към 20:00 и тогава изхвърлям боклука, след като сготвя вечеря. И друго да питам нови контейнери специално за памперси ще има ли, защото те се водят токсични и трябва да се събират отделно от всичкия останал бок'лук. Поне в Канада е така. Така става, когато селски даскалици стават кметици....
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инспекторката да започне с обособяването на места на контейнерите за смет. В момента се поставят масово на пьтното платно, което става неизползваемо или пред пешеходни пътеки и завои.
13
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Не разбирам защо е нужно да има разделно събиране на места със заводи за битови отпадъци.Тези заводи се нуждаят от всички суровини за да работят ефективно
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано има някакъв ефект. Не виждам никакви разяснителни кампании по медиите за това колко е важно да се изхвърля разделно обаче, предполагам е имало някакви евросредства, които са били "усвоени" за тази цел
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало било смесване на отпадъци със "строителни материали".
Смях!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо сбъркано има. Ще установяват дали в индивидуалните кофи се изхвърлят забранени отпадъци. А тези кофи са за смесени битови отпадъци. Нека инспекторите да докажат, че отпадъкът не е смесен и че не е дошъл от бита на домакинството. И след като го докажат, да търсят кой извън домакинството го е хвърлил в кофата на това домакинство.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горещо препоръчваме на автора да пише хайку, или да се влее в редиците на столичния инспекторат и да им пише протоколи.

Например:

Протокол. Месец петий, година пръва. Позитано. Шише и памперс. Неразделни ведно. Глоба няма. Няма кой. Няма и кого. Утре пак така.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия депутати 1000 лева за нищо ги нямат. Всички нови глоби ги определят за по 1000 лева. В техния свят тези пари са джобни, но в реалността това е повече от месечната заплата за повечето българи.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"a виновните подлежат на санкции"

Как ще разберете кои са виновните, като вървите след камиона и не сте видели кой, кога и какво е изхвърлил в контейнера? Поредните празни заплахи за отчитане на дейност.
6
0
 
6
 
! Отговори
Пук преди 1 година
"ведно" е наречие, което е често срещано в правните среди. Използва се като синоним на "заедно с/със". Наистина, тъпо е да се каже "ведно в буклука" ("заедно с в боклука???"), но самата дума си е ок.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ходи обяснявай на сeлинджърите що е то разделно събиране... мятат през терасите и прозорците, по улиците, на светофарите пепелника през прозореца на таралясника...
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДГД! Нещастници! Цялата държава във фекалии, та до боклука и памперсите я докарахте! Бacтyнu!
3
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 1 година
От чудесната новина не разбрах как точно ще ср разбира на кого е опакованото найлоново пликче пълно с памперси и две бутилки /примерно/. Или ще има камери до всеки контейнер?
2
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Без това имаме предостатъчно безработни неприкосновени, сложете по един до всеки казан да разделя отпадъците. Глоба 1000 лева ми се струва малко пресилена, то толкова не дават и за най-тежките провинения на пътя примерно.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ведно?!