Памперс и бутилка ведно в боклука. Не е разделно. Глоба!

Санкцията е от 300 до 1000 лева, при рецидив скача двойно
31 юли 2017 07:52,
17
Памперс и бутилка ведно в боклука. Не е разделно. Глоба!
Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат стартира засилени проверки дали домакинствата изхвърлят правилно отпадъците си в контейнерите. Онези, които не разделят боклука и слагат нерегламентиран отпадък в сивите кофи, ще бъдат глобени.

"Нека гражданите правят усилия да събират опадъците отделно! Предстои да засилим санкциите", предупреди от "Труд" инж. Веска Георгиева, началник на Столичен инспекторат.

Проверките се извършват с автомобил, който върви след сметосъбиращите машини. Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му. Ако вътре има повече от допустимото количество нерегламентирани отпадъци, той се изхвърля по-късно от специализиран камион на депото във Враждебна, a виновните подлежат на санкции.

"В централните зони на столицата установяването им е по-трудно, но по периферията, където домакинствата разполагат с индивидуални кофи, това не е проблем", коментира Георгиева.

Мониторингът ще се извършва до 18 август във всичките 24 административни района на София.

"Контролираме също изпълнението на договорите, които фирмите имат със Столична община и спазването на графиците с цел да се оптимизира маршрута на камионите заради течащите ремонти през лятото", каза директорът на инспектората.

От 16 до 25 юли са проверени 17 района. Смесване на битов отпадък със строителни материали е установено в кварталите Витоша, Красно село, Искър, Слатина, Овча купел и Младост. В Слатина, Овча купел и Младост са открити и зелени биоотпадъци в кофите.

Глобата за изхвърляне на забранени видове боклуци в сивите контейнери, предвидена в Закона за управление на отпадъците, е от 300 до 1000 лева, а при рецидив скача двойно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
пак дивотии!!! преди 6 години
Разделното събиране е хубаво нещо, но при нас е опорочено. Цветните кофи пред дома ми са винаги препълнени. Това с глобите е пълен фарс. Никой няма права да проверява *** дри да е още в ръката на изхвърлящият го, още по-малко да доказва вина за *** вече поставен в контейтера. Има други начини за стимулиране на разделно изхвърляне, но те са далече от нашата реалност.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нощна смяна ще работят ли ? Защото аз от работа се прибирам към 20:00 и тогава изхвърлям ***, след като сготвя вечеря. И друго да питам нови контейнери специално за памперси ще има ли, защото те се водят токсични и трябва да се събират отделно от всичкия останал бок'лук. Поне в Канада е така. Така става, когато селски даскалици стават кметици....
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инспекторката да започне с обособяването на места на контейнерите за смет. В момента се поставят масово на пьтното платно, което става неизползваемо или пред пешеходни пътеки и завои.
13
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не разбирам защо е нужно да има разделно събиране на места със заводи за битови отпадъци.Тези заводи се нуждаят от всички суровини за да работят ефективно
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано има някакъв ефект. Не виждам никакви разяснителни кампании по медиите за това колко е важно да се изхвърля разделно обаче, предполагам е имало някакви евросредства, които са били "усвоени" за тази цел
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало било смесване на отпадъци със "строителни материали".Смях!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо сбъркано има. Ще установяват дали в индивидуалните кофи се изхвърлят забранени отпадъци. А тези кофи са за смесени битови отпадъци. Нека инспекторите да докажат, че отпадъкът не е смесен и че не е дошъл от бита на домакинството. И след като го докажат, да търсят кой извън домакинството го е хвърлил в кофата на това домакинство.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горещо препоръчваме на автора да пише хайку, или да се влее в редиците на столичния инспекторат и да им пише протоколи.Например:Протокол. Месец петий, година пръва. Позитано. Шише и памперс. Неразделни ведно. Глоба няма. Няма кой. Няма и кого. Утре пак така.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия депутати 1000 лева за нищо ги нямат. Всички нови глоби ги определят за по 1000 лева. В техния свят тези пари са джобни, но в реалността това е повече от месечната заплата за повечето българи.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"a виновните подлежат на санкции"Как ще разберете кои са виновните, като вървите след камиона и не сте видели кой, кога и какво е изхвърлил в контейнера? Поредните празни заплахи за отчитане на дейност.
6
0
 
6
 
! Отговори
Пук преди 6 години
"ведно" е наречие, което е често срещано в правните среди. Използва се като синоним на "заедно с/със". Наистина, тъпо е да се каже "ведно в буклука" ("заедно с в ***???"), но самата дума си е ок.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ходи обяснявай на сeлинджърите що е то разделно събиране... мятат през терасите и прозорците, по улиците, на светофарите пепелника през прозореца на таралясника...
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДГД! Нещастници! Цялата държава във фекалии, та до *** и памперсите я докарахте! Бacтyнu!
3
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
От чудесната новина не разбрах как точно ще ср разбира на кого е опакованото найлоново пликче пълно с памперси и две бутилки /примерно/. Или ще има камери до всеки контейнер?
2
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Без това имаме предостатъчно безработни неприкосновени, сложете по един до всеки казан да разделя отпадъците. Глоба 1000 лева ми се струва малко пресилена, то толкова не дават и за най-тежките провинения на пътя примерно.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ведно?!