Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала

Започнала работа в заведение, но си тръгнала още първия ден
Обновена: 2 авг 2017 10:23 | 2 авг 2017 07:00,
142
Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала
Снимка: 24 часа

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Тя твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане, като така е била лишена от майчинство, което НОИ изплаща.

Той обаче отрече да я е принуждавал. "Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска", заяви Стоян Площаков пред BTV.

Още по темата
На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: "Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея". Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.

Обвинение за това, че не е положила достатъчно грижи за 3-месечния си син Александър, получи във вторник майка му Мария Иванова. 3 дни преди това тя остави бебето "като кученце" до блок в столичния кв. "Младост".

От Софийската районна прокуратура подведоха под отговорност 38-годишната майка, че оставяйки го под жаркото слънце и без грижи, е застрашила живота му. Иванова може да получи до 3 г. затвор, но тъй като не е осъждана, ще се размине с административно наказание. Ако бъде призната за виновна, 38-годишната жена ще трябва да плати глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвинение може да получи и бившият ѝ работодател, срещу когото вече тече проверка. Мария твърди, че собственикът на ресторант "Енджой", където тя работила 9 месеца, я е подвел да напусне 5 дни преди да започне майчинството ѝ. Мъжът ѝ казал, че така ще взима по-високи майчински. В действителност Мария останала с по 100 лв. на месец, полагащи се на всички социално неосигурени жени до година след раждането. Ако прокуратурата докаже думите ѝ, бившият ѝ работодател Стоян ще бъде обвинен в измама и може да получи до 6 г. затвор.

Освен месечната помощ за отглеждане на дете до годинка Мария вземала и 85 лв. детски надбавки, които били крайно недостатъчни.

Така след раждането на Александър, който във вторник стана на 3 месеца, тя била принудена да плеви малини за 20 лв. на ден, а за бебето се грижела майка ѝ Лидия.

На 24 юни самотната майка отишла да иска работа от малко заведение в Нови хан.

Собствениците му разказаха, че още същия ден на Мария ѝ прилошало и отишла на преглед при местния гинеколог. Тя им обяснила, че се нуждае от операция, тъй като има миома. Повече не я видели, пише 24 часа.

На 25 юни Мария и 3-месечният Александър били приети в Окръжна болница с остър ентероколит. За 4-те дни, които била в болницата, Иванова създала впечатление за добра и загрижена майка. Затова около 10-ина човека от инфекциозното отделение решили да я изненадат, преди да я изпишат, като ѝ донесли стари дрехи на собствените им деца, събрали и храна. Малко по-късно тя оставила Александър в столичния кв. "Младост", тъй като нямала средства, с които да го гледа. Няколко часа по-късно сама звъннала в полицията и обяснила, че е размислила и си иска детето.

По-рано на 13 март е постъпила за десетина дни в болница под наблюдение. Там гинеколозите искали да я изследват, тъй като ѝ открили възпаление.

Ден след като читателката на “24 часа” Атанаска Белчинова обеща да изпраща всеки месец храна, дрехи и памперси на изоставения Александър, вчера и Мирослава Веселинова също ни потърси с готовност да помогне, но само при положение че детето бъде върнато на Мария. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: младостМариябебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
130 - Яд ли те фана ?Но да, прав си, да се фукаш пред социално слаби е много лесно.
102
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Работодателят не плаща майчинството, но доката жената е в майчинство се трупа неизползвана отпуска, която той д длъжен да й даде после - по 20 работни дни на година. Т.е. ще трябва да й плаща без тя да работи ( ужас, ще фалира!). Освен това няма право да я уволни преди детето да е станало на 3 години. Тя ще излиза в болнични, защото децата боледуват често и т.н.
101
3
 
3
 
! Отговори
до Dies Irae преди 6 години
Бях съгласен с всичко, което казваш, докато не започна да говориш каква ти е заплата. Съжалявам, но хора, които помежду другото обясняват как взимат 6000 лева на фона на всеобщата мизерия, получават минуси.
100
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Dies Irae Че то при соца беше почти това, което си описал.Вземат от можещите и дават на всички по 200 лв.заковани на пирона на стената в края на месеца. И никой не те пита какво си работил.Ако никой не влезе в магазина ,магазинерката пак си получава заплатата.Те за това соца фалира.
99
0
 
4
 
! Отговори
Шегечка преди 6 години
Жената е била с корем до зъбите , а нашето работодателче мислило че е преяла от голямата заплата.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Dies Irae!!!! Докато има хора като теб, имам надежда, че може нещо добро да се случи в България! Поздравления! Напълно споделям позицията ти
97
4
 
6
 
! Отговори
???????????? преди 6 години
Не ми е ясно защо с такова настървение се слагат минуси на Dies Irae ?Този човек разсъждава правилно. Тук не става въпрос за излишна жестокост,а за разумно отношение спрямо неразумни хора - които или не искат, или не могат да анализират проблемите си и да направят нещо, за да ги решат.
96
0
 
5
 
! Отговори
Пак до !#$ преди 6 години
Нито социалният дом, нито приемното семейство могат да заменят рождената майка, но се опитай да си представиш какво ще се случи, ако влезе в сила закон, според който 700-те лв месечно (колкото струва отглеждане на едно дете в соц.дом) започнат да се дават на всяка майка, която е заявила, че иска да изостави детето си или на онази, за която социалните служби са преценили, че няма условия да отглежда дете?Тогава точно тези, които раждат още на 12 г., ще имат по над 30 деца (докато имат цикъл)!
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !#$Само че коментарът ми го изтриха.Като чета останалите коментари и гледам къде по колко плюса и минуса има, стигам до извода, че тук дежурят индивиди, поставили си за цел да убедят и народа, и управляващите, че трябва да се дават колкото е възможно повече пари на хора, които много добре знаят, че не могат да осигурят средства за отглеждането на дете, но въпреки това го създават.Коментарът ми завършваше с въпрос към онези, които настояват да се дават по 700 лв месечно на тази жена ......
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това, което четох бащата е бившият й мъж, от когото е и първото й дете. Защо той е поел изцяло грижа за едното, а не се е поинтересувал от второто тепърва ще се разплита.
93
6
 
3
 
! Отговори
Най-доброто решение преди 6 години
е детето да бъде дадено на отговорни хора или настанено в социален дом. С други думи, за негово добро ще бъдем ИЗНУДЕНИ да поемем разноските по отглеждането му.Ще платим и лечението, от което се нуждае тази жена.Въпросът е, след като тя бъде излекувана и е вече физически здрава, как да я накараме да изработва достатъчно пари, за да плаща тези 700 лв, които ще се отчисляват от бюджета за издръжка на нейното дете? И как да установим кой в крайна сметка е бащата, за да поеме отговорност и той?
92
3
 
5
 
! Отговори
106, преди 6 години
Що да ходи да живее на помощи?Нормалният човек бачка и се осегурява. За да не живее така. И социалната помощ не е 36.00 лв. на месец. Не бъркай социални помощи с такива, които се отпускат само за гледане на дете.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази жена няма капацитет за родител и причината не е единствено в парите. Първото си дете го захвърлила на бащата, второто буквално го изхвърлила между блоковете някой да си го намерел (!?), може етнически да е българка, но действията й са типично ц*******! Доста българи гледат деца с горе- долу толкова мизерни доходи, но не се отказват с лека ръка от тях.
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам основания да оправдая подлата постъпка.Нямам качества да бъда добродетелна към тази жена - фалш с маска.
89
3
 
9
 
! Отговори
nina преди 6 години
От самото начало разказът на тази жена нещо не ми се струва много истински,нека да видим какво още ще излезе.Все пак,като тръгнеш да даваш интервюта,трябва и да знаеш,че фактите могат да се проверят.
88
2
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
И как се крие бременност,щом не изкарал ,че системно е преяждала с храна от заведението или каквото е .
87
2
 
22
 
! Отговори
ГГ преди 6 години
Жената е очебийно зле, болна и слаба. Изпаднала е и не може да преценява добре. Особено след раждане, тогава жените имат следродилна депресия и трябва до тях да има надежден човек в този период. Тази майка просто има нужда от подкрепа.
86
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
По други сайтове излиза инфо от лекарите, че не се нуждае от операция.... дали ще ви светне сега на тези, които гракнаха веднага каква жертва е майката, забравяйки за истинската жертва: изхвърленото бебе.
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз лично не изключвам вероятноста да се е цанила за сургатна майка на някои, които после да са разбрале че е или наркоманка или алкохоличка и да са се отказали, затова и е крила че е бременна
84
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук има мотивирани жени, тези които получават високи заплати бързат да се върнат на работа след първата година. И децата им са късметлии, не само заради финансовата сигурност, но и по- бързо стават самостоятелни и независими. Бях доста скептична по отношение на яслите, докато не видях с очите си ползите.