Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала

Започнала работа в заведение, но си тръгнала още първия ден
Обновена: 2 авг 2017 10:23 | 2 авг 2017 07:00,
142
Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала
Снимка: 24 часа

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Тя твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане, като така е била лишена от майчинство, което НОИ изплаща.

Той обаче отрече да я е принуждавал. "Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска", заяви Стоян Площаков пред BTV.

Още по темата
На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: "Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея". Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.

Обвинение за това, че не е положила достатъчно грижи за 3-месечния си син Александър, получи във вторник майка му Мария Иванова. 3 дни преди това тя остави бебето "като кученце" до блок в столичния кв. "Младост".

От Софийската районна прокуратура подведоха под отговорност 38-годишната майка, че оставяйки го под жаркото слънце и без грижи, е застрашила живота му. Иванова може да получи до 3 г. затвор, но тъй като не е осъждана, ще се размине с административно наказание. Ако бъде призната за виновна, 38-годишната жена ще трябва да плати глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвинение може да получи и бившият ѝ работодател, срещу когото вече тече проверка. Мария твърди, че собственикът на ресторант "Енджой", където тя работила 9 месеца, я е подвел да напусне 5 дни преди да започне майчинството ѝ. Мъжът ѝ казал, че така ще взима по-високи майчински. В действителност Мария останала с по 100 лв. на месец, полагащи се на всички социално неосигурени жени до година след раждането. Ако прокуратурата докаже думите ѝ, бившият ѝ работодател Стоян ще бъде обвинен в измама и може да получи до 6 г. затвор.

Освен месечната помощ за отглеждане на дете до годинка Мария вземала и 85 лв. детски надбавки, които били крайно недостатъчни.

Така след раждането на Александър, който във вторник стана на 3 месеца, тя била принудена да плеви малини за 20 лв. на ден, а за бебето се грижела майка ѝ Лидия.

На 24 юни самотната майка отишла да иска работа от малко заведение в Нови хан.

Собствениците му разказаха, че още същия ден на Мария ѝ прилошало и отишла на преглед при местния гинеколог. Тя им обяснила, че се нуждае от операция, тъй като има миома. Повече не я видели, пише 24 часа.

На 25 юни Мария и 3-месечният Александър били приети в Окръжна болница с остър ентероколит. За 4-те дни, които била в болницата, Иванова създала впечатление за добра и загрижена майка. Затова около 10-ина човека от инфекциозното отделение решили да я изненадат, преди да я изпишат, като ѝ донесли стари дрехи на собствените им деца, събрали и храна. Малко по-късно тя оставила Александър в столичния кв. "Младост", тъй като нямала средства, с които да го гледа. Няколко часа по-късно сама звъннала в полицията и обяснила, че е размислила и си иска детето.

По-рано на 13 март е постъпила за десетина дни в болница под наблюдение. Там гинеколозите искали да я изследват, тъй като ѝ открили възпаление.

Ден след като читателката на “24 часа” Атанаска Белчинова обеща да изпраща всеки месец храна, дрехи и памперси на изоставения Александър, вчера и Мирослава Веселинова също ни потърси с готовност да помогне, но само при положение че детето бъде върнато на Мария. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: младостМариябебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 6 години
До МастърА защо трябва работещите да издържаме мързеливите? Помощи, детски, майчинство. Рай за шмекери. Видяхте ли двора на къщата в която живее? Показателно! Мърлявщина. Не става въпрос за пари, а мързел. Бюрото по труда е пълно със свободни работни места и предложения за преквалификация. Вярно, че и Мария Магдалена е била всеизвестна ***. Защо се чудя още, че леките жени са на почит. Нормалните семейства в тази държава са дискриминирани за разлика от самотните майки и римляните.
62
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 67На жените по майчинство плаща НОИ, но работодателят трябва да ги регистрира в НОИ, а на него не му се занимава!
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ПЪРВИЯ РАБОТОДАТЕЛ СТОРИЛ ПОДОБНО НЕЩО НА БРЕМЕННА !!РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ ХАРЕСВАТ БРЕМЕННИ :D И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СПЕСТЯТ ПАРИ!НО ТУК ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА!!!! ЩОМ СЕ ОСИГУРЯВАШ ЗНАЧИ ТЯ ТРЯБВА ДА ТИ ПЛАЩА СЛЕД КАТО ИЗЛЕЗНЕШ В МАЙЧИНСТВО!!!А ТО Е РАБОТОДАТЕЛЯ ДА ПЛАЩА И КОГАТО Е ЧАСТНИК СТАВА СТРАШНО ;D
60
2
 
18
 
! Отговори
niki преди 6 години
Как така работодателя не знаел, че е бременна?! Че тя нали е била с надут корем бе, алоо. Кого лъже тоя?
59
2
 
14
 
! Отговори
Песталоци преди 6 години
Приемни родители !!! Нали помните детенцето с премръзналите крачета ? Гледаше го една дърта скорпия,която я интересуваха само парите,а беше оставила момченцето да играе босо в снега ! Мислят само за пари ! Дайте тия пари на майката !
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeВиж сега, вземането на детето не значи че детето е предпазено.А това, че могат вече да взимат деца не значи, че тези които ги отделят са по-добри, напротивИ точка.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата в лицето на управниците създава реда и законите ,които в нашата страна важат само за едни ,а че народът е заспал вече толкова години е вярно ,но не може всеки да действа както на него му харесва става хаос Ние сме в този хаос именно защото липсва Държавата тя е в услуга на отбрана част от населението тази с парите другите са в супата .А че рибата се вмирисва откъм главата не е моя синтенция
56
7
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
И понеже сега стана голяма шумотевица и затова сега тая реве да си вземе детето, защото знае, че ще се изредят стотици да и дават наготово и тя ще лежи на кълки! КОЙ Я НАКАРА ДА ИМА ДЕТЕ КАТО ЗНАЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ГЛЕДА? ТЯ САМАТА! ДА Е МИСЛИЛА ТОГАВА! все дайте, та дайте, на вас някой дава ли ви или вие само давате? ДА ИМАШ ДЕТЕ Е НЕ САМО ПРАВА, А И ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ!!! Това е проблема на новото време, че помагаме на индивиди който не трябва да имат деца, да се множат.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, след толкова дни и хиляда подканяния се сетиха да попитат и т.нар. работодател за неговата позиция. Е,по-добре късно,отколкото никога.Ми всеки може всичко да твърди. Тя може и наистина да не го е уведомила и може и наистина сама да е напуснала.Не е вярно, че на ромите се дават всякакви помощи,а на останалите-не. Тази жена, ако е кандидатствала за соц.помощи, за които кандидатстват и ромките и е в тяхното положение- ще й дадат и на нея.Просто тя не е съвсем добре и не знае какво прави.
54
3
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До от 37Тук казуса е друг: че за пореден път някой който го мързи да си прочетете задълженията и правата и е направил поредната простотия сега се щипе по бузките и реве, че трябва да му се помага защото навремето не му стигнал мозъка да ползва кондом! А КОЙ Е БАЩАТА? КЪДЕ Е ТОЙ? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПИТА ТЕЗИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ? ИЛИ И ТЯ НЕ ЗНАЕ КОЙ Е БАЩАТА? Как един път един не застана и не каза АЗ СЪМ ВИНОВЕН, все държавата, работодателя, марсианци и кой ли не друг. Да и се вземе детето и точка!
53
2
 
8
 
! Отговори
Мастър преди 6 години
Царят попитал придворния.- Какво правят поданиците?Придворния отговорил.- Работят белите роби.Царят...- Вдигай данъцитеТова се случило още няколко пъти през следващите години.След време царят отново попитал- Какво правят поданиците?Придворният...- Никой не работи! Всички ядат и пият. Не им пука за нищо. Живот си живеят.А царят уплашен рекъл...- Сваляй бързо данъците! Каква е поуката?
52
1
 
8
 
! Отговори
от 37 преди 6 години
До АнонименАми нали и аз това казвам. Но питам и друго, защо когато държавата, скривайки се зад обтекаеми и еластични фрази, всъщност се възползва от факта и просто довършва започнатото. Тук е зорвено кучето.Или ще го въдворят в Дом за конвейрно отглеждане или ще го дадат на приемно семейство, е тоя термин ми предизвиква гадене, и всичко това било по-добре от майка му, каквато и да е тя.Децата нямат рецептори за "държавната добронамереност". За едно бебе майка му е най-добрия човек.
51
1
 
18
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До анонименНе, че не им се занимава, а нямат възможност да плащат 1700 лева заплата на счетоводител и 1200 лева ТРЗ+личен състав, за да попълнят хартийки който някой е решил, че трябва да се дават при работодателя за попълване за да не се натоварва балдъзата, на лелята, на стринката, на чичото по майчина линия работеща на държавна работа. Я се разходете до някоя държавна институция и ще видите защо са ви ниски заплатите - ЗАЩОТО С ВАШИЯ ТРУД СЕ ХРАНЯТ ПО 2-*** ДЪРЖАВНИ МЪРЗЕЛИВЕЦА.
50
1
 
22
 
! Отговори
Мастър преди 6 години
Защо на ромите, които нямат един ден стаж, им дават всякакви си там социални, а на българите не?!?Защо на ромите, които не знаят да четат и пишат на български им дават маса пари за да си гледат децата, а на българите не?Защо държавата издържа ромите, а на българите не се обръща внимание, оставяйки ги да мизерстват?
49
1
 
15
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До МастърДа не говорим, че основната причина за ниските доходи са високите данъци- 50+% от заработеното отива като данъци (ДОД,ДДС,здравни,пенсиони и тн.) И след като си ги платил един път ги плащаш още няколко (винетка,данък автомобил, ГТП+гражданска+кратери по улиците= счупена кола = ремонт+ДДС+труд+ДДС за него= двойно плащане на данъци за 1 и също нещо-резултат ограбен гражданин=пълна държавна хазна + заплати за държавни мързеливци.
48
3
 
18
 
! Отговори
Мастър преди 6 години
Вярвате ли на думите на работодателя? Със сигурност този некоректен работодател лъже. Много добре познавате робовладелците в България. Всячески експлоатират своите служители. Дават ниски заплати, колкото да оцеляваш, живеейки в мизерия и социална изолация.Често се случва да не изплащат изработеното възнаграждение.Сигурен съм, че 90% от робовладелците в България нарушават трудовото законодателство за сметка на своите служители.В България останаха работещи бедни превърнати в бели роби.
47
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Болничните се издават от докторите и отиват в НОИ, но след като свършат, работодателят е длъжен да подаде регистрация в НОИ, че съответната жена ще отглежда детето си до 1 година. След една година отново, ако жената желае да го отглежда до 2 години. Има специални формуляри/декларации/ на НОИ. И на работодателите, особено на малки фирми не им се занимава!
46
2
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Искате да се изчистят некоректните работодатели - протестирайте, напускайте масово по едно и също време работа, пращайте сигнали до институциите. Какво може да направи един некоректен работодател когато всичките му работници излязат по едно и също време на протест? След това и да иска да почне по етапно да ги уволнява ако всички пак се вдигнете какво може да направи? Вие сте фактора просто не искате отговорностите, а само ползите ( няма как да стане така) затова и вие носите вина
45
2
 
10
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До МастърХайде да правим разлика между работодател, мутра и робовладелец. Защото като кажат, че работниците са мързеливи всички ревете (да има много мързеливи, но и има и работни) така както има коректни и некоректни работодатели (казуса с осигуровките е ***- много хора не искат да плащат осигуровки защото ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА и хората масово разбраха, че няма смисъл да ги плащат защото те потъват в общия кюп и дотам. Първо държавата да си върши работата и тогава да иска!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Институциите в България не се задействат в смисъл да има положителен резултат. Всичко е проформа и накрая ти излизаш виновен от цялата работа. Резултат 0 /НУЛА/. Не си ли виждате държавните институции ? Може да ги задействате колкото искате.