Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала

Започнала работа в заведение, но си тръгнала още първия ден
Обновена: 2 авг 2017 10:23 | 2 авг 2017 07:00,
142
Ново 20: Шефът на Мария не знаел, че е бременна. Сама напуснала
Снимка: 24 часа

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Тя твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане, като така е била лишена от майчинство, което НОИ изплаща.

Той обаче отрече да я е принуждавал. "Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска", заяви Стоян Площаков пред BTV.

Още по темата
На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: "Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея". Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.

Обвинение за това, че не е положила достатъчно грижи за 3-месечния си син Александър, получи във вторник майка му Мария Иванова. 3 дни преди това тя остави бебето "като кученце" до блок в столичния кв. "Младост".

От Софийската районна прокуратура подведоха под отговорност 38-годишната майка, че оставяйки го под жаркото слънце и без грижи, е застрашила живота му. Иванова може да получи до 3 г. затвор, но тъй като не е осъждана, ще се размине с административно наказание. Ако бъде призната за виновна, 38-годишната жена ще трябва да плати глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвинение може да получи и бившият ѝ работодател, срещу когото вече тече проверка. Мария твърди, че собственикът на ресторант "Енджой", където тя работила 9 месеца, я е подвел да напусне 5 дни преди да започне майчинството ѝ. Мъжът ѝ казал, че така ще взима по-високи майчински. В действителност Мария останала с по 100 лв. на месец, полагащи се на всички социално неосигурени жени до година след раждането. Ако прокуратурата докаже думите ѝ, бившият ѝ работодател Стоян ще бъде обвинен в измама и може да получи до 6 г. затвор.

Освен месечната помощ за отглеждане на дете до годинка Мария вземала и 85 лв. детски надбавки, които били крайно недостатъчни.

Така след раждането на Александър, който във вторник стана на 3 месеца, тя била принудена да плеви малини за 20 лв. на ден, а за бебето се грижела майка ѝ Лидия.

На 24 юни самотната майка отишла да иска работа от малко заведение в Нови хан.

Собствениците му разказаха, че още същия ден на Мария ѝ прилошало и отишла на преглед при местния гинеколог. Тя им обяснила, че се нуждае от операция, тъй като има миома. Повече не я видели, пише 24 часа.

На 25 юни Мария и 3-месечният Александър били приети в Окръжна болница с остър ентероколит. За 4-те дни, които била в болницата, Иванова създала впечатление за добра и загрижена майка. Затова около 10-ина човека от инфекциозното отделение решили да я изненадат, преди да я изпишат, като ѝ донесли стари дрехи на собствените им деца, събрали и храна. Малко по-късно тя оставила Александър в столичния кв. "Младост", тъй като нямала средства, с които да го гледа. Няколко часа по-късно сама звъннала в полицията и обяснила, че е размислила и си иска детето.

По-рано на 13 март е постъпила за десетина дни в болница под наблюдение. Там гинеколозите искали да я изследват, тъй като ѝ открили възпаление.

Ден след като читателката на “24 часа” Атанаска Белчинова обеща да изпраща всеки месец храна, дрехи и памперси на изоставения Александър, вчера и Мирослава Веселинова също ни потърси с готовност да помогне, но само при положение че детето бъде върнато на Мария. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: младостМариябебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 години
Той ако не каже това няма какво да каже. Лъже защото е .....
22
0
 
10
 
! Отговори
анонимко преди 6 години
До АнонименБи следвало да и плаща осигуровките за 45 дни болничен,преди раждането и да и пази мястото,за след майчинството.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 Стаматда не си бг работодател ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 АнонименС кой народ ? Софиа не е народа ...
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателя бил лош човек... ок.Работниците - също лъжат и крадат.Лекари, съдии, прокурори, политици, полицаи, чиновници, кметове... всички лъжат и крадат.Разбирате ли, че целият ни народ не става за нищо, а не само определени групи, съсловия или браншове ?Всеки плюе другите, а искаме хубава България.... няма как да стане с този народ!
18
4
 
7
 
! Отговори
Фактолог преди 6 години
"Ако прокуратурата докаже думите ѝ, бившият ѝ работодател Стоян ще бъде обвинен в измама и може да получи до 6 г. затвор."ЯСНО, щом е "ако" и "може", значи това ще е поредния случай, заметен под килимчето! Защото прокуратурата "няма да", нито "той ще"!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо плюете държавата?!Държавата е отражение на собствения си народ.Станете първо вие нормални и държавата ще се оправи.Държавата сте всички вие.Защо само се оправдавате и мрънкате за всичко?Не е ли нормално първо всеки да помисли за себе си добре, а чак после да чака помощ от държавата.Първо нека семейството да я подкрепи.А и май психиатър ще е нужен за жената...?
16
10
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
До 14 Мен лично не ми се връзва цялата работа с измамата. Защо да я лъже, като няма той да плаща майчинските? Къде му е печалбата от цялата работа. Да, съгласен съм, може да е *** някакъв, но... някак си ми се струва странно.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето на - виждате ли? Това е лицето на българския "бизнес"! Това е същия този бизнес, който сега се опитва да ни вземе и класовете за прослужено време, за да му работим безплатно!!!Ще му позволим ли??? Роби ли сме???
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не казвам нищо срещу тази жена, не мога да си позволя да я съдя, даже й съчувствам, че е изпаднала в това безнадеждно състояние, което е показателно, че държавата е изоставила напълно на произвола на съдбата болните и социално слаби хора. Това е в драстично противоречие с всякакви конвенции по правата на човека, антихуманно отношение и какво прави България в ЕС, умът ми не го побира!! Но - като знае, че не може да се грижи за себе си и в каква държава живее, защо ражда дете, за да го направи и него нещастно и което няма никаква вина че се е родило при нещастни обстоятелства! Това вече е безот
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвала на такива шефове!!! С такива хора ще вървим напред!!!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой написа че не била читава добре така да е но в читавите държави нечитавите хора получават помощ от дъжавата дали е психологическа или друга но със сигурност я получават затова хората бягат в читавите държави Така че изводът е пак само един Държавата ни не е читавата хората са изнервени не живеят спокойно работят под стрес и не получават адекватна помощ - пример спират едно лекарство за Епилептици защото е скъпо Швейцария ни го за по-малка сума а от тук се изнася за повече пари
11
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Защо си мислиш че на друго място детето ще е най-добре?
10
5
 
31
 
! Отговори
справедливост преди 6 години
Заради такива работодатели сме с отрицателен демографски прираст! Да му скъсат г.за държавните структури! Не знаел , не разбрал, не видял. Сега да му обяснят с една подобаваща глоба от 10 млн.
9
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама абстрахирайте се от майката, не се поставяйте на нейно място и се замислете какво бъдеще има детето й, ако й го върнат! Тя вече е изоставила и по-голямото си дете, няма пари, няма и акъл, за да ги изкара...Моля ви, не й връщайте детето!
8
3
 
28
 
! Отговори
Този е нагъл преди 6 години
Да, да, повярвахме на шефа, но на куково лято
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е за само за нея, има пречки за раждане на млади хора механизмът без средства е мъртва битка за увеличаване на нацията .
6
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова, мили деца, ходете редовно на училище и си учете уроците, и си отваряйте очите на четири, за да не станете като тази майка, която не може да си гледа децата!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да обясни какво печели работодателят ако не излезе в майчинство при него или губи ако излезе ,разбрахме че осигурявал на помалко.
4
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая история, колкото повече се разплита, толкова повече се убеждавам, че тая жена съвсем не е читава. Зарежете я нея, дайте й детето на някой, който ще го обича и ще се грижи за него от сърце, и ще му осигури добро бъдеще, което очевидно родната му майка не може по ред причини, най-вече от глупост.