Уседналост за училищата! Нови правила, ново заобикаляне

Мода: От единия край на София до другия за едното школо
Обновена: 2 авг 2017 09:25 | 2 авг 2017 09:15,
88
Уседналост за училищата! Нови правила, ново заобикаляне
Кадър: Bulgaria ON AIR

Новите правила на МОН за прием на ученици в първи клас разбуниха духовете и срещнаха съпротивата на голяма част от родителите.

В една от новите наредби се предвижда условието за 3 години уседналост на родителите, за да запишат детето си в най-близкото училище.

Още по темата

"Първи клас си е първи клас, учат се най-важните неща. Родителите чуват за резултати, които не са станали в първи клас, а впоследствие. Това напрежение показва, че не всички училища са еднакви като качество. Нека в следващите 20 години се погрижим да имаме еднакви училища", обясни бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в "България сутрин".

Той посочи, че кореняците софиянци гласуват с две ръце за условието за уседналост, но от своя страна запита: Какво става, ако се преместя в друг район в София и не мога да запиша детето си в училище, защото не съм живял там в последните години?

По думите на проф. Игнатов пред Bulgaria ON AIR наредбата ще бъде заобикаляна, защото има родители, които ще направят всичко възможно тяхното дете да бъде записано в училището, в което искат.

"Наложи се наредбата да бъде променена бързо и да се въведе принцип на уседналост, за да се успокои обществеността. Угодия няма и затова се търси най-малкото съпротивление", коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители.

Тя подчерта, че е много опасно едно дете да отиде от центъра в "Люлин", затова винаги има допълнителни критерии. Според нея те ще подпомогнат регулациите на този въпрос.

"Началният етап на българското образование е много добър. Въпросът е, че в него училището трябва да бъде близко до местоживеенето на детето", каза още Такева и добави, че съществува мода, която кара родителите да тичат от единия до другия край на София.

"Трябва да се премахне грешната философия училищата да се финансират само по брой ученици", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧиновникЧиновнико, аз деца нямам и никакви места не заемам. Обаче ще се наложи да проумееш, че никакви места НЕ СА ТВОИ (нито мои) и не се полагат на когото и да било.Дали това ще бъде понятно без наредба?
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош човешки материал, без значение квартала, както и квартала на дядото.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧиновникКак, чиновнико, ПРЕЧИШ на другите с ученето си в училище? Моля да ми обясниш най-подробно.
39
6
 
7
 
! Отговори
Пеко Таков преди 6 години
До АнонименЗнам, че нискоинтелигентните и нагли типове приемате за дискриминация всичко, което е свързано със спазването на реда и закона. Това, че за теб е дискриминация, не означава, че е така в действителност. До 7-ми клас се учи в кварталното училище. Ако в твоя квартал няма "добро" такова, винаги можеш да си запишеш детето в частно училище, вместо да правиш шашми и да заемеш мястото на друго дете в друг квартал. Щото и това е дискриминация.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано се заредете взаимно.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да споря с вас, но това си е чиста проба дискриминация!
36
1
 
3
 
! Отговори
Пеко Таков преди 6 години
До АнонименАаа, БЕШЕ, но вече НЕ Е! По- важното е СЕГА твоята къща къде е?
35
3
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Анонимен 30Ако СИ СОБСТВЕНИК на имот, правилото за уседналост няма да важи. Щом имаш собственост, тогава вече се намираш в съвсем друго положение.
34
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пеко, за твоя информация, къщата на дядо беше на "Опълченска" и " Враня"
33
4
 
5
 
! Отговори
Лошия батко преди 6 години
До АнонименАз моето дете не го "набутвам" никъде. Тази практика с "набутването" е типична за вас, представителите на опростачената част от населението. И тази "кофти среда" в "Надежда", за която говориш не съм ви я създал аз, съответно не би следвало да търпя негативите от нея. Вие сте си направили квартала такъв и би трябва ло вие да си го оправите, ако не ви йаресва в сегашния му вид.
32
1
 
3
 
! Отговори
Прав преди 6 години
Направете всички училища части и готово. Така и така, половината завършили само са източили бюджета ...
31
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
България без привилегии,мисията е невъзможна,още повече на власт винаги са наследници на някогашната БКП.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква уседналост, какви 5 лева. На 26 години съм, синът ми е на 3. Живеем на квартира, защото не съм мамино синче, че да сме при родителите ми. Скоро ще си купуваме жилище, но няма да покрием правилата за уседналост, така че малкият няма да има право да учи в квартала ли ?Какво следва - С право на гласуване, само образованите и богати мъже над 40 ?
29
13
 
6
 
! Отговори
Пеко Таков преди 6 години
Абе вие от провинцията, след като толкова мразите София и софиянците, защо непрекъснато се бутате в центъра при кореняците софиянци, вместо да си стоите по крайните квартали сред себеподобните си?
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпит! Ако детето ти се справи нищо против, но, ако моето дете е с по-добър резултат - съжалявам.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама ти си набутай детето в кофти среда до седми клас и после разчитай, че ще стане нещо от него. Средата е важна. Примерът е важен! Колкото и да се стараеш в къщи да възпитаваш няма да има ефект, когато средата в училището е кофти.
26
8
 
7
 
! Отговори
Лошия батко преди 6 години
До Анонимен 23Това, че ти имаш къща в с. "Надежда", но искаш детето ти да учи в центъра на София, не означава, че моето дете, трябва да пътува от центъра на София, където аз имам дом, до с. "Надежда" само защото ти и други хора от гетата сте се намърдали в централните училища и сте заели местата на местните деца.
25
0
 
4
 
! Отговори
Гайтан преди 6 години
18 - Моето притеснение е за децата на тези хора. Сегашните си мислят едни глупости, но за децата им, това ще факт. Джордж Буш стр. не знаеше, какво е това скенер в магазина, защото никога не е влизал да пазарува - имал е хора за тая работа. Синът му бе също толкова откъснат от живота на "малкия човек". Това ще стане и тук.
24
3
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До АнонименСвободен избор имаш дотолкова, доколкото не пречиш на други хора. Щото утре комшията ти може да направи свободен избор, да купонясва много шумно до 5 ч. сутринта и ти да не можеш да спиш. Затова до 7-ми клас се учи в кварталното училище, а след това има приемни изпити за езикови и професионални гимназии.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не се нарича ред, а дискриминация!Това, че имам къща в "Надежда" няма как да ме задължава децата ми да учат в квартала. Ще учат там където се класират с познанията и уменията си.