7 млн. повече влезли в хазната на София тази година

Само 2,9 млн. са приходите от данъка на такситата
4
7 млн. повече влезли в хазната на София тази година
Снимка: архив, БулФото

Приходите на Столичната община за първите седем месеца на годината са със 7 млн. лв. повече от тези за същия период на 2016 година. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който представи пред медиите данни за приходите на общината до юли тази година.

За първите седем месеца на годината приходите са 396,9 млн. лв., което е 63% от годишния план на Столичната община, информира Барбалов, цитиран от БТА. Запазва се тенденцията за устойчив ръст на постъпленията.

От 2012 г. до днес имаме над 30 млн. лв. повече приходи, без да се променят данъчните ставки в града. Това е в резултат на работата, съвместно и с другите институции, по повишаване на събираемостта, коментира зам.-кметът по финанси.

Той каза, че от данъка върху превозните средства постъпленията са 65,5 млн. лв. за първите седем месеца на тази година, което е с 6,4 млн. лв. повече спрямо миналата година. Барбалов отбеляза, че по-добрата събираемост при данъка за моторните превозни средства се дължи и на въведения по-строг контрол - вече не може да се минава на технически преглед, без да е платен налогът.

За подобряването на събираемостта роля играе и законовото изменение от миналата година, което на практика затвори възможността за неплащане на по-старите задължения и изчакването те да изтекат по давност. Задълженията вече се плащат по реда на тяхното възникване, припомни зам.-кметът.

При данъка от придобиване по възмезден начин приходите са 55 млн. лв. от началото на годината, с 2,7 млн. лв. повече от 2016 година. В началото на годината имаше известна неувереност в прихода от този данък, но това се преодоля и вече имаме една положителна тенденция, отбеляза Барбалов.

Той припомни, че през миналата година беше въведен патентен данък върху таксиметровите превози. От началото на годината приходите на общината от този данък са 2,9 млн. лв., информира зам.-кметът. Той подчерта, че Столичната община е изградила сериозна информационна система, чрез която се облекчава максимално подаването на заявленията и се намалява необходимостта многократно да се посещават различните структури на общината.

Това е част от подхода за намаляване на административната тежест на гражданите, каза Барбалов.
При такса "смет", която е най-голямата от таксите, приходите от началото на годината са 131,9 млн. лв., или почти 70 процента от годишния план, като се наблюдава ръст спрямо постъпленията за същия период на миналата година.

Зам.-кметът съобщи още, че от началото на годината по инвестиционната програма на Столичната община са разплатени 100,5 млн. лв. по различните капиталови обекти, изпълнявани през тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ СА ОСКУБАЛИ СОФИЯНЦИ.НО Е МОЖЕЛО И ПОВЕЧЕ.
3
2
 
11
 
! Отговори
Nerazbiram преди 6 години
7 милиона са отчетени в повече , но милиардите дето теглят няма точен разчет
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
легализирайте марихуаната и ще влизат по 90 млн на месец!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 милиона влезли и Самоковската принцеса оъкраднала 6. 3 дала на Падишаха за да и е спокойно, останлите делнала с герберастите. Най-добрата кметица, нали??