Клони падат върху хора... А има ли виновни?

Инцидентът в Борисовата градина коментират експерти
7 авг 2017 11:15, Петя Славова
19

Има ли виновни за падналия върху жена клон в Борисовата градина и кои са те, дискутираха гостите на "България сутрин".

Горският експерт към WWF Александър Дунчев представи две снимки от мястото на инцидента в ефира на телевизията и информира как на тях се виждат две дървета планински ясен, които са на по 100 години.

"Отблизо се забелязва как има десетки клони, изпочупени във времето, част от които са били замазани със зелена боя, за да не влизат спори на гъби. Видимо е, че тези дървета са се чупили най-редовно, което показва съществуването на лесно доловим риск", твърди гостът на Bulgaria ON AIR, а от другата страна в студиото ландшафт архитектът Александър Недев има различна гледна точка по случая.

Още по темата

"Когато видях конкретния клон, разбрах, че той е абсолютно здрав. Нито един специалист, който го види не може да каже, че се очаква той да се счупи и падне", категоричен е Недев.

По думите му бързорастящите растителни видове имат огромно количество вода в самите клони на стъблото си и горещото време ги отслабва. Затова при високите температури се стига до такива ситуации, посочи ландшафтният архитект.

Александър Дунчев отговори на думите на Недев, като каза, че Столичната община явно няма достатъчен брой специализирани ландшафт архитекти, които да следят къде има потенциално опасни дървета.

Инцидентът коментира и създателят на групата "Да спасим Борисовата градина" Гергана Пирозова, която заяви, че за парковата част отговаря ОП "Паркове и градски градини".

"Този сектор, в който падна клонът, е най-ремонтираният в парка. За него още през октомври се дават 1 млн. и 700 хил. лева, като десетки дебели дървета бяха изрязани, без да има анализ и основания за това. Изумително е как точно там, където се изливат тези пари миналата година, падат сухи клони", остави твърдението си като отворен въпрос Пирозова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога няма виновни, особенно от страна на институциите. Затова няма ко да пишете и говорите само и само да имате материал,защото тези случки са за 2 дена до следващата. Съвета ми е към всички потърпевши от некомпетентноста на институциите е да отидът при добър Адвокат и да поговорят, а след това в Стразбург. Съд до дупка.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината е, че дърветата не се поддържат и подрязват редовно. София заприлича на джунгла. Хубаво е да има дървета, но и те в градска среда искат грижи и поддръжка.
12
3
 
2
 
! Отговори
Good to go преди 6 години
Според кметицата виновни са хората,позволили си да минат под дърветата.А и откъде накъде някой трябва да се мъчи в жегите,за да подрязва клоните?!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е ЕХО от инцидента в райската градина...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО БЕШЕ ПАДНАЛО ДРЪВОТО (ВАШ'ТА МАМА ***) ЩЯХТЕ ДА РЕВЕТЕ ЦЯЛА ГОДИНА
9
2
 
8
 
! Отговори
77 преди 6 години
Някои хора все търсят виновни за нормални природни явления. Съветвам ги да напишат един протест до дедо Господ или до папата в краен случай.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инцидентът е че има предаване по телевизията и меляте меляте толкова време. А като гледам колко хора сте ангажирали е направо промишлена авария.Ако има изкуствн интелект, то тази статия и "ескпертите" и журналистите го демонстрират.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изригне супервулкан сигурно последният оцелял българин ще търси виновни.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди около година родители искаха от общината да отрежат дърво намиращо се на кварталната детска площадка с основанието - било опсно, защото децата се катерят по него и падат. Не защото е старо, или изсъхнало, или че падат клони. ***.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гравитацията е виновна....съдете нютон, тоя еврейн...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Експерти" по поднал клон...Това е дзен.Ако не чуеш шума от паднало дърво, това означава ли, че дървото не е паднало?D
3
0
 
4
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
КлоУни падат върху хора!?
2
0
 
9
 
! Отговори
Хюдж Кок Факър преди 6 години
Нечувано и невиждано е от дърветата да падат клони! Накъде отива тоя свят... Ставаме шутки като американците - за всичко реват и недоволстват! Който не иска да му падат клони, да не стои под дърветата!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има виновни - че внучето на бабата се е катерило по дървото, ама това никой не го каза!