Режат ускорено сухи и опасни дървета из София

Високите температури им вредят също, казаха от общината
9 авг 2017 14:23,
3
Режат ускорено сухи и опасни дървета из София
Снимка: архив Булфото

София засилва кампанията по премахване на сухи и опасни дървета. До края на месец август тя трябва да приключи, обяви шефът на дирекция "Зелена система" към Столична община Димитър Данчов.

По-рано днес екипите на дирекцията премахнаха сухо дърво на бул. "Христо Ботев".

"Целогодишно Столична община извършва премахване на сухи и опасни дървета, както и кастрене на такива със сухи клони, а също така и резитби за оформяне на короната на дърветата", обясни Данчов, цитиран от "Фокус".

Това ставало както по улици и булеварди, така и в паркове, детски градини и училища.

"По улиците и булевардите тази манипулация е по-интензивна, тъй като гледаме да контролираме короните на дърветата там, където има контактна мрежа на електротранспорта, за да не се получават инциденти", обясни Данчов.

Той съобщи, че се подготвя процедура за избор на изпълнител за обследване на опасните дървета в столицата, тъй като има много, които са видимо здрави, но вътрешно имат различни загнивания.

"С томографски апарат това ще може да се проследи и да се установи кое дърво е опасно и кое не", каза той.

Общината планира и кампания за почистване на сухите и опасни дървета в част от Борисовата градина. Това трябва да се случи до края на годината.

До края на месеца пък предстои да започне маркирането на сухите и опасни дървета в Борисовата градина, а след това междуведомствена комисия в разширен състав ще одобри маркирането и ще се пристъпи към премахване.

Общинският директор е категоричен, че високите температури оказват влияние за изсъхването на дърветата, но това не било единственият фактор.

"Дърветата са живи организми, при тях протичат определени процеси и ежегодно има изсъхнали, но ние следим растителността в София и изготвяме експертни оценки", каза Данчов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Храбрият шибач преди 6 години
Режат ускорено дървета. До Нова година ще съберат комисия, после ще видим.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, дърветата са живи организми и в жегите не припадат, а се чупят тежките клони. Сега ще изпорежат де що има зеленинка, само защото е било по-горещо и сухо от обикновено. Все едно да бастисваме всеки, който е припаднал. И вместо да поливат дърветата, сега ще ги премахват, та да ни тръшкат слънчеви и топлинни удари.
1
5
 
8
 
! Отговори
Храбрият шивач преди 6 години
Подавам сигнал за едно криво и много опасно дърво,може да се открие в Банкя и на жълтите павета.Резнете го качествено!