Чистят опасните дървета в София до края на септември

Спекулациите за сеч бавят процеса, призна Фандъкова
13

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Почистването на опасни дървета в София ще продължи до края на септември, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Клон от дърво падна и причини смъртта на 38-годишен мъж вчера в София, а при подобен инцидент бе ранена жена в Борисовата градина.

"Тежкият трагичен инцидент вчера стана на частен терен при работа. Върху работника е паднал този клон и това дърво. За съжалениев в последните дни има случаи, в които падат и видимо здрави дървета. Ежегодно се прави почистване на сухи и опасни дървета и клони. Тече засилена програма по почистване", каза Йорданка Фандъкова.

Тя обясни трудната поддръжка на парковете с това, че в София има десетки декари паркове, непрекъснато се садят и нови дървета, на които се отразяват климатичните промени.

"Поддържането на зелените системи се прави съгласно всички изисквания и мнението на най-добрите експерти, а това, което трябва да се прави, и се прави - от една страна почистването на опасните и сухи дървета и клони, отново ще кажа, че това се прави и в момента и тази засилена програма трябва да продължи и през август и септември", каза кметът на София пред БНТ.

По думите й миналата година е била направена цялостна инвентаризация на лесопарковата част на Борисовата градина - над 2500 дка. "Сега до края на август започва маркирането на част от дървесната растителност, която е видимо суха, опасна, изследвана от най-добрите специалисти, но този процес се забави именно заради спекулации и то груби спекулации за това, че ще се прави сеч в Борисовата градина, това ни забави с над половин година", продължи Фандъкова.

Тя обяви, че подкрепя идеята на образователното министерство предучилищната подготовка да започва от 4-годишна възраст и уточни, че общината няма проблем с местата за тях в детските градини.

Столичният кмет заяви, че към края на август ще е готов бул."Прага". Очаква се до средата на септември да бъде отворен участъкът от Министерския съвет до ул. "Раковски", след това до края на октомври ще бъде затворен участъкът от ул."Раковски" до бул."Васил Левски". До средата на септември ще приключи и ремонтът на булевард "Овча купел".

Фандъкова провери днес ремонта на моста "Чавдар" - вижте кадри от инспекцията в галерията ни!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Йорданка Фандъкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диваците най-накрая си намериха повод да доизсекат Борисовата градина и малкото останала зеленина в София. Градът никога не е бил по-мръсен, задушлив и в по-жалък вид. Не ви ли е срам, гадни мутанти!? Дърсетата са необходими на града така, както белите дробове - на човека! Отврат!
9
0
 
3
 
! Отговори
найлон преди 6 години
приятел, изпуснал си развръзката в сагата асфалт срещу павета, последно гледах едни снимки в нета, предпочели са найлон :)
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхотна поредна безсмислена новина за столицата. Да не забравите да напишете, че са излязли и улиците да мият. Какво стана с планетарният спор каква настилка...павета, или асфалт да сложат на незнам си коя улица. Че занимаваха целият свят с последното.
7
0
 
11
 
! Отговори
луди преди 6 години
Тя обясни трудната поддръжка на парковете с това, че в София има десетки декари паркове, непрекъснато се садят и нови дървета, на които се отразяват климатичните промени.Данче, как пък все ви е тежко и трудно, времето лошо, ако не можеш и не знаеш как да се справиш с дърветата как да очакваме да свършиш по-сериозните задачи на общината. Как пък не чух един път кмета на Лос Анджелис, примерно, град колкото 2-3 Българии да излезе да мрънка по новините - Нямаме пари, не можем да се справим.
6
1
 
10
 
! Отговори
луди преди 6 години
Вчера по телевизора дадоха резитбата на клони по бул. Христо Ботев, ако не се лъжа. Млад и объркан експерт започна интервюто съа следните думи: Столична община периодично и частично възлага манипулации, свързани с ландшафта на съолицата, на оторизирани за целта изпълнители. По-нататък спрях да слушам. Просто си отворих една бира и се опитах да разшифровам изречението, което на чист български значи: От време на време подрязваме дръвчетата. Докато някой говори за възлагане и манипулации...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-жо Данче ,покрай връзкарите и далавераджиите Трябва да назначите и образовани и можещи та да вършат работа , а то сега тъпоумното чИлгарче от къде да знае ,че дърветата се подрязват,че има различни видове, че има биологически науки-Мъкааа !
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тополи на територията на града трябва да бъдат премахнати и на тяхно място засасени подходящи за урбанизирана среда видове.
3
2
 
10
 
! Отговори
f преди 6 години
Оставка , Данче!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не достигат работници.
1
1
 
13
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Оставка другарко Фандъкова!