Паднали дървета, клони... Липса на отговорност или природа?

Защо зачестяват инцидентите с дървета в столицата?
10 авг 2017 09:00,
26

Липсата на контрол и наблюдение са виновни са зачестилите инциденти с паднали дървета и клони. На много места в столицата ни има тополи, чийто живот в градски условия е не повече от 50-60 години, след което стават опасни, тъй като могат да паднат във всеки един момент. Това каза ландшавтният архитект Симеон Недев пред Bulgaria ON AIR по повод падналия клон от дърво, който уби 38-годишен мъж в София.
Още по темата

Инцидентът се случи вчера (9.08) около 16 ч. на бул. "Цариградско шосе". Клонът е паднал, докато човекът извършвал товарни дейности.

Това е третият подобен случай в столицата от началото на месеца. На 1 август паднало паднало дърво рани млада жена на ул. "Тракия" в столицата. Тя бе настанена в интензивното отделение на Университетската болница "Царица Йоана" със счупен крак и счупване в областта на кръста.

Само няколко дни по-късно, на 4 август огромен клон падна върху майка с дете в Борисовата градина. Детето е невредимо, но майката е с наранявания по тялото.

"Безспорно е необходимо да се предприемат действия за предотвратяване на подобни случаи. Много е важно собствениците да сигнализират за опасни дървета в имотите си. Столичната община трябва да обедини усилия с гражданите и експертите, за да може те да се паспортизират и да не се стига до следващи инциденти, категоричен бе съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев.

Годишно в София се режат около 1100 сухи дървета по булеварди и улици. На мястото на премахнатите растения се садят нови по два пъти за 365 дни – през пролетта и есента. До края на 2017 г. ще бъдат премахнати сухите насаждения в Борисовата градина. До края на месеца пък предстои да започне маркирането им.

От Столична община обясниха пред “Труд”, че засаждат годишно 1300 дървета по улици и булеварди и още между 700 и 800 в паркове и градини.

Готви се процедура за избор на изпълнител за обследване на опасните дървета в столицата, тъй като има много, които са видимо здрави, но вътрешно загнили. С томографски апарат ще се установяват проблемните растения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
8
 
! Отговори
анонимко преди 6 години
отрежете ги тия дървета бе, за какво ни е кислород?