От умиращ клошар до Иван Иванов... Една история за доброто

Младият мъж вече има дом, работа и планове за живота
51
От умиращ клошар до Иван Иванов... Една история за доброто
Снимка: bTV

Един клошар, спящ между сергиите на пазара в "Младост" в София, без надежди и приближаващ се с всеки ден до смъртта, днес отново е Иван Иванов, с дом и работа.

Това е една история за доброто, написана от много хора в продължение на година и половина, в основата, на която е Милена Момчилова.

Всичко започва, когато през 2015 година дъщеря й вижда Иван и я моли да му намерят дрехи и да му помогнат.

Младият мъж остава на улицата след като родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от съдбата му.

"Стоеше в най-голямата жега в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от силното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се влошаваше драстично", разказа Милена пред bTV.

Тя започва да прави опити да му помогне през социалните служби на дирекция "Социално подпомагане" в "Младост". Социалните работници вече го познавали, дори правили опити да го приберат, но той отказвал. И понеже бил кротък и не създавал проблеми, го оставили да живее на пазара.

След като никоя институция не помогнала, Милена започнала да търси сама решение за проблема на Иван. И открила такова след известно ровене в интернет - Законът за здравето дава възможност, ако човек си причинява сам вреда и не го осъзнава, да бъде прибран за принудително лечение.

"Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше прибран в Център за психично здраве, стоя там 6 месеца", каза Милена.

След това социалните решили да го настанят в Дом за хора с интелектуален дефицит първо в Сливенско, след това в Подгумер. Милена и останалите, които помагали на Иван, обаче се противопоставили, защото условията там били ужасни.

"Едно бунище за изоставени хора", обясни Милена.

Историята продължава с настаняването на Иван в защитено жилище.

"Започна дело, трябваше да бъде поставен под запрещение. Адвокати поеха неговата защита без пари, а хората от пазара събраха пари за психологична експертиза. Сега той е абсолютно свободен човек", обясни Милена.
Тя допълни, че за това са помогнали много хора, нейни съседи.

"Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лв. за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му лична карта", изреди Милена.

Сега Иван работи в защитеното жилище, в пералня. Работи и в строителна фирма и гради планове отново да има свой дом.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
"po bai Toshovo vreme nqma6e klo6ari i bezrabotni nqma6e"
...Така е, но и колко други неща ги нямаше... Искаш и сега освен 'ранъ (и то със съмнително качество) друго да няма ли?
27
35
 
0
 
! Отговори
men преди 1 година
и с какво е различен иванчо от сайгъните така нареченото бъдеще на бугаистаня? ами с нища май... защитено жилище? коз му пласжта ток и вода? кой му плаща заплатката? тамагочите мога и аз да си зема а мутрешката сошъл жъстис уориър да го си го дземе у допарката като е толкова ербап.
26
29
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Тоя пич поне две години живя в подлеза на България и Гоце Делчев и всеки път като минех беше с бутилка бира.

Аз му се радвах как безметежно си живее, а тия да земат да го накарат да работи в пералня.

Ужасни хора има, ей!
25
9
 
1
 
! Отговори
Ukfro преди 1 година
Ma kak ne razkazuvate pone edin den ko prai po nekoi ot bezbroinia personal v tva socialno bege ministrerstvo u bulgariata ve? Pa to i nosti ima...
24
7
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
po bai Toshovo vreme nqma6e klo6ari i bezrabotni nqma6e
23
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО ИМАШЕ ПОНЕ ПО 1 НА 100 ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ С ПОДОБНА ЧОВЕЩИНА ТО ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕШЕ ДА Е НА ВИСОТА!!!

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА НЯКОЙ ДА Е ТОЛКОВА ЧОВЕЧЕН КАТО ТАЯ СЕ СРЕЩА В БЪЛГАРИЯ ПРИ 1 НА 1000 ДУШИ НАЙ-МАЛКО ЖИВА ТРАГЕДИЯ СМЕ!

---------

ЕДНО Е ДА ЛАЕШ ПО ИНТЕРНЕТ КАТО МЕНЕ :D ДРУГО Е ТАЯ Е ОТИШЛА И ПРИ СОЦИАЛНИТЕ И ПРИ ПОЛИЦИЯТА КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ Е ОТДЕЛИЛА ОТ ВРЕМЕТО СИ ЗА ДА СВЪРШИ НЕЩО КОЕТО СЕ НАРИЧА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ЧОВЕЩИНА НИВО ПО-ВИСОКО ОТ ФИЛАНТРОПИЯТА!
22
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЗИ ОПРЕДЕЛЕНО БИХ Я ИЗБРАЛ ЗА ЧОВЕК НА ГОДИНАТА!!!!!!!!

А НЕ ОНЕЯ ДЕТО ОТ БХК ГИ ОБЯВЯВАТ!
21
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШАПКА И СВАЛЯМ НА ТАЗИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после една добра новина. Радвам се за човека. Радвам се и за човеците, които са му помогнали.
19
0
 
62
 
! Отговори
Мо преди 1 година
Една активна и борбена жена помага на непознат човек, форумните лъвове заключват - скапана държава.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Либералист
Уникално зомби си. В Щатите, където на всяко кьоше има клошари, да не би да бъка от комунисти?Или тъй ти се блъскат лимките в главата.
17
0
 
50
 
! Отговори
Пончо преди 1 година
Като видя такива неща и се замисля за мойте си проблеми и ми става леко,какви хора и каква мъка има,човек трябва да се радва и на това което има,макар и да си мисли че е нищо,някои хора и за това си мечтаят :(
16
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей хора,човещината ни прави ЧОВЕЦИ. Милена Момчилова и хората които са помогнали на Иван са ЧОВЕЦИ. Хора много( и много скотове се навъдиха последните години) а човеци малко за съжаление.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ерата на демокрацията баща ми беше в САЩ на бизнес пътуване. И най-което го беше потресло бяха бездомниците как живеят в кашоните и се греят на варелите. После сигурно 100 пъти ми е казвал никога не съм си и представял, че и в България ще видя бездомни хора!
А тук още по-лошо. Става дума за млад човек. После държавата ни била бедна. Ами като се оставят млади и здрави хора без да им се използва труда, така ще става.
14
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна новина! Този човек съм го срещал често преди година и по едно време си помислих че е починал, тъй като не го засичах в последно време. Браво,че са му помогнали да си стъпи на краката.Истината е,че много хора(включително и аз) се страхуват от клошари.Човек не знае кога на клошара ще му светне лампичката и ще ти пререже гърлото със счупена бутилка например.Евала на смелостта на жената помогнала му!
13
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там квартален инспектор няма ли?
Социалните работници в този район наистина ли нямат информация колко бездомници живеят на територията, за която отговарят въпросните социални?
Една част от хората,останали поради лоша случайност на улицата, не знаят към каква инстанция да се обърнат,нито имат представа, че е възможно да получат помощ, за да се върнат към нормалния живот, в условията на който са израснали?Точно затова някои получават заплати от бюджета - за да издирват такива хора и да ги насочват
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11

Да ти е идвало наум да потърсиш помощ от психотерапевт?
11
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Спасението дебне отсекъде, майката си
10
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ключовата част от текста е: "След като никоя институция не помогнала..."

Балканска ***. Дано скоро изчезне.
9
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имал е късмет да попадне на добри и оправни хора. Не всеки от тия хора има тоя късмет. Би трябвало това да се прави не от случайни хора, а държавата да има механизъм за справяне с такива случаи.