Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?

Според кметството сечта е законна, хората обаче излязоха на протест
20 авг 2017 15:03,
60
Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?
Снимка: bTV

Пет големи дървета, едно от които стогодишно, са били отсечени вчера в центъра на София. Разрешението е дал районен кмет в столицата, съобщи bTV. Хората в района излязоха на протест.

Сечта започнала вчера сутринта без предупреждение, твърдят, жителите на квартала. Първо мислели, че е санитарна, но били отсечени пет многогодишни дървета, които дават въздуха на квартала.

Хората викнали патрулка, но се оказало че всичко е напълно законно и фирмата, отсичаща дърветата, има разрешение от Васил Цолов, кмет на Район "Оборище".

Сечта е в частен имот – на Димитрана Джострова. "Госпожата каза "Аз мога да си платя глобите и ще си правя каквото си искам, тия дървета ми пречат", разказа оперната певица Веселина Нейнски, която живее в квартала.

Самата Джострова отказа да отговаря на въпроси, като заяви, че говори с адвоката си.

"Район "Оборище" работи със законността, когато има основание за изсичане, ние го даваме (разрешението – б.р.)", заяви районният кмет Цолов. Той подчерта, че ако бъдат установени нарушения, има начин собственикът да бъде принуден да възстанови щетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
изтормозен сьсед преди 6 години
Медии в услуга на Максим Павлов. Христоматично как стари заядливи-врьзкари сьседи на линия стопират постояно инциатива за частен парцел и то от 20 години и повече. Будния сьсед от как помня постояно се заяжда и гони работници на сьседа в този имот а преди тях изгони едно момче от бащината кьща с тич тормози . Избуя градината дьрветата станаха опасни и колко пьти сьм видял и змии там. А наркомани и клошари да не говорим. Така че медите преди да ударят секирата местодонат нека си проверят койЗАЩО
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 51Сладур, пробвай в Щатите да не си окосиш поляната пред къщата на частния имот, да видиш каква глоба ще ти тресне общината. Таман да научиш какво е демокрация и какво частна собственост....
51
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не разбрах как собственикът "ще възстанови" стогодишно дърво!?Закони,наредби,глупости отвсякъде.
50
7
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Естествено, че законния собственика на даден имот притежава суверенитет върху него, изразен в изключителното му право да го владее и разпорежда с него! Частната собственост е неприкосновена, гласи чл. 17, ал. 3 от Конституцията! Ако не ти харесва другаря заминавай за Северна Корея, там частна собственост няма, партийните шамани ще те мачкат, ще мислят и вземат решения вместо теб, рай за такива кухи тикви като теб.
49
4
 
9
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Интересно парвенютата в Бг си мислят, че частната собственост им дава нещо като суверенитет...да ама не!
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитрана Джострова- само по името може да се направи изводът, че въпросното същество е достоен наследник на Бай ***,а несъмнено е не по-малко просто и нагло, но за сметка на това мяза и на каца с гюбре...
47
13
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
След като е в Частен Имот , Държавата няма право на вето .Тук се набъркват хора от блокове , които нямат никаква собствена земя .Аз имах такъв случай - имам имот , имах един орех който беше саден от дядо ми .Отидох при кмета и му казах че трябва да прати хора да го отрежат защото е заплаха за Къщата и Жиците .Човека веднага реагира . Та тия Клошари от блоковете да мируват - стига им че Борисов им санира стените понеже са некадърни да си оправят иманьето .
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашата улица преди години,всеки си насади по две липи пред къщата,дори не бяха питомни,а диви,горски.И цялата улица мирише на липа,берат и за чай.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да викате,свършило е. Ръцете ви да би да са в ***,та не си посадите;дори и плодови дръвчета?Коства не повече от 10-15 минути едно засаждане.
44
7
 
11
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Тия съседи се оплакват че им е топло без дървета ,да си бутнат сградата да си садят дръвчета .Какво е винивен собственика на която иска да построи сграда за живеене .Съседите си живеят в сградата а празния парцел да охлднява и собственичката да си живее при мама и тати .Бреговете по морето се унищожват а те за глупост тръбят .Ако искат да дишат кислород .Защо се строи по паркове.по горите,по улиците в училища и др.
43
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са в частен имот собственика може да прави с тях каквото пожелае, общината единствено може да го санкционира, ако установи че дърветата са изсъхнали и са опасни за живеещите наоколо или минувачите - останалото са простотии от селски вечеринки. А полицаите в частен имот без съдебна заповед не могат да влязат или направят каквото и да е било, така че това с патрулката е силно украсено от автора на статията.
42
1
 
10
 
! Отговори
Smurf преди 6 години
Е това е положението частна собственост
41
3
 
10
 
! Отговори
сф преди 6 години
беше време когато едно дърво не се режеше . всичкият дървен материал идваше от коми.
40
12
 
20
 
! Отговори
някой преди 6 години
Аман от селяни!!Мястото си е частно и ще правят каквото пожелаят с дърветата !!!!Решили да протестират ***....
39
4
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
Там, екотерористите нямат условия за популярност. Питал съм Тома Белев, а той ми вика - ами ти защо не направиш нещо?
38
12
 
11
 
! Отговори
ба, много сантименти преди 6 години
кви дървета бе, ако са тополи не само не ви чистат въздуха, а и пречат, събират прах и са смърт за асматиците! *** ги и хич не се замислям, и други да са, аз пари за парцел съм дал, а не за гора - там растат дърветата, а тука крадрата е 2000 лева, ***! после ше падне некой клон да ви очисти ииииии пак аз вновен, дебре.....!!!
37
7
 
19
 
! Отговори
Един преди 6 години
Овцe! Кога падат дърветата връз вас - що не ги сечете превантивно, когато ги секат превантивно - що ги сечете без нужда.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дървената мафия отсича сигурно по 500 стари дървета всеки ден, ама не видях някой да е гневен....
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той подчерта, че ако бъдат установени нарушения, има начин собственикът да бъде принуден да възстанови щетите."И как точно ще възстанови пет отсечени вече дървета? Дори и да бъдат засадени нови такива, ще отнеме десетки години преди се получи същия ефект. Джосторова може и да не е измежду живите тогава.
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към кого е този Гняв.Дърветата са премахнати с разрешение от общината.Спазени са всички процедури. Законно.А искаме да се спазват законите - ето, спазени са.Тези, които се гняват, очевидно искат да се спазват законите, ама само когато защитават техните интереси.Милички, законите са за всички и гневът ви е по селски първичен и напълно неоснователен.