Храм или паркинг? Защо "Невски" се превърна в сборен пункт?

Един от символите на столицата често е закрит от десетки автобуси
Обновена: 28 авг 2017 09:24 | 28 авг 2017 09:15, Боряна Павлова
20

3578 гледания   |  Още видео

Превръща ли се площадът пред столичната катедрала "Александър Невски" в паркинг? Пространството често е запълнено с туристически автобуси, има и табела, на която пише, че престоят им се заплаща, а таксата е 20 лева за 24 часа.

"Можем да говорим за такова нещо, защото туристическият интерес към София расте" категоричен бе Гергин Борисов от гражданската инициатива "Спаси София".

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той разкри, че площадът около катедралата е обект на преработка и в момента се проектира неговата реконструкция. Предварителният план обаче, който бил избран чрез конкурс, към днешна дата няма общо с първоначалната идея, обявиха от "Спаси София".

Паркингът е двуредов, с перпендикулярно паркиране, започва малко след НС, минава зад катедралата и стига до улица "11 август". Гергин Борисов бе категоричен, че подобен проект няма аналог в европейските страни.

"Трябва да се регламентират паркинги извън туристическия център. Тук изтипосваме автобусите пред историческата забележителност", възмути се той и обвини Столичната община, че лъже за намеренията за пространството пред храм-паметника.

Първото заседание на СОС е на 14 септември. От "Спаси София" очакват дотогава кметът на София Йорданка Фандъкова да заяви позицията на Общината по случая.


20
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ РЕШАВА преди 11 месеца
ВСИЧКО ЗАВИСИ КАКВА ЩЕ Е КОРУПЦИОННАТА ВНОСКА В ОБЩИНАТА.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кога най сетне т.н. св. ал Невски ще бъде прекръстен на български светия ?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе говорите за революция. Как си мислите - дали ще премахнат паркинга на "избраните" 240 **** в НС?
14
0
 
2
 
! Отговори
щщд преди 11 месеца
№13, човек се изказва,когато е подготвен и знае поне донякъде историята /в случая на Св .Александър Невски/. Кой и с какви средства,дарения и усилия го е построил. Но ако ще и на Свети Патрик или ако ти харесва Свети Джордж Буш да е наречен храма, мястото на автобусите е по автогарите,а не там.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
POSTROIKA POSTROENA OT RUSHIAZITE--TREBVA DA SE BUTNE OBEVEZNO TOZI STALIMISTKI PAMETNIK
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Чоко

Ами да, ако преустроят Ал. Невски в многоетажен надземен паркинг ще решат много от проблемите с паркирането на централната част на столицата.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като сборище на религиозни фанатици да не би да е по-добре?
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да ви занимават ако всички не искахте да живеете в София. Стойте си на село и няма да има проблеми нито с паркирането, нито с боклуците, нито с замърсяването и тн.
9
2
 
20
 
! Отговори
Чоко преди 11 месеца
Само преди седмица се върнах от Виена. Отседнах в хотел в самия център на града.
Наоколо имаше п-броя подземни паркинги. Цените варираха от 6 до 40 евро на денонощие. Никъде в центъра не видях безогледно паркиране, най-малко пред туристическите забележителности. В центъра на София, отдавна трябваше да има поне 10 подземни , многоетажни паркинги или ако терена не позволява също толкова многоетажни надземни паркинги.
8
2
 
25
 
! Отговори
ив преди 11 месеца
В Кьолн преди две години премахнаха автогарата,която беше в непосредствена близост до катедралата. Сега автобусите спират много далеч,но това не е намалило броя на туристите. И в София може да спират далеч от центъра и шатъл(совалка) да ги оставя в центъра,но да е паркинг и автомивка пред храма е някакъв абсурд!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, пример дават парламентаристите ни - едва с тяхното нашествие половината площад стана паркинг. Никой от тях не се е сетил да поиска да паркира вътре в храма, иначе със сигурност ще направят изменения в някой закон.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е какъв е проблемът, пак космосът ни е крив. Да не е спрял на средата на храма? Пространството е горямо, в центътът е. Да се радваме че идват и оставят пари в България, да се надяваме да не ги крадат и да дойдат пак, макар че зад розовите приказки за ръст в туризмът, не повтарят особено като посетят нашето черноморие.
5
16
 
6
 
! Отговори
от провинцията преди 11 месеца
Абе какво само всеки ден ни занимавате с тоя скапан град ? Нямате ли за какво друго да пишете ?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"западен град, знае че ПОД подобни площади се правят паркинги на по 2-3 етажа"

Само че София не е западен град и комунистите са строили тунели под центъра, че да могат да бягат от народната любов.
3
9
 
28
 
! Отговори
Охранителят-София преди 11 месеца
Грозно е пред такава красота изтопосани автомобили,но какво да се очаква,като пълненето на държавните бюджети се очаква да е предимно от данъци и такси лащани от народа! Винаги съм бил на мнение,че е грешно раздържавяването на свери в икономиката ни,който можеха да попълват хазната!
2
2
 
33
 
! Отговори
Сп€€нс преди 11 месеца
За всеки посетил някой западен град, знае че ПОД подобни площади се правят паркинги на по 2-3 етажа. Преди 2 седмици ходих до един не голям град и като написах в GPS-a , че търся къде да паркирам , ми изникнаха 8 паркинга в историческия център.
В София има много места където могат да се направят и ако не бяхме толкова алчни , досега да са дошли и да са ни ги построили без пари.
1
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фандъкова прибира кинти и ги отчита на Суджука.