Софийските спирки проговарят на... английски

Обновяват столичната транспортна схема от есента
28 авг 2017 09:30, Петя Славова
22
Софийските спирки проговарят на... английски
Снимка: архив, Булфото

Най-късно до 1 ноември в централната част на София ще има нови упътвания по спирките на градския транспорт. До края на годината ще бъдат поставени и в целия град. Новите табели, които показват кой автобус къде спира, вече ще бъдат не само на кирилица, но и на латиница. От Центъра за градска мобилност обясниха пред "Монитор", че с новите указания софиянци и гостите на града ще се ориентират по-лесно къде и как се движи градският транспорт.

Това е част от новата транспортна схема на столицата, която в момента от ЦГМ разработват. С нея ще бъде улеснено намирането на информация за улици, адреси, забележителности и обществени учреждения. По собствена инициатива геодезистът Стоян Стоянов е изработил подобна карта, а от ЦГМ са изкупили труда му.

Експертите в центъра обясняват, че Стоянов е свършил 80% от работа. С новата подробна схема София ще се нареди до големите европейски столици като Брюксел и Лондон по лесен достъп до градския транспорт, твърдят от Центъра за градска мобилност.

Още по темата

Ремонтът на кръстовището на Орлов мост, което изнерви столичани в последните две седмици, вече е финализиран и вчера изцяло бе пуснато движението. Междувременно обаче в София се образува нова тапа, защото започна основният ремонт и разширение на бул. "Каблешков".

Ремонтът ще струва 3,7 млн. лв. на Столичната община и ще бъде в участъка между булевардите "Братя Бъкстон" и "Цар Борис III". Реконструкцията по столичния булевард включва ремонт на тротоарите и подмяна на паважа с асфалтобетонова настилка, изграждане на велотрасе, обновяване на съществуващите зелени площи, подмяна на настилката на пътеките, водещи към блоковете от източната страна на булеварда. Ще бъде изграден и мост над река "Боянска". Очаква се ремонтните дейности да приключат до средата на декември.

До края на месеца трябва да приключи и ремонтът на бул. "Прага" в отсечеката между бул. "Пенчо Славейков" и Петте кьошета. Първоначално булевардът трябваше да бъде отпушен на 15 август, ремонтните дейности бяха удължени заради подмяната на ВиК мрежата. Цялостната реконструкция на улицата включва нова пътна настилка и тротоари, подмяна на водопровода, както и обновяване на осветлението.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтай си да сме американска колония. С такъв селяндурски материял и след 10 века няма да ги настигнем
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За *** по улиците питайте Руската учителка
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво, но да не си кълчат езика както в метрото сричат на "Central Railway Station"! Всеки път се смея - може би това е целта?
19
0
 
5
 
! Отговори
human hope преди 1 година
Организирам благотворителна кампания - предоставям една торба /15кг/ кучешка храна, срещу същото количество събрани от улицата кучешки лаена.
18
1
 
2
 
! Отговори
Жител преди 1 година
Абсурд ремонтът на бул. "Прага" да завърши до края на месеца, т.е. след 2 дни. Онзи ден бях в бирарията там. Много далеч е от пускане. Едно десетина дни им трябват още като гледам...
17
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Трудно е да си управник в бг.Все ще намерят за какво да мърморят.Хората искат да сте европейци ама вие не та не.
ОСВЕН на български ще е и на английски.Какво пак сте недоволни.Английският се наложи като световен език а и след 4месеца поемаме председателството на ЕС
Ще е нужна такава услуга
16
5
 
6
 
! Отговори
не разбрахте ли... преди 1 година
не сме вече руска република, а сме американска колония...
15
1
 
3
 
! Отговори
,.,. преди 1 година
Излишно......
14
5
 
8
 
! Отговори
Azz преди 1 година
В старата част на метрото в Париж всички надписи са на френски.В старите влакчета няма озвучаване и информация.С една дума-оправяй се,на входа на метрото ти дават безплатно схема и до там!Ние с чуждоезичието...
13
0
 
11
 
! Отговори
ив преди 1 година
Да внимават с превода! Един известен производител е написал на кофичките си с кисело мляко "Nepovtorim vkus ot sobstvena ferma". Това очевидно всички англочетящи чужденци ще го разберат от първи път.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато е на английски, значи сме добре.
стане ли на турски, викайте за помощ!
11
5
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
В Русия някой размърда ли си задника за разбитите улици/спирки?
10
0
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 1 година
Пуснах не по-малко от 4 сигнала в община за разбита , с кратери спирка. През есента в кратери огромни локви, старците си чутят краката. Познайте дали някой в община размърда си задника?
9
0
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
искам да виждам надписи на БГ !
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Латиница не е език. На турски, на испански, на полски ... се чете различно.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първи коментар, на български ли говориш като ходиш в чужбина като турист? (Не че някога си стъпвал извън родното село, то си личи).
6
5
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ти на какъв език ги искаш, на турския може би? Всеки нормален човек трябва да владее английски. Ти като ходиш в чужбина на какъв език искаш да видиш надписи?
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1

Английският език е световният език на общуването. Българският не е.

Много си умен.
4
4
 
10
 
! Отговори
acca преди 1 година
1 – по тая логика има ли надписи на френски в германия по спирките?!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 1,6 лв. билетче тря да ми перат чорапите на тия спирки,а не да ми говорят.