Асфалтът победи за бул. "Прага" – а паветата къде отиват?

След асфалтирането на много отсечки катастрофите се увеличават
29 авг 2017 09:45,
53

В петък експертният съвет на Министерството на културата реши, че пътната настилка на столичния булевард "Прага" ще бъде асфалтова, а не както много хора искаха – павета, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

"Бъдещето на каменната настилка все още не е ясно. От Софийската община не дават конкретен отговор къде се складират паветата и какво ще се случи с тях в бъдеще. Взимането на това решение е пример за задкулисие", отбеляза създателят на инициативата за "Обществен и релсов транспорт" Веселин Кирев.

Още по темата

Той добави, че по казуса са сезирани РДНСК и прокуратурата, както и че се обмисля протест за връщане на паветата.

"След асфалтирането на много отсечки в София се увеличават катастрофите значително, тъй като започва да се шофира по-бързо. Ако паветата се положат както трябва, ще се намали шумът. Новите автобуси, нали затова са нови – да не се чупят лесно", поясни активистът по линия на общинските оправдания за премахване на старата настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
1
 
! Отговори
Приятел преди 6 години
До vladyТи какво с какво си се напушил?
46
0
 
0
 
! Отговори
Политик преди 6 години
До АнонименТака се прави - проверете цените на паветата!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашето село като махнаха паветата ги изсипаха в реката и миналата година някой се сети и ги извади и продаде.
44
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 6 години
За да се полагат павета с машина трябва да са с правилна форма, максимално близо до паралелепипед. При гранитните и сиенитните павета не е възможно да се постигне правилна форма. Също машина няма как да полага на дъга и да реди плътно. За керамични и бетонови павета може и да е възможно.
43
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 6 години
След първият по-силен дъжд, веднага ще си проличи колко по-запрашено е с асфалт на бул. Прага, а в първите десетина часа след дъжда и колко повече локви остават след дъжд. Интересно ще е любителите на тишината как ще реагират на шума от моторите на мотористите, които неминуемо ще налазят и бул. Прага. Другото интересно нещо е, как живеещите там ще реагират на линейките, които през ден ще прибират блъснати хора на пешеходните пътеки там, които са 10 (десет) на разстояние от 400 метра.
42
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Естествено, че ще стават повече катастрофи. На асфалт, докато е нов, се кара много по-бързо отколкото по павета, примерно по паветата с 45-50 км/час, а по асфалта с 80-100 км/час. След няколко месеца когато асфалта стане на Пражки вълни, селяните пак ще се опитват да се показват колко са велики на асфалта и ще си потрошат бързо колите. Заради разликата в скоростите, с асфалт е по-шумно, отколкото с павета и разбира се по-запрашено при асфалта, поради две причини - разликата в скоростите и второ,
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами паветата отиват в двора на който колко си открадне.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата имат по-голяма помитаща сила от асфалта.
39
0
 
5
 
! Отговори
ало преди 6 години
Влади хората по света имат машини за полагане на павета които се обслужват от трима души. Колко мислиш,че им е надницата?
38
5
 
6
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименАсфалтът е много по-лесен и евтин за поддръжка - при повреда е достатъчно да се изреже с фреза, да се почисти и да се положи нов, няма нужда от скъп квалифициран ръчен труд за разлика от паветата.
37
7
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До ивИзобщо не миришат лошо. Прясно фрезованият асфалт има доста приятен аромат и когато имам възможност се застоявам до работеща фреза.
36
6
 
6
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Точно кютуците от Прага 10x20 не стават за нищо и надали някой би искал да ги купи. Такъв едър калдъръм не е особено подходящ дори за пешеходна зона, камо ли за булевард с няколко тролейбусни линии и интензивно движение.
35
2
 
9
 
! Отговори
Тикволандия преди 6 години
А така, още една улица която ще е на вълни и кръпки. Даскалицата ще преасвалтира всяко лято, а дебелия и шеф ще потрива доволно ръчички и ще пълни джобчето.
34
1
 
9
 
! Отговори
az преди 6 години
Паветата тихомълком отиват в корумпирани джобчета.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия разни активистчета всичките бегат по левия тротоар..що така?
32
9
 
2
 
! Отговори
Коментаторите - преди 6 години
Вие сте крадци, бихте откраднали паветата и затова подозирате всички други, че също са крадци като вас...
31
4
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ура! Що велосипеди ми потрошиха тия грозни павета.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия еко активисти са по опасни и от терористи
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска се време и....ще започнете да ревете отново за паветата,ама.....!!!Предстоят ви ремонти на път всяка година,затваряне на улици свързани с това,задръствания,които ще се плащат от вашите джобове и ще отиват в лични банкови сметки!!Но,след като си го искате-ваша воля!!Колко народ потрива ръце,че за кой ли път са ви прецакали!!А,относно намиране на майстори за паваж,никой вече майстори не търси,откакто има една машина за поставяне на улични плочки и паваж за 500-600 хил.евро,но няма далавера!!
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата ще отидат във дворовете на къщите на баровците по Бистрица, Драгалевци и тн