Вкусно, но пък био, скъпо, но пък био! "Бабини" храни в центъра на София

Екопроизводители отново заедно на фермерски пазар до МЗХ
52

Снимка: Dnes.bg

Зеленчуци от градината, плодове, ядки и билки събрани от цялата страна и то в центъра на София.

За поредна сряда фермерите предлагат продукцията си директно на купувачите, които не отиват при тях на село.

Производителите продават мляко, месо, зеленчуци, мед и други био храни веднъж седмично на фестивала "От нашата ферма - с любов за вас", до началото на ноември, пред сградата на земеделското министерство.

Тази сряда да прави демонстрация на даден продукт се падна на Блага Генева. Нейните "вкусни  приказки" са от шоколад и сладко.

Тя обясни, че идеята е да стимулира хората да ядат и плодове, не само шоколад. Заради това комбинира малиново сладко с черен шоколад, пъпеш с бял шоколад, череши, ром и млечен шоколад, къпини, вишни и разбира се печени сини сливи с орехи.

Неин партньор в демонстрацията е Денка Георгиева, която има сливови дървета и малък цех за производство на сироп, мармалад и сладко в пазарджишкото село Исперихово.

Вкусотиите си продава предимно на фермерски пазарите, които според нея са много добра идея. Иначе в големите магазини не може да реализира продукцията си, защото количеството й е твърде малко - едва около 4000 буркана годишно.

За сметка на количеството обаче качеството е на "бабиното" сладко и е гарантирано от био сертификат.

Наред с млякото, сиренето, месото, плодовете, сладкото една сергия хваща окото, защото е изложила само един продукт – шийтаке, традиционна деликатесна гъба. Родината й е Япония, където гъбата е отглеждана в продължение на хилядолетия.

"След аварията в АЕЦ "Фукушима" обаче японците спряха да я отглеждат заради радиацията, но пък имат забрана да се изнася мицелът. За наш късмет пък българският дъб е идеален за гъбата и ние го купуваме от ЕС, а цялото ни оборудване е от Япония", обясни Кунка Петкова, за която производството на гъбата е станала бизнес в карловското село Баня.

И не само за нея, ами и за още няколко семейства в различни краища на страната.

"Така връщаме хората на село, защото имат сигурност, че могат да се изхранват целогодишно", допълни тя. 

Петкова също продава основно на фермерски пазари, но изнася и в чужбина.

Само че еко-то си е еко, и био-то си е био. Така че ако някой очаква цените на тези продукти да са като на масово продаваните в магазините се лъже.

За бурканче сладко от сливи ще ви се наложи да извадите 5 лева, а за шише сироп – 7 лв. бутилката. Иначе може да си купите сладкия плод само за левче, но не килограм, ами една малка опаковката.

На фона на малините това си е направо евтиния. Горският плод се продава или за три или за 6 лева, зависи от грамажа. Същото важи и за годжи бери.

Био картофите, гарантирано от производителя, че са отгледани без никаква химия, удрят 3 лева за килограм, но ако си купите 3 кг .- цената им е с промоция - 6 лв.

Но всъщност още от сутрина, с отварянето на фермерския пазар, той беше пълен с купувачи, предимно възрастни хора.

За тях било важно да се хранят с чисти плодове и зеленчуци, да си купят истински мед, но най-често се спираха пред сергиите със сирене, доставено директно от мандрата.

Млекарите са от цялата страна – селата около Враца, Угърчин,  Ловеч.  Все с малко животни, но гледани добре.
Буца сирене върви между 9,90 и 12, 90 лв., литър прясно мляко 1, 70- 90. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"с отварянето на фермерския пазар, той беше пълен с купувачи, предимно възрастни хора."Софийските пенсионери са милионери. Хвърлят пачки през балконите, купуват само био храни.
24
0
 
9
 
! Отговори
куката преди 6 години
Картофи - 3лв/кг? Да не би да имат златни нишки? Как така френските картофи, измити и изчеткани, ги продават под левче, при това докарани от майната си, а наш *** сака по 3 кинта? За финал: една дълга тънка БИО нашенска!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на количеството обаче качеството е на "бабиното" сладко и е гарантирано от био сертификат.........Стотачка - и биосертификатът е готов.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И БИОТО, И НЕБИОТО СЕ БЕРАТ ОТ ЕДНО И СЪЩО МЯСТО.КАКВОТО ИСКА КЛИЕНТЪТ, ТОВА МУ ДАВАТ.БИОМЛЯКОТО И ДРУГОТО - НЕБИО СЕ ДОЯТ ОТ ЕДНА И СЪЩА КРАВА.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биото си го произвеждам сам. В градината имам всичко което може да се сетите. В обора имам крава от кравата доя мляко от млякото правя сирене кашкавал и кисело мляко. А тези да си продават уж био продуктите на тарикатите! Веднъж от този пазар нарочно купих прясно мляко измерих му масленоста и паднах под масата. Сложих го да го варя а то не направи грам каймак. Е това био продукт ли е като на млякото са му избили маслото и продават бяла водичка? Сиренето що годе са го докарали но има и сухо мляко
20
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 23Ти пък, си неграмотен! Като не разбираш какво е биологично производство и биологични продукти, яж кренвирши от BILLA, плюскай кисело мляко (със сухо мляко), яж мед - без участие на пчела и пр.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е натикано в найлон и пластмаса... България гони по замърсеност на въздуха вече Китай без да има промишленост. Кое му е Биото???
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В съвсем близкото минало на всички тези продукти им викахме просто храна и ги имаше във всички магазини из страната. Ама така като ни налагат америкаската идеология за храните и продуктите така ще е!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте тези производители в ръцете! Ръцете на истинските производители са напукани, черни от работа със земята, а не меки и гладки. То навремето Иван Костов беше казал един скандален лаф, ама верен ще излезе "Гладни старци изпълзели на припек"
16
4
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
До 15: Ако купуваш мляко директно от кравата ще ти излезе още по-евтино. Ако си го правиш сам от трева е най-евтино! Така пропускаш още две звена по веригата.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък вече имам колекция буркани от "истински" мед -все от баби ,лели и "производители" по пътища ,базари и села ! - Аман от мошенгии ! Същите Никога не са съгласни да продават цяла пита с мед . Защо ли ?
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буца сирене 12.90 лв. литър мляко 1.90 лв. Като направя сравнение с цените по бай Тошово време когато буца краве сирене струваше 2.50 лв от мляко а прясното мляко струваше 30 стотинки литъра и когато го сварявах образуваше каймак и излизише извън тенжерата тези пишман производители са задминали капиталистите. При производствена цена на млякото от 40 ст. как калкулират тези цени само господ знае. Купувам в село от една баба мляко на 50 ст литъра издоено директно от кравата.
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Био е термин, прокаран в днешната простотия и изключително и само насочен към кифли, софиянци и хора с "висок стандарт" на живот, които явно смятат, че не произлизат от БГ. Извинявайте, но България винаги е била държава с високо производство на плодове и зеленчуци, заради голямата площ обработваеми земи, заради климата си и почвите си. Та ние ядем чиста храна от хиляди години, разбира се, когато влязохме в ЕС започнаха да ни тровят и се наложи храната да се раздели на БИО и не био.....
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, жалко е, че за такива като теб още не са отменили християнството, но пък 2017 можете да си се кланята на бог Азис и жрицата Софка и да си живеете живота както намерите за добре.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагледен пример как се правят пари от наивни хора :)
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10За съжаление не е. Но добрата новина е, че човек вече може да си живее живота не според книга от преди 2000 години, а както намери за добре.
9
2
 
19
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
"БИО" е древно заклинание с което се вадят пари от портмоне!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шеф *** хопермаркетЗащото сме 2017 година.
7
11
 
4
 
! Отговори
шеф ма хопермаркет преди 6 години
България християнска държава ли е или българите са езичници питам аз! Защо държавата не постъпи по християнски както Христос когато е изгонил търговците от Храма и не изгони тези спекуланти от центъра на София!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hmmНе. За да сложиш етикет "био" трябва да изпълниш редица критерии. Отделно без да пръскаш с определени химикали може и да нямаш реколат. И тук не говорим да си направиш салата, а за бизнес. Така, че ще ти трябва сериозна реколта.