Вкусно, но пък био, скъпо, но пък био! "Бабини" храни в центъра на София

Екопроизводители отново заедно на фермерски пазар до МЗХ
52

Снимка: Dnes.bg

Зеленчуци от градината, плодове, ядки и билки събрани от цялата страна и то в центъра на София.

За поредна сряда фермерите предлагат продукцията си директно на купувачите, които не отиват при тях на село.

Производителите продават мляко, месо, зеленчуци, мед и други био храни веднъж седмично на фестивала "От нашата ферма - с любов за вас", до началото на ноември, пред сградата на земеделското министерство.

Тази сряда да прави демонстрация на даден продукт се падна на Блага Генева. Нейните "вкусни  приказки" са от шоколад и сладко.

Тя обясни, че идеята е да стимулира хората да ядат и плодове, не само шоколад. Заради това комбинира малиново сладко с черен шоколад, пъпеш с бял шоколад, череши, ром и млечен шоколад, къпини, вишни и разбира се печени сини сливи с орехи.

Неин партньор в демонстрацията е Денка Георгиева, която има сливови дървета и малък цех за производство на сироп, мармалад и сладко в пазарджишкото село Исперихово.

Вкусотиите си продава предимно на фермерски пазарите, които според нея са много добра идея. Иначе в големите магазини не може да реализира продукцията си, защото количеството й е твърде малко - едва около 4000 буркана годишно.

За сметка на количеството обаче качеството е на "бабиното" сладко и е гарантирано от био сертификат.

Наред с млякото, сиренето, месото, плодовете, сладкото една сергия хваща окото, защото е изложила само един продукт – шийтаке, традиционна деликатесна гъба. Родината й е Япония, където гъбата е отглеждана в продължение на хилядолетия.

"След аварията в АЕЦ "Фукушима" обаче японците спряха да я отглеждат заради радиацията, но пък имат забрана да се изнася мицелът. За наш късмет пък българският дъб е идеален за гъбата и ние го купуваме от ЕС, а цялото ни оборудване е от Япония", обясни Кунка Петкова, за която производството на гъбата е станала бизнес в карловското село Баня.

И не само за нея, ами и за още няколко семейства в различни краища на страната.

"Така връщаме хората на село, защото имат сигурност, че могат да се изхранват целогодишно", допълни тя. 

Петкова също продава основно на фермерски пазари, но изнася и в чужбина.

Само че еко-то си е еко, и био-то си е био. Така че ако някой очаква цените на тези продукти да са като на масово продаваните в магазините се лъже.

За бурканче сладко от сливи ще ви се наложи да извадите 5 лева, а за шише сироп – 7 лв. бутилката. Иначе може да си купите сладкия плод само за левче, но не килограм, ами една малка опаковката.

На фона на малините това си е направо евтиния. Горският плод се продава или за три или за 6 лева, зависи от грамажа. Същото важи и за годжи бери.

Био картофите, гарантирано от производителя, че са отгледани без никаква химия, удрят 3 лева за килограм, но ако си купите 3 кг .- цената им е с промоция - 6 лв.

Но всъщност още от сутрина, с отварянето на фермерския пазар, той беше пълен с купувачи, предимно възрастни хора.

За тях било важно да се хранят с чисти плодове и зеленчуци, да си купят истински мед, но най-често се спираха пред сергиите със сирене, доставено директно от мандрата.

Млекарите са от цялата страна – селата около Враца, Угърчин,  Ловеч.  Все с малко животни, но гледани добре.
Буца сирене върви между 9,90 и 12, 90 лв., литър прясно мляко 1, 70- 90. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Еее преди 6 години
Тея всичките четири минуса от софияннци ли са?
44
1
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Ами аз това казвам, аз лично не съм си купувал зеленчук, развалящ се за един ден досега.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Естественото прясно мляко може да ти се вкисне за един ден,но естествения зеленчук не се разваля за един ден.Някога хората увиваха плодове в хартии,нареждаха ги в дървени щайги в мазите си и цяла зима имаха плодове или просто ги режеха и сушиха на слънце и след това ги поставяха в керамични съдове.
42
1
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Човек, продукцията се класифицира като био, ако отговаря на определени изисквания - отглеждане без химии, чиста почва и т.н., а това да е вкусен и да се разваля домата след 1 ден не влиза в стандарта, щото не си го писал ти. И в твоята градина можеш да си отгледаш такъв пластмасов домат, ако си вземеш същия сорт. Въпроса е, че за масовия потребител, който няма възможност сам да си отглежда всичко, пък дори и да живее на село (а отгледай си банан в бг) е по-добре да избере био пред не био.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега производителите на храни,може и да ревнат срещу бабите и селяните,но истината е точно там - в дребното селско производство и кооперативите граждани-селяни.Дали ядат ГМО фураж животните,съмнявам се,защото селяните сами си произвеждат и фуража или купуват/косят слама,сено за зимата.А и обикновено животните се обработват преди зимата,през зимата остават по-малко.
40
3
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ти знаеш ли какво е био? Това не е абстрактна дума, а е стандарт с определени правила на отглеждане. И да бабите на село не ядат био, най-малкого защото едва ли спазват правилата в стандарта. За кравата през зимата почти 100% взимат фураж, почти 100% от най евтиния, а 80% от фуража в бг е с гмо, което не е позволено за храна за био крави. Също така много от бабите също пръскат с отровни, но по-евтини химии продукцията.
39
0
 
1
 
! Отговори
До живеещата на село преди 6 години
Прочети си първия коментар, не беше "предизвикателен", а просто злобен и съответно получи злобни коментари, не знам защо очакваш да е другояче. А по твоята логика именно ти трябва да не си злобна, за разлика от нас урбанизираните, ама ето на.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32, значи всичките ни баби по селата, а и хората, които имат градини и си сеят домат, чушки, салати и пр. са богати. Изказа се. Това, че някакъв продукт е скъп, не значи, че е богат. Био-то по щендерите в супермаркета пак не е 100% био, защото един истински розов домат за 1 ден ще даде фирата, а тоя домат дето струва 3лв. бройката в магазина трябва да издържи поне 2-3 - от градината до магазина. Е, ти като имаш пари, сигурно разбираш повече, все пак ядеш био. Хахахахаха, на баба ти трънката.
37
4
 
6
 
! Отговори
Хаа преди 6 години
Био? Сиреч? Расли в на бабата ти двора отровен от тридесет години от Чернобил? Или поливан с вода с неясно съдържание и реагираща на тежки метали, или торена с кравешки тор( поне нощно време светят доматите, дан се съпне поне човек като оди до нужника). В тая държава само *** останаха...
36
1
 
0
 
! Отговори
живееща на село преди 6 години
....да грабна по света живея в село имам щастливо семейство ,работя и пак пътувам по света!
35
2
 
3
 
! Отговори
живееща на село преди 6 години
Написах предизвикателен коментар и подразних явно доста хора от вас! Големият град е място с доста забавления и доста интересни места,но човек понякога му се иска да чува само тишина и птички и да вижда много зеленина,а това го има само в някоя къща на село.Урбанизацията сбърка хората - направи ги изнервени, злобни, груби, алчни.Няма нищо лошо в това човек да се върне към по-*** и обикновен живот без излишния лукс и префърцунен живот на големия град!Това направих и аз вместо да грабна по свет
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До живеещата на село Ей, градски селяндурино, не съди за хората по дрехите, а по акъла е казал българинът. Не си мисли, че като съм на село съм на сто години!Живея там, защото е спокойно и хубаво ,а работя в град на десет минути път, пътувам със сносна кола и работя в здравно заведение на 30 години съм!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До живееща на селоВарвам Ви "живееща на село", вероятно от няколко поколения, само не прекалявайте с ракийката. Но, ако се замисли човек, само за плодове и зеленчуци в Сф човек дава за 2-3 г. пари, за които би могъл да си купи място с малка къщица на село и сам да си произвежда. Ама пусто време не стига... Щото не може държавата да кара само на розови домати и ракийца.
32
8
 
4
 
! Отговори
До живеещата на село преди 6 години
Че можеш сама да си отглеждаш храна е супер, само по-спокойно, че да не получиш някой удар, че я дочакаш линейка у селото, я не. А ти нас у града не ни мисли, ако беше толко гот на село особено пък в бг, щеше да има миграция от софия към селата.
31
3
 
12
 
! Отговори
живееща на село преди 6 години
Биото си е при мен -в моята градина в моя краварник!Другото дето вие го купувате от паветата на софето е био ама някой друг път.И между другото що го търсите това био нали искахте да живеете като запада сега им яжте *** найлоните и гумените плодове! Айде със здраве че дойде ракиено време със салатка от истинските ми розови домати сорт ''биволско сърце ''!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се 100% гаранция няма, освен ако сам не си го произведеш. И да, има го факторът с печалбарството, всеки гледа колкото може да завиши цените, но това е навсякъде, така работи капитализма. Иначе за цените, рядко надвишават повече от 2 пъти конвенционалните. Освен това над 90% от биото е внос от Германия, а не бг производство, което също завишава цените. А за това, че биото е по-евтино за отглеждане, не мога да се съглася.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Така е, по вкусни са, но това не е причина цените да са 3 пъти по високи, нито е гаранция за чист продукт. Аз лично съм отглеждал 3 години зеленчуци за собствени нужди и разходите са по ниски от тези които торят и пръскат. Така, че няма причина да са толкова скъпи. Печалбарство - това е всичко..
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така, имайте предвид че биото ще става все по-важно с оскорявани на навлизането на ГМО-то в европа. Който мисли, че гмо-то ще му е ок, да си хапва, но имайте предвид, че най-голямата компания разработваща ГМО има в собствената си централа био ресторант за работещите там. Тоест тези дето ги правят тия неща не искат да ги ядат, а пък вие ги яжте и се мислете за по-умни. Както и за всичко другж в 99% от случайте по-скъпото е по-качествено.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам повечето от пишещите тук, никога не са си взимали био продукт, особено за млечните продукти - много по-вкусни са. Разбира се, че био-то е по-хубава храна от конвенционалната не само на вкус, но и със значително по-малко химияКолкото и на много хора да не им се иска, истината е че вече официално има 2 паралелни хранителни системи - една за богатите и една за бедните. Все едно да казваш че трабанчето и мерцедеса е едно и също. Може да го кажеш, само ако никога не си се качвал.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако знаете как се купуват сертификатите за био производство, няма и да ги погледнете вече. Всеки който си плати достатъчно на съответните сертифициращи фирми, може да си слага надпис БИО на етикетите. Никаква проверка не се прави, никой не ходи на място да проверява.