Щастието причинява смърт. Веганизмът – алтернатива на насилието

Протест за забрана на кожодерската индустрия се състоя отново пред МЗХГ
Обновена: 31 авг 2017 14:50 | 31 авг 2017 14:45,
183

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пореден протест за забрана на "кожодерската" индустрия и срещу промяна на "Наредба №2" - за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, започна пред Министерството на земеделието.

Още по темата

От "Български вегански съюз" обясниха, че искат да бъде прекратена дейността на фермите за американски норки в България, които, според тях, са нелегални, тъй като американската норка не е включена в тази наредба.

Те посочиха още, че американските норки са инвазивен вид и ако бъдат пуснати в нашата природа, това ще унищожи много видове.

По думите им, сдруженията са лишени от правото да участват във вземането на решения и проектът за изменение на наредбата се изготвя без знанието на неправителствените организации.

Според Никола Донев животновъдната индустрия е най-отговорна за замърсяването на планетата, а 80% от горите се изсичат заради производство на фураж за животновъдната индустрия.

"Животинските продукти ни разболяват, ние сме плодоядни, не сме всеядни или хищници", смята той.

Председателят на "Български вегански съюз" отбеляза още, че животните са затворени във ферми, където се експлоатират през целия си живот и това е ненужно насилие.

Според Владислав Иванов проблемът е, че не си представяме животните като живи същества, а като храна и забавление.

"Не е нужно да избиваме животните, за да носим тяхната кожа, като ги убиваме за спорт или ги поставяме в клетки", каза той и призова да спрем да делим животните на домашни животни и на храна.

Петя Богданова, която е веган майка и бебето й също е веган, обясни, че веганството в основата си е философия на ненасилие. Насилието е неприемливо в обществото, коментира тя и призова да възпитаме децата да уважават живота.

Майката отбеляза, че ако е правилно планирано, този вид хранене може да е здравословно за хора от всички възрасти.

"Този начин на живот е най-логичният и най-здравословният", е мнението на Емил Димов, който се занимава с бодибилдинг. Според него всички необходими вещества могат да се получат от растителната храна и това не пречи на мускулната маса, нито на спорта.

Това е вторият протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи, проведен този месец в столицата и организиран от сдружение "Български вегански съюз", като първият се състоя на 24 август на същото място.

В Лондон, Рим и Букурещ също се подготвят акции пред българските посолства срещу кожодерската индустрия с искания към държавата да наложи тотална забрана на "кожодерството" в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
15
 
! Отговори
хищник от тракийско преди 6 години
нека си пасат хората на спокойствие,люцерна има за всички. Но не желая да ме прекъсват докато мазнина ми капе от барадата оглозгайки поредното печено свинско ребърце,че тогава хапя лошо и до кръв!!
130
2
 
15
 
! Отговори
месояден преди 6 години
""Животинските продукти ни разболяват, ние сме плодоядни, не сме всеядни или хищници", смята той."Достатъчно е само това да прочетеш (чуеш) от този човек за да знаеш, че каквото и да каже по нататък ще е изключително тъпо и малоумно.
129
1
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ако да се ядат животни стане престъпление - ще ядем вегани, те барем със сигурност няма да имат трихинилоза и тем подобни...
128
2
 
8
 
! Отговори
Акт на насилие! преди 6 години
Как така да се хранят със слънцегледане! А ако слънцето има нещо против да му крадат от жизнената енергията, какво правим тогава?
127
2
 
13
 
! Отговори
nina преди 6 години
А бебето пита ли го някой дали иска да бъде веган?Хайде веганите да си вегитират на спокойствие и да оставят на другите правото на избор.
126
0
 
6
 
! Отговори
до 132 преди 6 години
Знам аз, един Гуро от Индия, го гледах как се "хранил" само от слънцето вече 30 години.Наще са закъснели, ама вече ме е страх ,че може и да опитат ,че ще ми е грях на душата.
125
0
 
9
 
! Отговори
до ХМ преди 6 години
Ама такава секта действително има, според репортажи във ФБ - слънцеядци били...опитите продължават :)))
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венци, българската дума е "веганство", не "веганизъм"
123
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животните ядат, после акат, после акото отива в почвата и наторява зеленчуците и плодовете, после веганите ядат зеленчуците и плодовете консумирайки по този начин част от животното във организма си, после израстват красиви и щастливи смятайки се за невинни... Сори пациенти, няма спасение за лудоста ви!
122
2
 
15
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Както е тръгнало след време веганите ще пуснат корени и ще се хранят само с хумус и тор, може и в саксии да си ги отглеждаме и да ги поливаме редовно.
121
2
 
9
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Колко мъка има по този свят.Явно човека е най-глупавото създание,щом се обрича на глад за да следва някаква си нова мода.Сектата на фотосинтезаторите ще е по забавна ,но ще трае месец- два.
120
1
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
НЕ СЪМ ВЕГАН. ВЕГАНИТЕ НЕ ЯДАТ СУДЖУЦИ
119
1
 
8
 
! Отговори
Комунист-веган преди 6 години
И демокротите са комунисти! Значи и те са вегани! точка!
118
2
 
12
 
! Отговори
Бебето преди 6 години
Аз съм първо поколение родено веган и съм гордо с моята майка. Вчера изядох едно червейче само за да го опитам на вкус. Хареса ми. Пълно е с растителни вещества. И ще продължа да ям червейчета защото те ядат растения а това не е хубаво.
117
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До Анонимен 100Животните използват почти цялата маса на растението - примерно при царевицата цялата зелена маса плюс кочаните, при соята цялата зелена маса. Човекът може да използва за храна само семената, които са нищожна част от общата маса. Затова животновъдството използва ефективно ресурсите.
116
1
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Веганите са комунисти! ТОЧКА!
115
1
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
Доказано!Агресия породена от липсата на месо!Ям ги на скара,ям ги на сготвено с въглехидрати и витамини!Както се е готвело и хапвало в последните 2 милиона години!Ти ако искаш си ги топи в химикали и ближи морска сол просто демонстрирането на поведение по готварско-хранителни нужди и "промяна в закона" за мен е нагло налагане на мислене !
114
0
 
2
 
! Отговори
пор преди 6 години
До АнонименГлупак си чадо, *** ще си останеш.
113
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА СМЕ МАЛКО НО СТАВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ И НАКРАЯ ВИЕ ТРУПОЯДНИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ КАТО ВИД. СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ, ВЕГАНИЗЪМ, ЗДРАВ И БОДЪР ОРГАНИЗЪМ
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че и памучните дрехи преди това са били живо растение ... ако се навият всички да ходиме голи и аз съм ЗА :) ... иначе да ходят у ....