Щастието причинява смърт. Веганизмът – алтернатива на насилието

Протест за забрана на кожодерската индустрия се състоя отново пред МЗХГ
Обновена: 31 авг 2017 14:50 | 31 авг 2017 14:45,
183

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пореден протест за забрана на "кожодерската" индустрия и срещу промяна на "Наредба №2" - за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, започна пред Министерството на земеделието.

Още по темата

От "Български вегански съюз" обясниха, че искат да бъде прекратена дейността на фермите за американски норки в България, които, според тях, са нелегални, тъй като американската норка не е включена в тази наредба.

Те посочиха още, че американските норки са инвазивен вид и ако бъдат пуснати в нашата природа, това ще унищожи много видове.

По думите им, сдруженията са лишени от правото да участват във вземането на решения и проектът за изменение на наредбата се изготвя без знанието на неправителствените организации.

Според Никола Донев животновъдната индустрия е най-отговорна за замърсяването на планетата, а 80% от горите се изсичат заради производство на фураж за животновъдната индустрия.

"Животинските продукти ни разболяват, ние сме плодоядни, не сме всеядни или хищници", смята той.

Председателят на "Български вегански съюз" отбеляза още, че животните са затворени във ферми, където се експлоатират през целия си живот и това е ненужно насилие.

Според Владислав Иванов проблемът е, че не си представяме животните като живи същества, а като храна и забавление.

"Не е нужно да избиваме животните, за да носим тяхната кожа, като ги убиваме за спорт или ги поставяме в клетки", каза той и призова да спрем да делим животните на домашни животни и на храна.

Петя Богданова, която е веган майка и бебето й също е веган, обясни, че веганството в основата си е философия на ненасилие. Насилието е неприемливо в обществото, коментира тя и призова да възпитаме децата да уважават живота.

Майката отбеляза, че ако е правилно планирано, този вид хранене може да е здравословно за хора от всички възрасти.

"Този начин на живот е най-логичният и най-здравословният", е мнението на Емил Димов, който се занимава с бодибилдинг. Според него всички необходими вещества могат да се получат от растителната храна и това не пречи на мускулната маса, нито на спорта.

Това е вторият протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи, проведен този месец в столицата и организиран от сдружение "Български вегански съюз", като първият се състоя на 24 август на същото място.

В Лондон, Рим и Букурещ също се подготвят акции пред българските посолства срещу кожодерската индустрия с искания към държавата да наложи тотална забрана на "кожодерството" в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Краставицатаами като краставица, знаеш, че месоядците ядат и животни и краставици. причиняват двойно страдание. веганите само краставици - по-малко страдание.
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са тези смешници вегани, че ще ми налагат какво да ям, обличам, работя и т.н.? Много писнаха тези и ако продължават да провокират накрая ще си получат.
69
2
 
8
 
! Отговори
Краставицата преди 6 години
Аз съм напълно осъзната краставица. Знам какво е любов и знам какво е болка! Мога да мисля, мога да помня, мога да чувствам, мога да комуникирам телепатично с околния свят. Сериозно, проверете го! Аз също съм божие творение! Аз съм живо същесто, също като теб! Затова, искам равни права за себе си и своите събратя. Долу ръцете от мен тревопасни изверги такива!
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,че са веганите да има кой да хрупа произведенията на ГМО индустрията!!!90% от пазара е залят с генно-модифицирани растения за консумация,докато при животни е само 10% останалото е кръстоска на породи!!Така,че изборът кой-какво ще потребява е личен!!А манията по веганството я създават и финансират същите тези,които създават мутанти и не са загрижени за здравето им,а за печалбите от реализация на продукт!!А колкото повече консуматори,толкова и по-големи печалби!!
67
3
 
11
 
! Отговори
ист преди 6 години
Подкрепям веганите. Ливади много, животни малко.
66
2
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
И каква връзката между норки и наркотици, побърканяко?
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 67 Е как да няма значение, бе? Оня папагал вегана казва в статията че месото убивало. Това и ти говоря- тоя *** с болния си вегански мозък иска това да ни внуши. Кое не разбра?
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месото убивало ли? Ами я да каже някой веган кое е по-полезно- маруля пълна с нитрати или скумрия уловена в океана?
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо подобно не викам. Стига ми слага думи в устата. Казах го 2 пъти не съм веган и нямам намерение да ставам. И имам нахални приятели, които не спират с веганството си. Така, че знам много добре колко е досадно. Иначе това, че дядоти е живял до 96 е свързано с много неща. Чист въздух, *** живот на село без нерви, чиста храна (дали е месо или друго няма значение).
62
3
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Значи, месоядството водело до агресия така ли?А вегетарианството правело хората кротки като агънца, тъй ли било?Само един пример ще дам:Адолф Хитлер е бил вегетарианец. Всичко е добре документирано.Според думите на Алберт Шпеер, той описвал на сътрапезниците си доста картинно на какви мъки били подлагани животните, като ги убивали за месото им.Нещо повече! Често това било повод да вкарат евреин в концлагер, защото колел животно по особено жесток начин, за да бъдело то кашерно!
61
2
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Пак стигнахме до старата тема!Норките в България печелят пари ,а някои чужденец губи!България е слаба политически и ще клекне пред исканията !Аз бизнеса си скоро го местя навън ,че тука държавата не ми помага и цени ,а може и утре да реши да ми закрие бранша,ако е платено от чужбина!После като си гледате фиша защо е малко ,а сметките много не се чудете !
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 61 Протеста го подкрепям, НО не подкрепям на тоя папагал призива да не ядем месо, защото разболявало организма. Разбра ли? Защо моя дядо умря на 96 години, като цял живот е ял месо? Нали разболявало месото? Или викаш ако беше веган щял е да изкара 120 години?
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами дайте да отглеждаме кокаин и марихуана за износ ? Много работи места ще открият тези ферми. Акъл море..
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Растенията са живи организми. Цветето бяга от слънцето, слънчогледът се върти според слънцето и т.н.а знаете ли как пищи морковът, когато го пускат във вряла вода?
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51 от 48Прочетох го много внимателно. Но протеста е за НОРКИТЕ. Това, че веганите не спират да си ръсят пропагандата ми е до болка ясно. Истината е (ако човек се поинтересува и аз си направих труда), че ако всички са вегани света ще се подобри. Няма да стане докато не измислят вкусна и еднакво полезна алтернатива на месото. Фермите за норки в България изнасят ВСИЧКО навън и не само, че не са хуманни ами са и нелегални. Тук са, защото няма закони и кой да ги спре. Предполагам сте ОК с това...
56
1
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Е как да не те бърка?Абре всичко дето вади пари в България трябва да се пази.Говорим за цяла индустрия коя държава забранява поминък на толкова много хора?А и аз и ти знаем ,че това са платени лица ,няма как да са толкова добре материално организирани.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 56 И в допулнение..с тези ГМО.. то и зеленчуците и плодовете ни са отрови, бе буннаци вегански.
54
2
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Пука ми закщото тези ферми за норки, създават поминък на стотици семейства и да се разбива живота им, заради едни кукувци е престъпен абсурд. Затвор за всечки вегани и други подобни деграданти трябва.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Този начин на живот е най-логичният и най-здравословният"--Ей тва най-много ме дразни във веганите - правят се на големите моралисти, и съдят всеки, с различни хранителни навици от техните. С веган в компанията, не може просто да седнеш да се наядеш. Трябва все да ти философстват, и да ти дават наклон. А в действителност, повечето са някакви хипстърски кукувици, избиващи комплекси.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми цял живот е ял ярешко, пилешко, свинско и агнешко и умря на 96 години. Но разбира се чисто домашно собствено производство, не от магазина. Вегани..месото убива, нали! Смешници изпростели!