Да го има или да го няма Паметника на Съветската армия?

За едни монументът разединява, за други е част от историята
Обновена: 6 сеп 2017 11:07 | 6 сеп 2017 11:00, Камелия Цветанова
265

Паметникът на Съветската армия трайно е разединил българското общество. Нашето настояване е той да бъде демонтиран и да бъде изпълнено решението на общинския съвет от 1992 г. Този паметник символизира присъствието на един окупатор. Държава, която ни е обявила война.
Още по темата

Това обяви в "България сутрин" председателят на ДСБ-София проф. Вили Лилков. Вчера той взе участие в протест пред паметника, на който присъстващите настояха за демонтирането му.

"Смисълът на обществените пространства е да събират хората, а не да ги разединяват. Памениткът е обсебил цялата Княжеска градина. Първоначалната идея е била за арка на победата, в която да се впише силуетът на Витоша. Памениткът е изтласкал живия живот по периферията на градината", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Вили Лилков трябва да се мисли по градски, защото развитието на Княжеската градина зависи и от съдбата на паметника. Той е категоричен, че двете не могат да съжителстват заедно.

Политологът доц. Мария Пиргова не се съгласи с мнението на Лилков и посочи, че ДСБ в момента е периферна партия, която не може да си намери място.

"Вчера са се събрали 50-ина души, но в България няма потенциал да се отрече антифашистката коалиция, която олицетворява този паметник. Хора, които нямат съвременна работа, могат да се занимават с това минало", настоя тя.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев тя отбеляза, че паметниците са памет, която съществува през годините. По думите ѝ в момента няма обществена енергия да се говори за това и да се връщаме назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И руският и американският паметник нямат място в България.Все едно на мястото на кулите на СТЦ да има паметник на Осама бин Ладен!Да се издигне паметник на убииците на 1834 българи е наглост!
169
1
 
0
 
! Отговори
Юда преди 6 години
Носете цветя на паметника на американските летци, които бомбардираха София,предатели - народ без памет
168
0
 
3
 
! Отговори
CERBER преди 6 години
До всички, онези които си мислят, че това е паметник , който след като е част от историята ни не трябва да се събаря. Имам един въпрос към Вас, много кратък:Ако има паметник на османския башибозук, който също е част от историята ни - ще го оставите ли да се възвисява?
167
5
 
1
 
! Отговори
до 218 паметниците преди 6 години
Такива паметници има в цяла Европа,но само тук разни камплексари дрънкат простотии. А колкото до окупацията и "ретроградна диктатура, натрапена ни насила от чужда армия, нарушила международни споразумения)" ,трябва до почетеш малко исторически документи. Точно в резултат на международни споразумения сме попаднали в зоната контролирана от СССР. Някои наши политици са направили пътека да се молят на ангичаните да влязат тук,ама те са ни показали среден пръст.
166
0
 
5
 
! Отговори
паметниците са памет преди 6 години
която съществува през годините ...____________________________________Няма да коментирам стиловата недодяланост на това обобщение, а ще обърна внимание само на смисъла му. Излиза, че българинът трябва да помни,за да благоговее на първо място пред онова, което символизира този паметник (45 години ретроградна диктатура, натрапена ни насила от чужда армия, нарушила международни споразумения).Има други факти от историята ни, които създават нашата идентичност! Тях трябва да изтъкваме и помним!
165
4
 
0
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
въпроса трябва да е да има ли софия или не, че там са наврряни всичките злини на родината ни - *** и ква ли не *** все там се вре за хартийките...
164
4
 
10
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Какви 50-тина човека ***,!?!? За каква България говориш ***, червена тикво?! Става дума за паметник в София, за който софиянци решават. А ние искаме от много отдавна символите на окупаторите да не са в центъра. Да си го занесат в музея на соца. Тоя в момента е една огромна тоалетна.
163
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лилков, поредната подплатена Шамандура....
162
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от психопати! Ха ха ха ха, ако всички си пиеха хапчетата и вместо да кендерят по паметника, се хванат на работа.... нямаше стигане да има Бългатия! Но не, всички са професори, на всички Русия им пречи.... ! Като ни налети цялата *** от югоизтока, ще видим *** кого пак ще плечем! Жалки мижитурки, откъде изпълявате бре!Ха ха ха ха ха ха!
161
9
 
12
 
! Отговори
Гъзофлез преди 6 години
Да се събори!С взрив!!!
160
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците масово бягат на Запад, защото Русия е много хубава, нали ?!Русия е най-лошото място за живеене.
159
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪБАРЯЙ ОКУПАТОРСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ !
158
9
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
НЕ СЪМ ФЕН НА РУСИЯ, НО ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА. ТОЯ ПИЛКОВ ЛЪЖЕ ЗА НЯКАКВО КОЛОСАЛНО РАЗЕДИНЕНИЕ И ТОВА Е ПРИСЪЩО НА ПЛАТЕН РУСКИ ПРОВОКАТОР ИЛИ НОМЕНКЛАТУРЕН КАДЪР ! 10 РУСУФЕНА И 10 РУСОФОБА СА ОБЩО 20 КЛОУНА И ТОВА НЕ Е РАЗЕДИНЕНИЕ НА НАЦИЯТА
157
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф тея няма ли да млъкнат с този паметник че са жалки могат само да му пръ ц нат на да не накзвам къде или да го надраскат. *** смачкани.
156
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте роби на комунизма, здравейте български езичници! България става най младата държава в Европа. С начало в 1990. Всички паметници в Бзлгария са недоразумения! Буквите са македонски! Едноклетъчните професори мислят, че като няма паметници историята е променена! Жалко, че българските овц.е в България (чети коментарите!) също така мислят. Все още управляват комунисти, затова още един път - роби на комунизма България умира!
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 169 Belgrad e bil v predelite na balgarskata darzava oste v Srednite vekove.
154
7
 
2
 
! Отговори
историята преди 6 години
Русия не побеждава Фашистка Германия, а Англо Американците.Всъщност ВСВ е обявена от Англия и Франция в отговор на окупирането на Полша от Германия и СССР.След като хулиганите се сбиват, САЩ оказва помощ на СССР.
153
8
 
5
 
! Отговори
читател преди 6 години
Тазистатия е с невярно съдържание.В България няма фашистка партия. За какъв фашизъм говори тази?
152
6
 
11
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Паметникът трябва да се демонтира и да отиде в историята. Това е рана която няма да зарастне 1000 години.
151
4
 
7
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
България не била окупирана ??!! Какво търсеха тогава от 1944 до 1947-1948 г. в София и другите ни големи градове съвецките военни коменданти,които нареждаха на нашето марионетно правителство как да управлява държавата и бяха по-висши началници от нашия министър-председател??!! Как тогава стана така,че един полуграмотен и осмърдян на водка *** военен комендант беше по-голям началник от Българския държавен глава???