Да го има или да го няма Паметника на Съветската армия?

За едни монументът разединява, за други е част от историята
Обновена: 6 сеп 2017 11:07 | 6 сеп 2017 11:00, Камелия Цветанова
265

Паметникът на Съветската армия трайно е разединил българското общество. Нашето настояване е той да бъде демонтиран и да бъде изпълнено решението на общинския съвет от 1992 г. Този паметник символизира присъствието на един окупатор. Държава, която ни е обявила война.
Още по темата

Това обяви в "България сутрин" председателят на ДСБ-София проф. Вили Лилков. Вчера той взе участие в протест пред паметника, на който присъстващите настояха за демонтирането му.

"Смисълът на обществените пространства е да събират хората, а не да ги разединяват. Памениткът е обсебил цялата Княжеска градина. Първоначалната идея е била за арка на победата, в която да се впише силуетът на Витоша. Памениткът е изтласкал живия живот по периферията на градината", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Вили Лилков трябва да се мисли по градски, защото развитието на Княжеската градина зависи и от съдбата на паметника. Той е категоричен, че двете не могат да съжителстват заедно.

Политологът доц. Мария Пиргова не се съгласи с мнението на Лилков и посочи, че ДСБ в момента е периферна партия, която не може да си намери място.

"Вчера са се събрали 50-ина души, но в България няма потенциал да се отрече антифашистката коалиция, която олицетворява този паметник. Хора, които нямат съвременна работа, могат да се занимават с това минало", настоя тя.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев тя отбеляза, че паметниците са памет, която съществува през годините. По думите ѝ в момента няма обществена енергия да се говори за това и да се връщаме назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
България не била окупирана ??!! Какво търсеха тогава от 1944 до 1947-1948 г. в София и другите ни големи градове съвецките военни коменданти,които нареждаха на нашето марионетно правителство как да управлява държавата и бяха по-висши началници от нашия министър-председател??!! Как тогава стана така,че един полуграмотен и осмърдян на водка *** военен комендант беше по-голям началник от Българския държавен глава???
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОФИЯ Е БОМБАРДИРАНА И С БЛАГОСЛОВИЯТА НА СТАЛИН КОЙТО ВЕЧЕ Е СЪЮЗНИК НА САЩ,АМА НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА Е ПРАВЕЛ ОБЩИ ВОЕННИ ПАРАДИ С ВЕРМАХТА...
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое от написаното не е истина каскети НЕ ЗАГРАБИХТЕ ИМОТИТЕ И ЗЕМИТЕ,НЕ НАТИКАХТЕ БЪЛГАРИТЕ В ГРОЗНИ ПАНЕЛКИ,НЕ ГИ ДЪРЖАХТЕ В ИСТИНСКИ А ПОСЛЕ ВЪВ ВИРТУАЛЕН КОНЦАЛАГЕР,КЪДЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОТИДЕ ОСВЕН В ДЪРЖАВИТЕ ОТ СИВ И ТО НЕ ВСИЧКИ ОТ СЕМЕЙСТВОТО,НЕ СТАНАХТЕ БУРЖОАЗИЯ СЪС СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ ТОЧНО НА ЧОРБАДЖИЯ ИЗЕДНИК-ДА, ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ И ВАШИТЕ ПОСЛУШКОВЦИ НЕУДАЧНИЦИ СТАНАХТЕ СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ,НЕ ИЗМИСЛИХТЕ "КОРЕКОМ"ЗА ДА УНИЖИТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ,НЕ ПЪТУВАХТЕ ПО ЗАПАДА,НЕ СЕ ОБЛИЧАХТЕ СЪС СКЪПИ ДРЕХИ???
147
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТЕГОРИЧНО ДА СЕ МАХНЕ,ТОВА Е ПАМЕТНИК НА АРМИЯ ОКУПАТОРКА,ВЪРНАЛА С БОЛШЕВИШКИЯ РЕЖИМ БЪЛГАРИЯ СТОТИЦИ ГОДИНИ НАЗАД.НИКОГА В СВОЯТА ИСТОРИЯ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ПОВЕЧЕ УНИЖАВАНИ,"В ИМЕТО НА НАРОДА"СЕЛСКИТЕ ИДИО..ТИ ЗАГРАБВАТ ВЛАСТТА И ПОД ФАЛША "НА ВСИЧКИ ПО РАВНО"ОТНЕХА НА БЪЛГАРИТЕ ЗЕМЯТА,ЧЕСТТА,ДОСТОЙНСТВОТО,ЖИВОТА НА МНОГО ХОРА А САМИТЕ ТЕ "ЧЕСТНИТЕ КОМУНЯРИ" СЕ ПРЕВЪРНАХА В ИСТИНСКИ ЧЕРВЕНИ БУРЖОА!Сега ТЕХНИ НАСЛЕДНИЦИ разкатават българския работник,НО ДА ЖИВЕЕ ЕС,има къде да "бягаме"!
146
1
 
8
 
! Отговори
Като сме почнали преди 6 години
А римлянските паметници и поколението им във Филиповци кой ще ги бутне? Кой ще бутне джамиите и турските села в Родопите? И оня отвратителен паметник с черните очи и венеца на смъртта в центъра на София? Нали не искаме нищо да ни напомня за окупаторите!
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня с коня пред парламента? Вили му се Лилката и на него.
144
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът е на целия български народ, а не на софийските реститути от ДСБ. Те разрушиха паметника "1300 години България". Сега се оглеждат за още.
143
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен160 А паметник на летци, бомбардирали 2 пъти София, и 1 път Враца, при което са дадени хиляди цивилни жертви, има ли място в центъра на София, драги колега по форум? Напърно съм съгласен, да се бутне паметника на съветската армия, и то 5 минути след като се бутнат същите паметници в Берлин, Виена, или 1-на минута, след като се бутне паметника на американските летци в София.
142
3
 
6
 
! Отговори
Вили преди 6 години
Проф. Лальото имитира вожда си, пее песента на десебарчетата - от които нищо не става, освен да лаят по Русия и руските паметници в България... Аман от подлизурковци и подлеци!
141
4
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Да бутнем и Шипка, тогава? Защото, според пишещите тук, Русия и тогава ни е окупирала и гонила свои цели?Да бутнем и паметника на американските летчи, боббардирали София и Враца? Те пък са ни бомбардирали по американска традиция, цинвилното население, за сплашване, както Дрезден, Хирошима...
140
3
 
4
 
! Отговори
163 и други преди 6 години
На червената сатана все турския страх е в номера за да отклони вниманието от имперския апетит на дядо Иван.
139
6
 
4
 
! Отговори
911 преди 6 години
На крива ракета, паметникът й пречи! Ха ха ха ха ха
138
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм русофил, но паметника трябва да остане. Не можем да тръгнем да събаряме всичко само защото е било построено през комунизма. Това все пак е някаква история, през която сме минали. И да го съборим, историята ще си остане същата, а така ще ни напомня винаги за това време. Немците не си събориха концлагерите, напротив, държат ги за спомен и правят пари с тях.
137
6
 
12
 
! Отговори
Да сме наясно! преди 6 години
Недопустимо е в София да има паметник, по-висок от този на Васил Левски. Именно той ОБЕДИНЯВА НАЦИЯТА!!!Обърнете внимание на това, че дори монументът на Цар Освободител е по-нисък от този на Апостола и Руската империя не е възразила.Скулптурните композиции от паметника на Съветската армия могат да бъдат преместени в някоя друга градина, като централната от тях се постави на по-нисък постамент. Който иска, да поднася там венци и букети.Така никой няма да бъде оскърбен.
136
9
 
8
 
! Отговори
Православен славянин преди 6 години
Наемам доброволци за събарянето на червени идоли.
135
8
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Паметник на съвецката армия в България е като паметник на сръбската армия в Косово или паметник на Българската армия в Белград.
134
6
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименИсторията не трябва да се зачерква ,а да се помни и да се извличат поуките от нея.Народ без памет няма бъдеще.------------------Абсолютно правилно!Затова като се бутне, ще се сложи една хубава паметна плоча : "На това място имаше огромен паметник на чуждата, окупаторска Съветска армия, който съборихме с голямо облекчение"
133
0
 
2
 
! Отговори
jordan преди 6 години
До Анонимен OK!!!!!!!!!
132
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Набирам хора да съборим паметника на рейгън, осигурявам кирки и чукове!
131
3
 
12
 
! Отговори
До 155 преди 6 години
Не знам лош ли е бил монархо-фашизма, но БСП и СерГей бяха ортаци с царя