Да го има или да го няма Паметника на Съветската армия?

За едни монументът разединява, за други е част от историята
Обновена: 6 сеп 2017 11:07 | 6 сеп 2017 11:00, Камелия Цветанова
265

Паметникът на Съветската армия трайно е разединил българското общество. Нашето настояване е той да бъде демонтиран и да бъде изпълнено решението на общинския съвет от 1992 г. Този паметник символизира присъствието на един окупатор. Държава, която ни е обявила война.
Още по темата

Това обяви в "България сутрин" председателят на ДСБ-София проф. Вили Лилков. Вчера той взе участие в протест пред паметника, на който присъстващите настояха за демонтирането му.

"Смисълът на обществените пространства е да събират хората, а не да ги разединяват. Памениткът е обсебил цялата Княжеска градина. Първоначалната идея е била за арка на победата, в която да се впише силуетът на Витоша. Памениткът е изтласкал живия живот по периферията на градината", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Вили Лилков трябва да се мисли по градски, защото развитието на Княжеската градина зависи и от съдбата на паметника. Той е категоричен, че двете не могат да съжителстват заедно.

Политологът доц. Мария Пиргова не се съгласи с мнението на Лилков и посочи, че ДСБ в момента е периферна партия, която не може да си намери място.

"Вчера са се събрали 50-ина души, но в България няма потенциал да се отрече антифашистката коалиция, която олицетворява този паметник. Хора, които нямат съвременна работа, могат да се занимават с това минало", настоя тя.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев тя отбеляза, че паметниците са памет, която съществува през годините. По думите ѝ в момента няма обществена енергия да се говори за това и да се връщаме назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо някакъв шейх търсеше място за джамия и щял за година да я направи. Мястото е централно, панорамно, сами ще си го разчистят. Не е по-добре някой Валентин Старчев да усвои много пари за паметник като пред НДК, който ще ни е срам да показваме. Я най добре да си стои!
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората искат пазар боли ги шмайзера за нас британците за тва се махат ,това с мигрантите само допълни чашата.
108
5
 
11
 
! Отговори
проЗтак преди 6 години
да, трябва да се събори - трябва да се събори абсолютно всичко, строено преди 10 ноември, а всички родени преди тази дата да се изтребят, та да загине всичко българско и родно - на такъв робски народ не му трябва нито история, нито минало нито ....бъдеще - и да кажете на европа и тя да си унищожи всички паметници щото и при тях има паметници на загинали против хитлеризма - айде де, от къде на къде, а?!
107
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклониците на талибаните и идил за пореден път обсъждат какао да срутят.... не им стигна резида с мавзолея и това нищо което остана на неговото място
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***
105
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората искаха да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
104
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметника на окупаторите трябва да бъде премахнат
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметниците напомнят за историята. Добра, лоша, историята си е история!!! Нея никой не може да я махне! Аз ще уведомя лично децата ми един ден да протестират за изтриването от историята на хора като Боко, Цоко, Първанчето и още куп други! Нали не искаме да гледаме лошата страна на историята?!
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги имали или да ги няма джамиите ,да го има или не паметника на бомардиралите София, все въпроси разделящи обществото, кой го разделя сега?
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината народ, не може д аси позволи черно белите учебници, вие ми приказвате за някаква статуетка ...
100
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** всичко го дразни и възмущава, защото така лесно оправдава комплексите си и глупостта си. Да бъдеш над нещата и да умееш да гледаш напред е непосилно за ***.........И аз това се чудя. Какво се възмущават ***, че някой искал да им бута паметника напомнящ и втълпяващ им, че са роби.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сакън не барайте паметника. Бутнете ли го хилядите роби няма да има на кой да се кланят. Роб без господар е по-лошо и от бежанец.
98
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРуснаците и техните доброволни роби постоянно изтривате, изопачавате и фалшифицирате историята в своя изгода.
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята не е нещо, което можеш да изтриеш с гума! Учете се от историята вместо да рушите паметници. Умният човек анализира, преосмисля, прави си изводите и нищо не може да му попречи да бъде човек. *** всичко го дразни и възмущава, защото така лесно оправдава комплексите си и глупостта си. Да бъдеш над нещата и да умееш да гледаш напред е непосилно за ***. *** народ-слаба държава!
96
5
 
13
 
! Отговори
До странния преди 6 години
Дувгарю,това не е паметник на руски,а на съветски войн,ако трябва да бъдем точни!Единият се бие за освобождение на братята православни,а другият напада неутрална държава!
95
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червенат армия окупаторка е извършила убийстав на над 250 български граждани по време на окупацията а изанасилените жени и момичета са над 1500! Слава на съватската армия-освободителка от признателните русофили!
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.............Психо-тесните май искат скоро да се качват на конски вагони и да ходят на курорт остров на Дунав, с отличен климат, прясна р........Корнелия Нинова, Георги Гергов, Румен Овчаров и пр. и пр. какви са? Психо-тесни или психо-широки? Щото май са най-върлите капиталсти левичарино руски!
93
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките русофили, все се надяват, че дядо Иван да ги освоби от някакво поредно робство, без да осъзнават, че са доброволни руски роби!
92
15
 
12
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 6 години
Разбира се, че да го няма. Заради съветските окупатори се върнахме с 50 години назад и се откъснахме от Цивилизования свят. Гърция например беше по изостанала от България по време на ВСВ, а сега ни трябват 20 години, за да я стигнем.За налагания с години комунистически манталитет, който е промил мозъците на цели поколения, е излишно да говорим.
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен-...Нея, историята, не можеш да я изтрие, събориш и заличиш!Нея, историята, не можеш да я изтрие, събориш и заличиш!....Напротив руснаците и вие русофилите сте дали стотици примери за изтриване и изопачаване на истарията. достатъчно е да спомена за пропагнидраните над 50 години 200 000 руски жертви дадени през руско-турската война 1877-1878 за да стане ясно, за мащаба на фалшификацията. 200 000 жертви при положение, че цялата руска императорска армия на Балканите е била 194 000!