Мерят вредните емисии в София. Къде са локациите?

Шофьорите ще бъдат информирани колко колите им замърсяват
7 сеп 2017 13:37,
15

Мобилни екипи измерват нивата на замърсяване на въздуха в София. Замерванията се правят на 4 локации в столицата, а инициативата е за цяла Европа, като у нас се осъществява от испански специалисти, които работят заедно с екипа на "Зелена София" към Столичната община.
Още по темата

"4-те локации са определени по критерии, които са необходими, за да може самото измерване да е ефективно. Това са участъци с голям трафик. Трябва да има и положителен наклон, така че колата да се изкачва и да дава газ, за да можем да отчетем емисии - да не се движи по инерция", обясни за Bulgaria ON AIR Елица Панайотова от "Зелена София".

Другото необходимо условие е пътното платно да не е много широко, така че колите да не се задминават и да не минават две коли по едно и също време през измервателните съоръжения.

Измерванията се правят вече трети ден, а основният инструмент за тях са кутии с инфрачервени и ултравиолетови лъчи, които улавят емисиите и скоростта на преминаващия автомобил.

Освен това се снима и номерът на всяко превозно средство, а след това данните се пращат в КАТ. Това е нужно, за да бъде анализът по-прецизен, тъй като от КАТ връщат информация за модела на автомобила, обема на двигателя, какво гориво ползва и на колко години е.

Шофьорите пък могат да се информират за вредните емисии на автомобилите си по два начина.
Първият е чрез табло, поставено малко след мобилната лаборатория, което съдържа три емотикони и чрез тях водачът разбира дали емисиите на колата му са високи, средни или ниски.

Вторият начин е чрез писмо, което съдържа цялата информация. Водачите обаче не подлежат на санкции, а идеята на тяхното уведомяване е да решат дали да предприемат мерки, ако автомобилът им с отчетени високи емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Даже и всички коли на бензин и дизел да спрат в София, замърсяването през зимата ще си е пак същото, а през лятото, когато и с колите си е в нормите, пак ще си остане в нормите и почти няма да се забележи. Друго замърсява, ама нямат кураж за него. Поне с неизмитите улици могат малко да направят нещо и замърсяването през лятото ще падне 3 пъти.
14
6
 
3
 
! Отговори
Дизел преди 6 години
Като гледам к'ви гадни печки се движат по улиците и какви *** бълват, не ми требе ни софтуер, ни лъчи, ни лазъри та да ми стане ясно, че тия *** замърсяват страшно много. Кога ще има по-строг контрол и кото видят полицаите, че някой гори *** да му вземат номера и да го спрат от движение. В ***..... може би никога......
13
0
 
0
 
! Отговори
Врц преди 6 години
Е добре къде са локациите. Искам да мина
12
0
 
4
 
! Отговори
Усвоявяне на вс лев преди 6 години
Интересно, без информация за оборотите и без да се отчита колко е натоварено или претоварено превозното средство какви данни ще получат.Една стара празна мощна лимузина с нормална скорост може да взима без да товари двигателя, докато малка нова икономична количка с родата вътре и няколко щайги ще излезе, че е за бракуване.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбрах как НПО фондацийка някаква праща снимки на КАТ, а от там връщат данни за колата и собственика, заедно с адреса за да пратят писмо.... Имат ли право от КАТ да разсгласяват лична информация на гражданите и да я споделят, със съмнителни фондации със още по-съмнителни намерения?? Това псевдо измерване на изгорелите газове при неясни параметри е само параван явно...
10
0
 
5
 
! Отговори
Калоян Христов преди 6 години
Искам да ми обяснят какъв е принципът на мерене на емисиите при този метод.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шофери, мразя ви! загивайте, гадни ***
8
6
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Еее, чудо голямо ще кажеш! Моята кола е на дизел и няма грам да излъчва нищо отзад.Пък нали всяка година ходя на технически преглед, мерят ми емисиите, нищо не казват, пускат ме без забележки. А колко много коли гледам дето бълват като пернишки печки, не е истина! Наскоро един такъв като даде *** газ (всички бързат, превишават скоростта и изпреварват неправилно), опуши ме целия, щях да се задуша, все едно газ зарин беше пуснал! И всички тия дето гледам че пушат са на бензин!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са локациите? Как къде? В гробищния парк и на хижа Алеко. В Перник така като измерваха силнозамърсен въздух няколко поредни години, просто преместиха станциите за замерване зад баира извън града и веднага всички статистики се оправиха и всичко си дойде в нормата.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе направо си преведете парите по програмата и това е. От горе на всичко забъркали и испанци да изглежда по достоверно.
5
0
 
23
 
! Отговори
Во преди 6 години
Изумяваща,некомпетентна акциика..която иде да покаже нищо.Тамън ви повярвахме.минава колата и веднага визуализира..бах тоя сензор бах тояя софт и чудо.Хората правят тестове на мпс със забодени маркучи и чудесии в ауспуха.Тези с едно преминаване и хоп готово. За логиката.. има нанагорнище =замърсяване няма да говорим.А ще ни спират ли да си пуснем климатика и пак да се върнем за оше едно мерене.А баласт от 300 кг да слагаме ли като минаваме по булеварда.По-голямо безхаберие скоро не бях виждал.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това измерване би следвало да се прави всяка година на ГТП на колата. Не е ясно какъв е смисълът на това измерване на испанците, което рекламират доста погрешно в новината.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не се научиха, че тези НЕ МЕРЯТ нивата на замърсяване в София, както ни лъже първото изречение?!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберазките фирмички ще намажат още няколко милиона от имитиране на дейност.
1
0
 
25
 
! Отговори
Искам преди 6 години
също така да бъда инфрормиран за изсичането на дървета в квартала ми и за застрояването на зелени площи. Също ме интересува колко от новите сгради имат гаражи и за колко от апартаментите.