И Светият синод настоява: Без автобуси пред храма!

Столичният общински съвет трябва да обсъди въпроса утре
31
И Светият синод настоява: Без автобуси пред храма!
Снимка: Facebook

И Светият синод настоява за премахването на автогарата от площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в центъра на София.

Това стана ясно след среща между главния секретар на Светия Синод на БПЦ  Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим и столичният общинар Симеон Славчев, който  пое инициативата срещу автобусите около катедралата.

В края на юли Славчев организира и онлайн допитване по темата и внесе въпроса за обсъждане в Столичния общински съвет. Темата се очаква да бъде обсъдена на утрешното заседание на общинарите.

Още по темата

По време на срещата между епископ Герасим и Славчев стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат, съобщиха от екипа на общинския съветник.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата, която ставала черна. Това правело невъзможно и отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата.

"А а и вредните газове се дишат от туристите", разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили "автогарата" на сегашното й място.

"Има определени 5 места, а те стават 10 – 15 и стигат до 18 рейса. Целият площад е с куфари и определено става голяма цигания. Случвало ми се е по 20 минути да не мога да измина 30 метра и да стигна до сградата на Светия синод, защото площадът е пълен с автобуси и с куфари. Още повече, че тези автобуси възпрепятстват и достъпа до самия храм-паметник "Св. Александър Невски" и туристите не могат да си направят снимки", сподели още главният секретар Герасим.

Той е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че е както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Онлайн допитването на Симеон Славчев показа, че над 83% от софиянци са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Уважавай хората преди 1 година
Съгласен съм, че автобусите за чужбина не могат да спират на сегашните автогари.
28
2
 
8
 
! Отговори
Уважение! преди 1 година
Съгласен съм със Светата църква!
Има си автогари, където автобусите да спират.
27
0
 
10
 
! Отговори
възмутена преди 1 година
Освен автобусите от площада трябва да изчезнат и платиния паркинг, както и паркинга на НС! Площадът трябва да е изцяло пешеходен и никакви коли да не се допускат около храма! Най-красивия площад в София е превърнат в обръщало и паркинг! Безобразие! Много лесно може да стане, като поставят анти-паркинг красиви колчета на пъдстъпите. Лошото е, че никога няма да го направят, защото не искат да си развалят рахатлъка (тези от НС) и печатницата за пари, каквато е платения паркинг......!
26
2
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Едно преместване на началната/крайната точка на пътуване на тези автобуси от АЛ.Невски някъде другаде, значително ще намали броя на пътуващите туристи с тях, поради специфичният преобладаващ състав на тези туристи.
25
5
 
3
 
! Отговори
Иновации преди 1 година
Винаги има начин. Ще е по-кресиво до катедралата да няма автобуси. Вариант е да се покрие реката между стадиона и Орлов мост или по-надолу. Ще се отвори място, има транспорт, но цената ще е доста висока. В много азиатски държави това е практика, през София минават няколко реки и има потенциал за нови паркинги, градинки и т.н.
24
1
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
До Анонимен 20

Колега посочи ми едно "много широко място в центъра на София", което да става за автогара. Нека сме реалисти - тези места отдавна са застроени.
23
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По-удобно място от площада до Ал.Невски няма, факт!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който е пътувал с туристическа група, със самолет, знае какво става на летището с автобуса. Има два варианта: автобусът чака и всеки, който излезе отива към автобуса, оставя си багажа в него и се качва, което отнема доста време и може да стане само ако автобуса е на някакъв паркинг, на който може да остане дълго време. Вторият вариант е след като се събере групата, викат автобуса, който до този момент е чакал някъде и започват да се товарят, което не става бързо - до 1 минута на човек
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се сещам само за едно друго място, което става за такива автобуси - площада с жълтите павета, който сега е паркинг Синя зона. Малко сложно ще е влизането и излизането на автобусите там, но друго подходящо място не виждам. Е, и замърсяването на въздуха ще се увеличи доста, но синодалните старци ще са доволни.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами общината да намери място за такива автобуси - много широко, в Центъра на София и да минават много линии на градският транспорт. Защо трябва да изляза извън София, за да пътувам за някъде си и то в нощните часове, когато ща не ща, ще трябва с такси да пътувам.
19
2
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Очевидно не става както предлагаш, защото е начална и крайна точка на пътуване в чужбина, а не място, където се изсипват всички без багаж и после се натоварват за няколко минути. Даже и автобуса да стои възможно най-малко време, то пак не става - всички пътуващи ще се разположат по площада и тротоарите с куфарите и ще чакат, което е по-лошо, в сравнение със сегашното положение. После започва едно блъскане кой да се качи и т.н.
18
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
То и ние настояваме да няма педе*аси в църквата, ама ....
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си просто решение - автобусите да спират до Ал.Невски само от 20:00 вечерта до 08:00 часа сутринта. В този часови диапазон едва ли ще пречат на някого. Ако 20:00 е рано, може и от 21:00 часа.
Иначе едва ли има по-удобно място за тези автобуси от този площад до Ал. Невски.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Виена спираме да разгледаме забележителност Х, и сме предупредени, автобуса спира на спирката, всички слизат, автобуса изчезва. Като се съберем в ХХ часа за навръщане го викаме и той идва.

Какво пречи и тук да е така? спира, разтоварва хората и след час идва да си ги прибере, 5 места даже са много.
15
2
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 1 година
То мястото не е най-доброто и със сигурност има дим и пътници, но предложене нормална алтернатива. Автобусите тръгват рано и се връщат по нощите. В Дружба 2 явно няма да е удачно да се премести. Общинските парцели в центъра се продадоха/откраднаха на безценица. В Ню Йорк най-голямата автогара е в сърцето на града и никой не реве.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително удобно място за такива пътувания е площада до Ал. Невски. Проблемът е, че кметовете разрешиха презастрояването в София и сега май няма вече подходящо място за такива автобуси - много широко, в центъра на София и с много линии на градския транспорт, вкл. метро в близост.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много си е добро мястото - ходя до там дори пеша и не ми се налага да ползвам такси.
Използвам го поне два пъти годишно, като ходя на почивка в чужбина.
12
4
 
5
 
! Отговори
Три неща преди 1 година
3/ Удобното място за такива пътувания е в центъра на града, а не някъде по кварталите.
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Католицизмът е доста по висша и извисена религия от така нареченото православие.
Почти всички цивилизовани европейски страни са католици.
Православието е запазена марка за руснаците и сателите им - Гърция, България и Сърбия.
10
5
 
4
 
! Отговори
Три неща преди 1 година
Като пишете помислете за поне три неща:
1/ В момента няма друго подходящо място за автобусите, които са за или от чужбина, освен площада до Ал.Невски и малкият паркинг пред стадион Васил Левски. Повече от очевидно е, че автогарите не стават за това. Там автобуса може пътем да спре и да натовари/свали няколко човека, но не и да са начална или крайна точка за пътуването в чужбина.
2/ На практика до всички църкви в София има най-малкото паркинги и ако ще се махат на едно място,да се махат навсякъде