НС, Президентство и БНБ отварят врати. Чакат посетители

Инициативата е част от Европейски дни на наследството
16 сеп 2017 09:19, Красимир Ангелов
11
НС, Президентство и БНБ отварят врати. Чакат посетители
Снимка: Булфото

Народното събрание отваря врати днес за граждани в рамките на инициативата Европейски дни на наследството, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена от 10.00 ч. до 17.00 часа. За втори път Народното събрание участва в инициативата Европейски дни на наследството, организирана от Столичната община и Министерството на културата със съдействието на френското посолство и Френския институт в България.

В 10.00 ч. заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще посрещне първите посетители в сградата, обявена за паметник на културата от национално значение през 1955 г. Гостите ще могат да разгледат пленарната зала, кулоарите и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Председателят на парламента Димитър Главчев ще разговаря в 16.30 ч. с последните посетители в пленарната зала на Народното събрание. Той ще покани най-младите и най-любопитни сред тях в кабинета на председателя, ще им разкаже за дейността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Европейските дни на наследството тази година ще предоставят на гражданите и гостите на София възможност да посетят престижни обекти с ограничен достъп - сгради на министерства, съдебни институции, частни резиденции и висши учебни заведения. Инициативата ще се състои в събота и неделя, по време на Празника на София, съобщават организаторите.

За посещение врати ще отворят знаковите още сградите на Президентството, БНБ, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Отворени за гражданите ще са Съдебната палата, Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британският съвет. Ще може да се посети и една от най-красивите сгради от началото на 20-и век в София - Военният клуб.

Желаещите могат да видят част от книжовните богатства, които се съхраняват в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще се присъедини към инициативата на 17 септември. В Ректората гостите ще имат възможност да посетят Университетската библиотека, Аулата, Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Гражданите ще могат да отидат също в Биологическия и Богословския факултет, Астрономическата обсерватория и Ботаническата градина в София.

Отворена за посещение ще е и най-старата запазена сграда в София - Археологическият музей, и една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция от края на 19-и век - музея "Земята и хората".

Вратите си ще отворят Военната академия "Георги С. Раковски", БНР, Софийската синагога, Баня Баши джамия, а Католическата катедрала "Св. Йосиф" кани гражданите да се присъединят към Светата литургия, която ще се отслужи на български, полски и латински.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Ние ли да влезем или те сами ще излязат?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяяя,НС отворило врати, само да попитам, безплатни кебапчета и бира,ще има ли?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БНБ ВСИЧКИ ВРАТИ ЛИ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ИЛИ САМО НЯКОИ.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тях ли започваме почистването на България? Много удачно решение!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате, да изгоним питеците!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави Трифонов да ходи, да го разгледа и да му минава мерака да влиза вътре за постоянно!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, те посетителите им още малко да узреят и ще влязат вътре барабар със затворените врати... та няма нужда от подобна "гостоприемност".
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами хайде де, изгонете обитателите им и ще дойдем!
2
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от ПИАР терор преди 1 година
по едно скенерче в тоалетните д а сложат и могат да декодират целия личен състав поименно/по малки с а о т монети от една стотинка.хвърлят се в тоалетната чиния и хоп обсег на действие до 3 километра обемно площно имат новите
1
1
 
1
 
! Отговори
АМАН ОТ ПИАР ТЕРОР преди 1 година
НЕ Е РЕДНО..Поне 500 в момента имат задача да оставят тежко терористични съоръжения в тези ВАжни сгради.
АМАН от ПИАР ПРЕСТЪПНИЦИ ..Има нано скенеир които могат да се ползват за всякакви внушения и престъпления..