Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град

Ще има поредица от събития, посветени на празника
17 сеп 2017 08:32, Елка Василева
62
Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град
Снимка: Facebook

Столичният град чества днес своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

В днешния Ден на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов ще се състоят поредица от събития, посветени на празника, съобщиха от Столичната община.

От 10.00 ч. на тържествена сесия на Столичния общински съвет ще бъдат обявени почетните граждани на София.

Пред храма "Св. София" от 11.30 ч. ще се състои тържествен водосвет и церемония по издигането на знамето на града.

От 17.30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще има концерт на Софийския духов оркестър, а от 18.30 ч. ще се състои церемонията за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Вечерта програмата пред театъра продължава с "огнен пърформанс на "Жар театър".

Традиционно, по повод на Деня на София, с безплатен вход за посетителите ще работят паркът-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София, археологическото ниво на базиликата "Св. София", както и Софийската градска художествена галерия.

Регионалният исторически музей ще отбележи две години от откриването си.

В празничния ден Столичният зоопарк предлага на всички посетители безплатно участие в демонстрационното хранене на животни. При желание гостите ще могат да се включат в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама, като междувременно ще имат възможността да научат интересни факти, свързани с навиците на животните.

В парка-музей "Врана" всички посетители ще могат да се докоснат до историята и да се потопят в атмосферата му. Безплатни обиколки с екскурзовод ще се провеждат през целия ден от 10.00 ч. до 16.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: софияпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
кроткия идиот Мунчо преди 6 години
Както обикновено коментарите са по интересни от статията.От училище ходихме на екскурзии,говоря за времето 70-те на миналия век,(много ни мразеха)80-те в казармата бяхме кестени от голЕмото село,всичко живо плуе София пък всеки гледа да дойде или поне децата да уреди.Лошо или добро къде е истината?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци не са шопи,те са ПРЕДИМНО МАКЕДОНСКИ И ЗАПАДНОПОКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ,по-късно села около София стават квартали,така че тия дето обиждате на "шоп"сте неграмотни А И КАКВО ИМ Е НА ШОПИТЕ,за разлика от другите българи те не са се лигавели пред османлиите например,неслучайно ги наричат"дървени глАви"и са страшно духовити!В България хорта се забавляват точно с духовитостта и чуството за хумор на българите от западната половина на българското землище,никой не изпада в екстаз от мьекащьитье!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РЕСТАВРАТОР,за съжаление е така на мен ми е изключително унизително че най-главните улици в София са все на некви руснаци или раждани по руската империя,за Александър Невски и *** да не говорим!ПОЗОР!СРАМОТА!
44
1
 
8
 
! Отговори
шашко преди 6 години
Софиянци , с поздрави и от Варна.Да не забравяме ,че столицата"расте, но не старее".Да сте здрави и усмихнати !
43
0
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 6 години
Честит празник, софиянци....разгледайте Центъра на столицата на България: Можете да започнете от бул. Руски, после бул. Княз Александър Дондуков - Корсаков, прескочете до Граф генерал Николай Павлович Игнатиев, на връщане минете по Генерал-фелдмаршал Василий Иосифович Гурко, не подминавайте Сергей Тимофеевич Аксаков, поклонете се на Император Александър Николаевич Романов/Цар "Освободител"/, помолете се в храма св Княз Александър Ярославич Невски, не забравяйте и паметника на съветцката армия !
42
8
 
5
 
! Отговори
Men преди 6 години
Софиянци са шопи! Прочети география, малко история и ще видиш че софия е всъщност преди малко повече от 100 години е била едно прашно шопско село пълно с неграмотни ***, които на късме стават сегашните кореняци. И понеже софия е град без история тия същите кореняци се пръскат от завист и злоба като погледнат, към търното, копривщица, пловдив и тн...
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги много се забавлявам с провинциалната омраза породена най-вероятно от завист. Да започнем от най-елементарното, че софиянци не са шопи. Това се учи в трети клас. Но те така са си свикнали. По-долу един обявил Фандъкова за смолянка. Срамота е толкова ниска обща култура. То и затова софиняци избягаха в чужбина, а София се напълни с прости, необразовани и меко-казано невъзпитани хора. Честит празник на който го смята за такъв. Дано има шанс градът отново да заприлича на нещо.
40
4
 
8
 
! Отговори
5 преди 6 години
Тъпите шопи с техния гнусен диалект Мекайки и Екайки ... да се научат да говорят правилно български език първо.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокобата над българия е заложена още като са избрали това кално шопско село населено с брадясали облечени в *** кожи Андрешковци за "столица"!
38
8
 
5
 
! Отговори
Men преди 6 години
Кореняк сeляндуpитe имат празник. Да им е честит и да си попръцкват още дълги години в клоаката.
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕЛЯНИ, ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВАС, А ЗА АСЪЛ СОФИЯНЦИТЕ!
36
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
София има сбор.Хехе
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко жалко наистина за София, беше хубаво и имаше интелигентни хора
34
4
 
7
 
! Отговори
Г-Н ПЕТРОВ преди 6 години
СОФИЯНЦИ???... ХА-ХА-ХА :D :) СОФИЯНЦИ - ДНЕС, 2017-ТА ГОДИНА, ТАКАВА ДУМА НЯМА, ТАКОВА ПОНЯТИЕ НЯМА! ТВЪРДЕ ОСТАРЯЛО, ТВЪРДЕ НЕАКТУАЛНО И МНОГО ОТДАВНА ИЗЛЯЗЛО ОТ УПОТРЕБА! ПРЕПОДАВАТЕЛ СЪМ В ЕДНО ОТ НАЙ-ЕЛИТНИТЕ, В ЕДНО ОТ ПРЕСТИЖНИТЕ И ПРЕДПОЧИТАНИ СТОЛИЧНИ УЧИЛИЩА, И МОГА ДА ВИ ИНФОРМИРАМ, ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ (НА КОИТО СЪМ ПРЕПОДАВАЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ) РОДОМ ОТ СОФИЯ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИТЕ НА 2-ТЕ МИ РЪЦЕ! В ПОСЛЕДНИТЕ 4 ПАРАЛЕЛКИ, НА КОИТО БЯХ КЛ. РЪКОВОДИТЕЛ (НАД 110 УЧЕНИЦИ), БЯХА САМО ДВЕЧКИ
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинския празник за София ще бъде когато се отърве от това недоразумение което и е кмет и съсипа целия град.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CESTIT PRAZNIK KORENYAZI-DARVEMYAZI,DETO EKATEI MEKATE.SHOPITE SA BALGARSKITE NEDORAZOMENIA--HEM TAPO,HEM IMA PRETENZII.
31
1
 
6
 
! Отговори
Суека преди 6 години
За жалост СОФИЯНЦИ вече няма почти в ЧЕРВЕНАТА КНИГА са благодарение на БКП и последвалите я партиики избили ЕЛИТА ни а поетапно и всички останали! София в момента е кол и въже хора от провинцията които я плюят , правят ***,правят криминални деяния ама видиш ли СОФИЯ им виновна и СОФИЯНЦИТЕ !!! Елате в Холандия да видите как направите *** и всички ви изпяват на куките тук няма прошка !!! Прехвърлиш по магистралата или по някоя улица ограничението и ти идва честитка от няколко стотин евра !
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те софиянци са петима и аз ги знам поименно,ама смолянската даскалица да продължава в същия дух нали софиянци си я избраха
29
4
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Благодаря за поздравленията ! Ама то, софиянците вече се броим на пръсти... Останалото са навлеци и башибозук.
28
3
 
15
 
! Отговори
smej преди 6 години
Роден съм в София, но тя днес е НАЙ-ГРОЗНАТА И ЗАПУСНАТА столица в Европа. Градът има огромен потенциал, но няма кой да му помогне. Кметицата не знае какво е красиво или добро за града. Мъчат се само с инфраструктура и пак не могат да се оправят. Днес празнуваме светата Корупция и трите й дъщери Бедност, Грозота и Простотия.