Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град

Ще има поредица от събития, посветени на празника
17 сеп 2017 08:32, Елка Василева
62
Честит празник, софиянци! Днес е денят на столичния град
Снимка: Facebook

Столичният град чества днес своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

В днешния Ден на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов ще се състоят поредица от събития, посветени на празника, съобщиха от Столичната община.

От 10.00 ч. на тържествена сесия на Столичния общински съвет ще бъдат обявени почетните граждани на София.

Пред храма "Св. София" от 11.30 ч. ще се състои тържествен водосвет и церемония по издигането на знамето на града.

От 17.30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще има концерт на Софийския духов оркестър, а от 18.30 ч. ще се състои церемонията за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Вечерта програмата пред театъра продължава с "огнен пърформанс на "Жар театър".

Традиционно, по повод на Деня на София, с безплатен вход за посетителите ще работят паркът-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София, археологическото ниво на базиликата "Св. София", както и Софийската градска художествена галерия.

Регионалният исторически музей ще отбележи две години от откриването си.

В празничния ден Столичният зоопарк предлага на всички посетители безплатно участие в демонстрационното хранене на животни. При желание гостите ще могат да се включат в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама, като междувременно ще имат възможността да научат интересни факти, свързани с навиците на животните.

В парка-музей "Врана" всички посетители ще могат да се докоснат до историята и да се потопят в атмосферата му. Безплатни обиколки с екскурзовод ще се провеждат през целия ден от 10.00 ч. до 16.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: софияпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
До АнонименТи ако мислеше, нямаше да пишеш глупости! Затова хората те канят да отидеш да го разгледаш безплатно, а и екскурзовод ще има да ти обяснява...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си помислих когато я видях за първи път, че е моторист на тази снимка.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое точно е историческото на парка Врана?
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ И МАЙКА ИМ СОФИЯ НЕ СА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦИ, А САМО МЪЧЕНИЦИНЯМАТ ДОРИ ЗВАНИЕТО "СВЕТИ"
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК НА ДРЕВНАТА ЦЪРКВА Св.София в столицата се отбелязва на първия понеделник след Великден, на другия ден след Томина неделя.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВЕТА СОФИЯ ПРЕМЪДРОСТ БОЖИЯ СЕ ПРАЗНУВА ВИНАГИ В ПОНЕДЕЛНИК СЛЕД ТОМИНА НЕДЕЛЯ.КАТЕДРАЛНИТЕ ХРАМОВЕ В ПРАВОСЛАВНИТЕ СТОЛИЦИ ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА НОСЯТ ТОВА ИМЕ : СвСофия в София, Св.София в Константинопол(Цариград), Св. София в киев (столица на Киевска Рус, а не на измислената Украйна), Св. София в Новгород Великий, Св. София в българската столица Охрид.НЯМА НИЩО ОБЩО ЕДНА НЕЗНАЧИТЕЛНА МЪЧЕНИЦА И ТРИТЕ И ДЪЩЕРИ.А СТАТУЯТА С КУКУМЯВКАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема такъв смех умните,, софиянци", си избрали празник, който няма нищо общо с произхода на името. Освен това и Св. София, и дъщерите й, не са имали бухала за домашен любимец. Смесили християнство с езически символ, и по този начин обиждат Христинството.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това злокобно птиче, кацнало на ръката , не ще да е български символ и никога не е било ...
19
3
 
16
 
! Отговори
smej преди 6 години
95% от фасадите в старата градска част на София се нуждаят от реставрация. Кметицата никога няма да стигне до идеята какво е София. Ще кърпи кожухчето, кръпка до кръпка и сладко ще усвояват милиарди с дирижирани поръчки. Не може селяни да управляват град. Градската култура се трупа векове и се съхранява от градските поколения. как да стане това в София? 95% селяни или първо поколение софиянци-
18
2
 
12
 
! Отговори
кметЯ преди 6 години
Скъпи съселяни..............................................................................
17
2
 
5
 
! Отговори
smej преди 6 години
Не се научиха хората, че София означава Премъдрост Божия, т е Св Дух. На него е кръстена Св.София в Константинопол. Тук честваме една светица, която носи същото име.
16
3
 
1
 
! Отговори
E-bike преди 6 години
Aide, dnes e-rikshite i e-faitonite za sofianci sa ot kmeta.
15
4
 
7
 
! Отговори
БМ преди 6 години
Празник, ли? И по-каква логика днес да е празника? Какво общо има Вяра, Надежда и Любов и майка и София с името на град София?
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник!
13
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много злоба към София от "столичаните " в повече...Направете родните си места по-добро място за живеене, не се тълпете в столицата като я мразите.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази смотана и крадлива кметица кой иска да празнува? Разнебити София, на важни кръстовища ремонти, на главни улици, ремонти, прах, мръсотия, лоша организация и задръствания. И защо, за да се краде, а и качеството на ремонтираното става ясно на следващата пролет. И от този ремонт се краде. С този дечко Крусев направо избиха рибата. Ако Суджук ефенди не купува изборите, Картофка и за чистачка на улиците няма да я вземат. За пост от ГЕРБ се иска едно, послушание и краденото нагоре.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Градският е беплатен така или иначе! Аз не дупча билети от 1 Юни 2017 година.
10
4
 
13
 
! Отговори
Фандъкова, преди 6 години
Защо Столичната община не направи по случай "празника" днес, безплатен градски транспорт за редовните граждани на столицата?Така и така ромите пътуват безплатно(празнуват) целогодишно в София поне един ден можеше това да е и за редовния гражданин.
9
9
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Не просто ви съжаляваме, че сте се наблъскали като сардели в панелките и най голямата ви радост е като намериш място за паркиране на 2 километра от дома. И пътуваш до работата си 2 часа, през които ние селяните се излежаваме сутрин.
8
6
 
5
 
! Отговори
Avioshow преди 6 години
Chestit praznik na ashureto, baklavata i kurbana!