Международна IT компания с нова инвестиция в София

Софтуерните разработчици в България имат уникални умения
18 сеп 2017 16:52, Екип на Bloomberg
23
Международна IT компания с нова инвестиция в София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еndava избра София, тъй като тя предлага една голяма палитра от професионалисти в ИТ сектора. Това каза Даниела Анева, и.д. управляващ директор на новия централен офис на Endava, който се открива днес в София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Софтуерните разработчици в България имат уникални умения – те са много гъвкави и в същото време познават различни технологии. Това ни дава възможност да се разрастваме бързо и да даваме възможности за развитие на много хора“.

По думите ѝ софтуерните разработчици в България имат умения в различни технологии.

„Те много често познават не само една профилирана технология, но и се фокусират върху различни други“, посочи тя.

Според нея това, което прави софийския пазар специфичен и желан от инвеститорите, е комбинация от меките умения на служителите /лидерски качества, умения за комуникация, представяне на съответните продукти пред клиентите/ и техните технически умения, което е „уникално и изключително ценно“.

“Endava открива своя офис в България днес в „Милениум Център“ на два етажа. Ние в момента сме с 80 човека екип, като плановете ни са до юли 2018 да бъдем около 160-180, а след около 3 години да сме 360-400 човека“.

„Нашата инвестиция с офисите включително е около 1 млн. лв.“, обясни управляващият директор на офиса.

Що се отнася до факта, че стратегическите интереси на Endava за разработка на софтуерни решения са в България, Румъния, Сърбия, Македония и Молдова, Анева заяви:

„Целият регион има изключително добри специалисти, но България е малко по-различна, тя е може би перлата в короната на този регион, защото е и в ЕС, което дава една допълнителна възможност. А и нашите клиенти понякога предпочитат да работят с компании, които са в ЕС - това ги улеснява откъм стандарти на продуктите и услугите, които получават. В същото време улеснява полети, транспорт, посещения към нас и обратно, визов режим и т.н.“

Тя допълни още, че в последните години компанията до голяма степен е изравнила нивата на възнагражденията със Западна Европа.

„Например в момента назначаваме един софтуерен специалист, който идва от САЩ в България на наше ниво възнаграждение. Което не е някакъв вид изключение на пазара“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре за кого? За младежите и девойките или за останалата неграмотна мързелива ***?
20
6
 
22
 
! Отговори
една_жена преди 6 години
По-добре е фирмите да идват тук, а не нашите младежи и девойки да се изнасят от България, за да се реализират. Това е полезната тенденция. Явлението стимулира повече млади хора да се обучават и да работят нещо интересно за тях, а не да чакат да им падне от въздуха. А по въпроса за издигането в йерархията - и на Запад не всеки се издига след няколко години работа. Просто не може всички да се издигат, а само способните и пробивните. Така е и у нас. Развивайте се!
19
8
 
4
 
! Отговори
анон преди 6 години
IBM, НР и програмистките компании селектираха избирателно - послушковци и удовлетворяваха смешното желание на фак. математика, комуникации, и другите смешници от су - то и ту - то да минат за скъпо платен и мноо квалифициран персонал. това струва страшно много на несклонните да играят играта, защото парите на бг отидоха в плебрят. струваше животи. смятам, че *** от изброените категории трябва да си платях скъпо и прескъпо за "мига невнимание", в който са допуснали и приели, че стават
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софтуерните разработчици в България имат само едно уникално умение - взимат уникално малко пари.
17
0
 
14
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Ето масово такива са и.д.-тата в ИТ фирмите в България. Още не придобили жизнен опит но назначени за и.д. И колко му е да се разрастваме в галоп с по 160 човека. Все пак в България е евтиния. Да не говорим за експлоатацията! До там е стигнала, че всеки си търси друга работа, а то на пазара е същото - експлоатация до безкрай. Дори започнаха да подбиват заплатите и се опитват да ги върнат на нивата от преди 10 години. Вместо да доближаваме до западните!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само искам да попитам от тия технологии ква.студ ще докара господя че и сняг при тоя летен мор не ми се вярва но с тия аномалии както сме разсърдили природата като хората всичко се очаква
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турска ИТ компания от регион Анадола търси тесни програмисти от град софия по възможност начинаещи за да бъдат добре "обучени".
14
2
 
9
 
! Отговори
С преди 6 години
Инвестиции международни ако видите в бургас навсякъде колко мръсно ужас детски градинки потънахя в *** почистват само морска градина
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13 Като искаш да се издигаш направи си фирма и се издигни, ако имаш такива претенции. Ако си роден за бачкатор , ще бачкаш цял живот. Това е.Много хора се издигнаха сами някой се продадоха за 200 милиона ...Така че никой не ти пречи :))) Нито те задължава да ходиш при тях.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И освен това подобни фирми почти не предлагат кариерно израстване. Може 10 години да си бачкал в една такава фирма за различни клиенти по различни проекти, и пак си оставаш един редови бачкатор, най-много да се издигнеш до тийм лийд на 5-10 пъпчиви студента. Ако си бил например 5 години в една продуктова фирма, на петата година ще имаш много специфичен опит за продукта на компанията и ще си много по-трудно заменим.
11
0
 
26
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Всеки рибар ще ви каже, че там където има малки риби, рано или късно се появяват големи. Така че радвайте се на малките инвестиции, дори да нямат силно изразен пряк ефект за момента. Фирми от 10 до 100 човека персонал са гръбнака на всяка икономика и са индикатор че средата е благоприятна за биснес.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2"Подлъгвани" били ! Някой все трябва, да е длъжен, да ви мисли ...
9
6
 
4
 
! Отговори
vlad преди 6 години
До 6: Чичка... FYI (за сведение) заплатите в IT за поскоро 3x това което ти казваш
8
0
 
12
 
! Отговори
бахура преди 6 години
До Анонимен 2:Вярно и невярно. Ако си в кол-център и разчиташ на един гол език (в добрия случай знаеш английски + още един) - да, вероятно е се нахлузиш. Седи обаче въпроса защо с това се изчерпват уменията ти (тоест ти си на около нулата) и се набълбукал с кредити? В случая не са виновни аутсорс компаниите. Ако си човек с умения, просто следващия месец си на работно място.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмата идва за евтини хамстери, ама не знае, че евтините хамстери обръгнаха след IBM и HP и в България вече евтини хамстри няма :) Има де, ама посредствени, които след като си свършат работата да трябва да вървиш по тях :)
6
9
 
22
 
! Отговори
бъкс блу преди 6 години
И кое ще ме спре да избягам на вън? Дори и да имам висока заплата аз пак няма да остана защото тук жизнения стандарт е нисък,здравеопазването е на дъното и е некачествено, за образованието да не говорим и то не е на ниво щом има хора които вместо да напишат думата"аз" пишат "ас" може да си представите за какво говорим.Всичко това е комплекс от много важни фактори определящи живота в една страна а не само заплатата е определяща.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 Ако искаш да се фукосират върху очите ти ? Голяма новина каза...баналнии. Ако не идват тука ти ли ще намериш работа на 400 човека с 1200 + заплати ?:))) Или държавата , щи е виновна , че си тъпунгерр.
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фокусират се, защото заплатите са най-ниски тук - я да идат да се фокусират в Германия или в UK, всичко е да спесят от заплати.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Ти освен да приказваш, нищо деуго не си направил. Ако беше правил , щеше да знаеш че в всеки бизнес няма доживотни клиенти. Такива може да има само в соц държава. Явно така си бил научен :) Сега живота е поразличен и не е за такива като тебе - мързеливи. Ако аз съм на борсата и нямам лев - тази компания, ще ми даде работа , а ти само празни слова.
2
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво пореден пирон в ковчега на лъжливите драскачи , как България отивала на долу и как ЕС, не бил нужен. И двете им твърдения са лъжа. Все повече компании инвестират в България, като това едва ли някога се е случвало в нашата история. Назначават на работа млади и кадърни хора , които не бягат на вънка , като предните поколения . Които избягаха от глад и безпомощност след падане на стената на изолирана България.