Сгради в София пустеят – собствениците им в чужбина

Има сгради, от които само около 30% се обитават
19 сеп 2017 13:37, Екип на Bloomberg
46
Сгради в София пустеят – собствениците им в чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията с увеличаване на необитаемите имоти не е от нова, тя е от доста години. Много от собствениците им или живеят в чужбина, или са възрастни хора с много имоти, един от които не ползват, или имотите са стари и не са използвани ежедневно. Това коментира Калоян Богданов от AGCapital в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"В центъра например от една страна цените са високи, което задържа масовото изкупуване на имоти в района, а от друга - има доста хора, притежаващи имоти, които не ползват".

Още по темата

Според Богданов е глупаво в центъра на една европейска столица да има скъпи имоти, които стоят празни.

"Стига се до там, че има сгради, от които само около 30% се обитават, а останалите- не".

По думите му това създава проблем не само за собствениците, а и за цялата сграда, защото се налага малко домакинства да плащат за поддръжка на цяла сграда. Следователно с времето тази сграда става все по-непривлекателна и цените на имотите в нея падат.

"Собствениците могат от печелят от необитаемите си жилища, ако ги отдават под наем краткосрочно – до 40-50-60 евро дневно. Това е долната граница, има и доста по-скъпи имоти".

Богданов обясни, че заради бума на нискотарифните авиолинии, в София всекидневно пристигат групи и индивидуални туристи, които търсят място за престой. Разбира се, като друг вариант посочи и дългосрочното отдаване под наем.

Той добави, че когато в имотите не се живее, те се амортизират.

"Когато един имот стои празен, той се амортизира повече и се захабява, отколкото ако бъде продаден. Съответно е добър вариант и да продадете този имот".

Гостът спомена и за платформи, които позволяват отдаване на имот под наем, дори дори ако собственикът не е в София, а някъде по света.

Има ли ръст в цените на имотите? В кои квартали на София се строи най-много? Защо моментът е удачен за инвестиция в имот? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж София била 2 милиона.Може,ама ако преброят още мухите,*** и мишките.То просто вече няма толкова народ откъде да дойде.Провинцията отдавна опустя от тоя 27-годишен геноцид.И не само старите блокове са празни.С новите е същото.Отделно колко новостроящи се сгради са замразени още в груб строеж.Дано някой вече да осъзнае,че краят на провинцията ще донесе и краят на София,чиито по-висок стандарт отдавна се крепи основно само на държавни заеми и пране на пари.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяха предложили фондове да управляват акциите от масовата приватизация, които били замръзнали, сега искат да най-вероятно фондове да управляват празните жилища. Ще прокарат едно лобистко законче за управление на празните жилища.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като вземеш 5000-6000 евро от един ремонт"Колко апартаменти съм гледал, нама такъв наемател да е инвестирал такава сума в апартмента, който дава под наем. Масово не са вложили 1 лев за ремонт ами чакат наемателите каквото си направят със собствени средства. Само един апартамент открихме ремонтиран от хазяи и вложени най-много 1500 лева. Без мебели. Дори дограмата не беше сменена цялата. А после печелят по 350 на месец чисти без данъци, без касови бележки, без никакви разходи.
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"75 квадрата в Центъра на София (до Раковски и Дондуков) за 400-450 евро"Абе кви ти 400-450 евро за центъра? Живея под наем в центъра на София в двустаен преходен апартамент 60 квадрата за 150 евро на месец.
18
3
 
7
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Като вземеш 5000-6000 евро от един ремонт, като те завлекат наемателите със сметките и като ремонтираш след тях, излиза в най-добрия случай че си на 0. Дори и да се вдигнат 10 пъти местните данъци, те нямат събираемост. Остава единствено национализацията на безстопанствени жилища, ама това е комунизъм. Не виждам оправия.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Как Сийканикой няма против празните апартаменти, поне с такова впечатление останах. Против имаме високите цени на жилищата, които растат обратно пропорционално на броя на населението. И като се чудим какво правим в тази държава и защо сме тук почваме да си задаваме логични върпоси за нелогичните закономерностите на пазара на недвижими имоти.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"не ми трябват разправии с наематели,да ги гоня за наемите и повреди те,да плащам вода и ток след тях и да ремонтирам - не!"Еми плащай си тогава такса мощност на топлофикация всеки месец, вместо да ти идват няколко стотака приходи на месец, ще имаш само разходи, защото дори и никой да не живее в него, след години жилището пак е за ремонт.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Богданов е глупаво в центъра на една европейска столица да има скъпи имоти, които стоят празни..е що да е "глупаво" ? всеки търси ефтиното... що да дава 1000 евро, ако може да даде 500 ? от към зор да дваша пари ей така, само защото може да ги дадеш ?!пич, на много неща, дане кажа че на всичко - цените не са реални, спекулативно датути са...ако го няма искуственото помпане във всичко, знаеш ли до къде ше стигнат цените...?!
14
2
 
19
 
! Отговори
Как Сийка преди 6 години
И какво от това ?! Но кого толкова му пречат празните ни апартаменти и защо ?! Дали ще са празни или не решаваме НИЕ - СОБСТВЕНИЦИТЕ,а не някой си ! Ами не искам да го отдавам под наем - не ми трябват разправии с наематели,да ги гоня за наемите и повреди те,да плащам вода и ток след тях и да ремонтирам - не! Никога повече!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даването на имот под наем е бизнес. Както всички знаем всеки бизнес изисква инвестиции и работа, без това бизнеса не върви.Няма как да дадете за добри пари мухлясал апартамент стоял заключен 10 години. Ясно, че трябва да си раздвижите четирибуквието, да вложите няколко хиляди, да проучите пазара и да намерите подходящите наематели.След няколко години за да остане апартамента конкурентен е необходимо пак да се направи основен ремонт и така регулярно поддържате жилището си ...
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много причини да има празни апартаменти, освен тези, които са изброени в статията. Примерно горчив опит с наематели: загубил си повече, отколкото си спечелил от наема. Има и други причини. За брокерите на имоти всяко празно жилище е загуба за тях. За брокерите търговията трябва да върви с пълна сила, за да печелят те, но хората не мислят така и май хората са прави, а не брокерите.
11
0
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Цитат: "Собствениците могат от печелят от необитаемите си жилища, ако ги отдават под наем краткосрочно до 40-50-60 евро дневно. Това е долната граница, има и доста по-скъпи имоти".Дали е така?! 40-50-60 евро дневно са от 1218 до 1826 евро месечно. На мен от една такава агенция ми предлагаха да пуснат под наем апартамента ми от 75 квадрата в Центъра на София (до Раковски и Дондуков) за 400-450 евро месечно. Едни други казваха за малко повече - 450-500 евро, но всичко това е ако станат нещата
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора няма, свободни апартаменти стоят заключени, цените на имоти вървят нагоре, лихвите по ипотеки ниски. Ясно е че скоро всичко ще се сгромоляса заедно с кредитополучателите и кредиторите
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализма свърши! Какво сега? Ще ги продадете, за да си напълните рома фондовете ли? Може би държавата всячески се стреми да се отърве от хората. Ковачки няма ли да се завърне с нова банка и да ги изкупи, докато не му спретнат една икономическа мечка?
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според брокерите обаче има недостиг на жилища в София и затова са такива цените. Реалността обаче е друга - има много празни апартаменти и ще има още повече, защото бабичките масово измират, а наследниците отдавна са забегнали в чужбина или имат по 3 апартамента наследство и не им трябва нов.
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 7 години живея под наем в София и в съседния апартамент никой не живее и не го дават под наем. Собственика са мярка веднъж на 2 години за 5 минути и няма никакво намерение да продава апартамента или да го дава под наем. Стои си заключен като гробница. Ако избия стената и се разширя в него, никой нама и да разбере.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и 1000 евр за квадратен метър панлка :) Нали така скъпи, но наистина скъпи брокери :) Един от въздръжащите съм - рабтещ, семеен и без жилище в София, мога така и до пенсия да знаете :) По добре евро в банката, отколкото панелка в София, защото еврото върви нявсякъде по света, а кочините си остават тук и не знам един ден какво ще изберат децата ми. Но нали всички си мислим, че сме се подсигурили, живея в стар блок, като починат и остават празни апартаментите и ми е чудно до къде ще го докарате.
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този само в София ли гледа? Понеже работата ми е да пътувам в цяла бг имам пресни наблюдения как хиляди села и градчета са обезлюдени. Къщи на по два три етажа пустеят защото обитателите им нямат поминък. Всички заводи и ТКЗС-та са унищожени и са заминали в чужбина вместо да дойдат тук в София. Които са останали са възрастни безпомощни хора които едва преживяват с по 100 или 200 лв. пенсии. С много от тях съм разговарял и са ми казвали че са забравени и от бог и от управници. Дева и държавата!
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да си ги държат тия съборетини и да се срутят най-добре, такива надути цени на имоти в София няма и в чужбина! отгоре на какво са тия цени?!? на добрата инфаструктура или на отличните доходи на населението?!? хората всекидневно се изнасят навън, защото тук нищо не е нормално!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3А и да има хора - пари няма