Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.


170
Още от
Напиши коментар Коментари
151
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
До кога бедния български народ ще вярва на тоталните лъжи .
Цената на имотите в сф скочиха благодарение на платени статии в няколко сайта .С помощта на няколко големи брокерски фирми и банки това се случи.Изкуствено се вдигнаха наемите за да може продажбите да скочат съответно и цените .В момента масово се строи и продава защото до 1-2 години балона ще се спука .
150
0
 
15
 
! Отговори
nkavrakov преди 4 месеца
Напротив балон има и то голям,защото зад този ръст стоят само изкуствените отрицателни лихви на централните банки в световен мащаб.Вчера федералния резерв обяви че започва полека лека да спира глобалната печатница,ще го последва и Европейската банка,не купувайте и не теглете кредити ,ще има корекции не цените скоро.Ръст от 70% за тези години си е чист ценови балон.Надуха го банките и брокерите на имоти.
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Nali imashe deflaciq?
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам доколко са реални цените, защото имам инфо, че са дори по-високи. Ситуацията е абсурдна, защото няма нищо читаво на пазара, а дори и да се появи такова, изчезва на секундата. Едни и същи имоти висят по сайтовете и те или са коптори, или ново строителство с неизвестно качество в новите квартали, които се обявават като Лозенец (Витоша или вадите), Борово (ливадите), Дървеница (Малинова долина) и пр. Българинът има и друг проблем - не продава имот. Затова и в старите квартали 50% са празни.
147
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хепи, то в провинцията на Скандинавия и Франция е по-евтино от Младост
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 133
Никой не е казал, че си отива, напротив, отиват да учат или работят, няколко месеца са си тук, всички мои познати имат жилища и си плащат данъците
145
4
 
6
 
! Отговори
инвеститор преди 4 месеца
Много хора твърдят, че имотите не са добра инвестиция. Странно е, че очакват печалби за следващите 100 години /2-3 поколения/. Кой бизнес дава такива гаранции и в кой бранш постоянно се гарантират печалби? От изгодно купен имот винаги може да се спечели, особено дългосрочно. Сега като се лансират електромобили тези които 100 години произвеждат дизели на загуба ли са били? - те са си взели своето.
144
1
 
10
 
! Отговори
До 148 изпатил преди 4 месеца
Горе-долу така е, но с едно допълнение - колкото по-малък е периода на заема, толкова по-малко плащаш, а и има разни възможности. Второ, 60% кеш от 150 хиляди евро е едно, а от 30 или 60 хиляди евро е нещо съвсем друго. Аз лично си правя така сметките, че след максимум 5 години (обикновено 2-3 години) да съм изплатил заема, но имам тази възможност - да събера почти всичките пари за закупуване и заема да не е много голям. Въпросът тук е друг - дали да живееш под наем или да теглиш заем.
143
1
 
11
 
! Отговори
аз съм риба преди 4 месеца
А беее, сутринта писах коментар че искам в Младост 4... И че като филтрирах в сайтовете ми за 3стайка ми излиза 100кв панелка обзаведен в мутро-пост-комунистически стил за скормните 155к еврака....
Искам брокерите да ме залеят с такива обяви, платежоспособен съм и бачкам в райно, ай да не казвам къде че може за това да. А и банкерите ако може, подписвам всичко
142
1
 
13
 
! Отговори
изпатил преди 4 месеца
До наем/закупуване
Лошото е, че това съотношение го смяташ като теглиш кредита, после ти дигат лихвата и си пред свършен факт. По мой личен опит трябва да си събрал поне 60% от цената кеш и да вземеш заем за доплашане и обзавеждане, иначе месечните вноски са непосилни за дългосрочен период.
141
8
 
4
 
! Отговори
наем/закупуване преди 4 месеца
Принципно, ако живееш под наем и плащаш наем, който е над 50% от вноска по 10 годишен заем, ако си го купиш това жилище, означава, че по-добре е да купуваш. Това е според мен. Не съм чел нищо по въпроса.
140
1
 
7
 
! Отговори
бахура преди 4 месеца
До Анонимен 144: Още по-лошо. Като цена на кв/м гаражите са по-скъпи, а и има търсене. Явно и строители и инвеститори са ***.
139
1
 
18
 
! Отговори
бахура преди 4 месеца
До Анонимен 143 - следователно пазар, движещата му сила е идиотията на купувачите и тежък хайп от брокерите. Всички признаци на класически балон.
Апропо, идеален момент за продажба.
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бахура 141
Тъпо е законодателството - 1 гараж на апартамент, а реално има механизми тази бройка да се намали значително. Търговските обекти в сградите не са обезпечени с парко места. Тези, които поставят изискванията са същите, които обикалят да слагат фишове за неправилно паркиране - все части от "държавната машина".
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бахура
Така е прав си, обаче има кой да купува и затова надценката е такава. Комбинация от свободен пазар и недалновидни /в по-голямата си част/ купувачи.
136
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 139
Това са факти от един кратък период в зората на демокрацията. Тогава един работник взимаше 20$ на месец, сега иска 1000$. Цените на суровините и материалите преди 1990 се определяха от държавата. Тези времена няма да се върнат. Аз гледам настоящето и напред. При свободният пазар принципите са съвсем различни.
135
0
 
12
 
! Отговори
бахура преди 4 месеца
До бахура

За гаражите имах предвид, че винаги се строят по-малко, а като крайна цена са по-високи на кв.м. от апартаментите...
134
0
 
18
 
! Отговори
бахура преди 4 месеца
А тук понеже много се пънат всички как се оценява апартамент... Зарежи заплати, наеми и тем подобни като мерител. Има и по-прост. Производствена цена. Масово се строи на 200-250 евро квм. Сложи още 100 отгоре за земята (няма да смятаме гаражи, че ще стане грозно). Така, че от крайната цена да я речем 400е/кв.м. отиваме на едно 1к+, което се разпределя между строител, инвеститор и брокер. Предимно инвеститора облажва. Е то с такъв ROI не работят и наркодилърите бе!!!
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Около 1991 години един 10-20 годишен двустаен в Младост/София, струваше около 8-10-12 хиляди долара, ако го продаваш ти самият, като държавата ти го продаваше за около 850-1000 долара. Сега същите тези апартаменти, 26 години по-остарели, се продават по за над 60 хиляди евро. Наеми, вноски, ... какво значение имат в случая?!
132
0
 
5
 
! Отговори
До 138 Mitko преди 4 месеца
Какви 70 хиляди сънуваш? Умножи ги поне по две, за да доближиш истината. Точно преди 10 години усилено търсех апартамент в центъра на София или близо до Центъра. Цените бяха над 1000-1200 евро за квадратен метър, рядко над 800 евро за нещо, което няма да купя. Тристаен за 70 хиляди евро в зоната (какво е зоната? зона Б-5, зона Б-19, ... ли), означава, че апартамента трябва да е 50 квадрата - тристаен!!! Сега цените са още по-високи.