Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
7
 
! Отговори
До 138 Mitko преди 6 години
Какви 70 хиляди сънуваш? Умножи ги поне по две, за да доближиш истината. Точно преди 10 години усилено търсех апартамент в центъра на София или близо до Центъра. Цените бяха над 1000-1200 евро за квадратен метър, рядко над 800 евро за нещо, което няма да купя. Тристаен за 70 хиляди евро в зоната (какво е зоната? зона Б-5, зона Б-19, ... ли), означава, че апартамента трябва да е 50 квадрата - тристаен!!! Сега цените са още по-високи.
128
2
 
11
 
! Отговори
Mitko преди 6 години
Абе преди 10 години един тристаен в зоната беше 70к, после паднаха, сега пак е 70к, после пак ще падне, после пак ще стане 70к и така...
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С годините все повече се убеждавам колко по- добър вариант са маломерните апартаменти. С мъжа ми по стечение на обстоятелствата живеем в голям апартамент ( докато чакаме нашия да се построи и за да не се местим 100 пъти), наемът е приличен, но докато изчистя единия ъгъл в другия вече е мръсно, представям си ако трябва да се прави ремонт колко пари ще потънат, да не говорим за всякакви други сметки и поддръжка. Освен това повечето бг семейства така или иначе са малки и не им е нужна огромна площ.
126
6
 
5
 
! Отговори
Бам Бам преди 6 години
Как може да дойде до ума на някого да сравнява цената на имотите със средната работна заплата в страната?! Що за безумие?! Може ли някой от тези многознайковци да ми каже колко точно апартамента иска да може да си купи с една заплата? Брокерите, или поне повечето от тях, че са мошеници, да, мошеници са, но не може и всеки *** да се изказва с апломб относно пазара на имотите ...
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето тук си го пише, младите емигрират, населението намалява. Много жилища седят празни, дори в София:dnes..bg/obshtestvo/2017/09/20/mladite-si-otivat-bylgariia-opustiava-koi-shte-ia-navestiava-bejanci.353807
124
1
 
24
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
E-e-e-e-exe-e-e-e! 70% ръст за 4 години?!Ми как тия фирми не са пуснали акции на борсата че да си купя и да направя невероятен удар!Хайде бе господа... ние не сме наивни вече. ТО цените може да са със 70% повече но кажете колко сделки имате?Иначе и аз имам тука една трошка и преди я давах за 1000лв а сега и искам 2000лв - което си е 100% увеличение на цената. Но пък никой не иска да я купи....
123
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната простотия, с цел да накарат хората да си извадят парите от банките и да ги наврат в бетон. Казано е хиляди пъти ... икономика, демография, политика, липса на инвестиции и т.н. всичко говори за намаляване на търсенето и цените. Годишно 2,5% (50000) от трудоспособното население напуска България завинаги. Няма как да има такова търсене и няма как се да вдигат цените. Цените в съседните страни в ЕС са по-ниски, колкУ *** инвеститор трябва да си за да инвестираш в България?!
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учуденТо статистика вярна няма как да има, защото много сделки са на данъчна оценка или преди акт 16 за нови сделки. А панелките си вървят по 100 000 евро и има кой да ги купува. И на мен ми е чудно, няколко мои познати продадоха средно добри апартаменти и отстъпиха от цените 3-4%.
121
0
 
4
 
! Отговори
ВЪЗДУХАРСКИ ПРИКАЗКИ преди 6 години
Грешка долу - при коефициент 1- 1,05 цената е СПРАВЕДЛИВА, не при 1,5...Т.е. ако наема е 500 лева и месечната вноска по 30 годишен кредит + застраховката е между 500 и 525 лева сме ОК.
120
1
 
19
 
! Отговори
ВЪЗДУХАРСКИ ПРИКАЗКИ преди 6 години
Ценови балон ИМА и за няма съмнения всеки сам може да го изчисли по следния начин: ако цената на наема е по-ниска от вноската за 30 годищен кредит за закупуване на имот + разходите за застраховка. При коефициент 1 - 1,5 цената е СПРАВЕДЛИВА. Над 1,15 - 1,20 имаме ценови балон. Хайде който иска да отвори кредитния калкулатор на някоя банка и да смята. ТОВА Е МАТЕМАТИКА. ВСИЧКО ОСТАНАЛО СА ВЪЗДУХАРСКИ ПРИКАЗКИ НА БРОКЕРИТЕ!
119
1
 
20
 
! Отговори
учуден преди 6 години
що няма статистика за реално сключени сделки и на кви цени? Той всеки мърлю може да иска 100хил за панелната си гарцониера, ама реално кой му ги дава? сигур кандърдисва и на 60 хил в крайна сметка
118
20
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Всъщност цените на жилищата са ниски, вкл. и в София, но някои ги сравняват със заплатите си и правят нереалистични изводи. Кат са ни ниски заплатите да не би да ни продават по-евтино храните? Не, даже по-скъпо ги продават. Същото и с всички останали стоки. По-евтин ли ни е бензина примерно, от бензина в САЩ? По-скъп е и то доста. Същото и с жилищата, като само тук-там цените доближават цените по света.
117
4
 
27
 
! Отговори
батко преди 6 години
цените в София са нереални и несъпоставими с средната заплата. Не може апартамент в Валенсия да струва по малко от този в София, да не би да сме по големи от Испанците хаха
116
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май получиха обратния ефект... като чета коментарите тук-таме се среща някой брокер да си защити инвестицията (статията)... Иначе правилно и браво на мнозинството тук.Дано повече хора изчетат коментарите (освен ако не ги филтрират админите :D )Махатма Ганди е изгонил собственоръчно (е.. с помощта на 300 милиона души де) британците като са спрели (да толкова е просто) да купуват техни стоки и услуги. Без много размирици британците си бият чукалата....Та мислете :) Хубава сряда
115
1
 
33
 
! Отговори
Mitko преди 6 години
Аз се чуда едно, то нема толко хора колко жилища, не си ли накупиха всички ?
114
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите отиват в чужбина. България опустява. Интересно кой ще купува в София?
113
1
 
22
 
! Отговори
ликвидаци сесия преди 6 години
Заплатите са прекалено ниски спрямо средно европейските нива ,а с ниски заплати в лева толкова и купуват, утре някой софийски мол ще фалира за ниски обороти ......... провинцията вече я няма така че София чета да се оправят кой как може .......га ядохте суджука не ревяхте.........
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надувайте още балона, ако има балъци да се връзват и да купуват.
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лихварите го закъсват все повече ... такси, такси, ама до безкрая й не може да ги увеличаваш...
110
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"не ми казаха това понеже си имах собствен апартамент на Оборище, наследен от дядо ми"Ако дядо ти беше с твойто мислене и живееше под наем, сега положението ти щеше да е съвсем различно. Говорех за хората без наследство, какво могат да дадат на децата си.