Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
8
 
! Отговори
Търговец преди 6 години
До Анонимен 65Добре звучи, но пропускаш, че много сделки минават на данъчна оценка или преди акт 16 за новите сгради. Това значително изкривява статистиката. Има и дарения /между роднини/, замени и т.н. По скоро вземи средна офертна цена и я намали с 5 %.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ИванЗависи за коя "нормална държава" говорим. Има такива, където собствениците не надвишават 40 %. Данъците върху жилищата са прекалено високи, за да си позволи някой да купува
67
0
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
аз купих в Бояна тристаен слънцето изгрява от спалнята изглед към София и залязва към хола изглед към Копитото. Познайте колко съм платил....
66
1
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Ако нивото на кадърността ти е като пунктуационната ти култура, ще трябва да ти съобщя лоша новина, аркадаш.
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Едно жилище струва точно толкова, че да може да се изплати при отдаване под наем за 10 години, в това се включват и разноски по дребните ремонти.Всичко останало са БАЛОНИ, СПЕКУЛИ И ИЗМ АМИ..колкото и да струва - не е важно!имаш кеш - купуваш! нямаш кеш - не купуваш!елементарно правило, което и първолак би казал, че ако "нямаш пари" - значи просто не можеш да купиш!точка!всико друго е - да си отдадаш жизненото време, което ти е дадеш веднъж от господ, в полза на друг?
64
0
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Ако нивото на кадърностъа ти е като пунктуационната култура, ще трябва да ти съобщя лоша новина...
63
1
 
34
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
От цялото клише което изписа единствено за "провинциален" позна. Докато вие селяни отидохте в града да се тъпчете по панелките и да си броите жълтите стотинки, аз направих обратното - от града отидох на село, ремонтирах си 130 квадрата къща и си работя собствен бизнес. Провинцията е богата, но некадърниците не знаят как да работят и за това се тъпчат в града по панелките
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как ще ми давате за пример данните от един сайт. Аз мога да искам 1мил. за панелката в Люлин, но едва ли ще има човек да ги даде. Брой продажби за даден период и цена на изповядване на сделката!
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно жилище струва точно толкова, че да може да се изплати при отдаване под наем за 10 години, в това се включват и разноски по дребните ремонти.Всичко останало са БАЛОНИ, СПЕКУЛИ И ИЗМ АМИ
60
2
 
19
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Сигурен съм, че тези които реват са се прецакали да вземат кутийка на хиляда евро квадрата с общите площи. Все пак целта на селяка е да има апартамент в големото село.
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на двамината които наистина дадоха финансово- обосновани аргументи защо не са съгласни със статията. Останалите са тотални мишоци, които освен да бълват клишета относно "бедния народ" и заплатите нищо друго не могат да напънат да излезе от ограничените им мозъци
58
5
 
39
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Във всяка една нормална държава в семейство в което и двамата родители взимат средна за страната заплата не е проблем да си купят тристайно жилище, но не и в България. не мога да си позволят дори двустайно.
57
1
 
17
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
Брокерчето нададе миши вой от мишата дупка, не му разваляйте бизнеса на мишока провинциален в Големия град.
56
1
 
46
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 6 години
В държава с ПРОГРЕСИВНО НАМАЛЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ със стотици хиляди необитаеми имоти С бясни строежи без никакво качество и контрол Кой с какви лай.а строи цените скачат на кое отгоре бе. В момента в Испания след подобни БАЛОНИ Има 2-3 стайни по 25 000 евро Елате да видите след ббалона по морето как цените се срутиха И сега собствениците не знаят на кого да продават нещо купено за 100 000 евро и струващо вв моменат по 30 000 А на запад въвеждат и НАКАЗАТЕЛЕН ДАНЪК за 2-3 жилище и става страшно .
55
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо се чудя дали сте по-бедни финансово или умствено. Всяка новина която не ви харесва била платена. Някои мишки никога няма да надскочат себе си и ще си умрат мишки. Хайде ударете по един минус да избиете комплекса
54
0
 
33
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Ще изчакам пак да се пукне балонът и тогава може би ще купя.
53
0
 
41
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Първият балон беше около 2008-а, когато се даваха кредити на 100% от сумата по сделката, без участие на кредитополучателя със собствени средства. Сега се оформя втория балон, поради ниската стойност на лихвите. Но, лихвите ще се вдигнат с вдигането на основния лихвен процент, което е почти неминуемо. Ще се вдигнат и вноските по кредитите и много хора ще започнат да продават. Ще падне и цената на имотите.
52
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега ви лъжат с "ниски лихви" след година -две картината коренно ще се промени и тогава ше ви влезе четвъртит ... а не е ясно и какъв ще е живота след 3-4 години - нещото са твърде променливи... спести и тогава купи!нямаш пари - не пипаш!
51
7
 
31
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Като нямаш пари, не купуваш. Просто правило. Кредитите се вземат от хора с много ниска фианнсова култура.
50
0
 
32
 
! Отговори
123321 преди 6 години
До 70% е ръстът на цените на апартаментите, а ръстът на заплатите за същия период колко процента е?