Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тамън поспестиха някой и друг лев милите ни сънародници и айде да ги дадем за 2стайка...Ама как няма - лихвите в банките са ниски (засега) за това както някой долу каза цените на апартаментите високи....
8
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако гледаме "мащабно" на нещата, винаги е имало висок скок в цените на НИ през последните 50-70 години (не говоря само в България) и веднага след това голям спад. Такава е тенденцията и факторите са много. КЪМ ДНЕШНА ДАТА няма предпоставки цените да продължават да се ВДИГАТ (Каквото и да ви говорят брокерите). Сами си правете изводите.И балон има. Така казваха и преди кризата, че няма... :) :) :)
7
3
 
43
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Сега в този ред на мисли се сетих че оня ден прочетох заглавие (даже не си правя труда да чета самата новина от този бранш свързан с недвижимите имоти), че в центъра на София имало все повече празни апартаменти. Ми то всичко що може да фърчи (на самолет) се изнесе от "милата ни Родина" България, тук останаха само от "лошия материал".Да правят каквото искат, скоро и за пет лева няма да има кой да купи имот.
6
3
 
42
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ми хубаво. Нека. Аз пари за кучешка колибка на ипотечен кредит нямам, камо ли за двустаен, така че ми е през панталоните. Нека цените на двустайните апартаменти в Ботунец да нарастнат и да задминат тези в центъра на Токио даже, все ми е две :-)
5
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази новина е потвърждение за точно обратното, защото е очевидно че е платена публикация "спокойно братя, няма балон, купувайте апартаменти на двойна и тройна цена от това, което струват" Също така теглете кредити, за да може утре да вдигнем лихвата, да не можете да си плащате вноските и да си приберем апартамента и после пак да го продадем на следващите балъци
4
0
 
50
 
! Отговори
Maikavimry Sna преди 6 години
Кретеноидна държава, с ултранаглитАпанари... от толкова тарикати не знам дали останаха балъци вече в тая държава... айсиктир...
3
8
 
85
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Поредната платена публикация на някой агенция за имоти. Нали "балона" се състои точно в това - надуване на цените на имотите ( в случая), без да има някаква основателна причина. Това че брокерите вдигат цените а балъците купуват не е показател за нищо. София е и ще си остане една мизерна столица с ужасни условия за живеене в поне 90% от кварталите
2
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма, да, цените трябва да се в пъти по-малки предвид на мизерните условия в мутренската държава
1
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и миналият път нямаше ценови балон :D