Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!

Експертен съвет от Министерство на културата ще умува може ли
20 сеп 2017 14:45,
94
Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!
Снимка: архив, Bulphoto

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да разреши ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" да бъде завършен с асфалт, а не с павета, както Националния институт за недвижимо културно наследство беше задължил Столичната община.

По подобен начин в края на август в последния момент беше получено и разрешението за полагане на асфалтова настилка – вместо павета, по столичния бул. "Прага".

Още по темата

В официално писмо до Министерството на културата Фандъкова отбелязва, че след решението на Националния институт за недвижимо културно наследство ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" е разделен на две части.

"Първата, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител" вече е реконструирана с гранитен паваж", отбелязва Фандъкова.

От 15 септември започна изпълнението на втория етап – от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски".

"Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването", се посочва в аргументите на столичния кмет. 

Освен това отсечката от булеварда между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София, се казва в писмото на столичния кмет. 

"До момента Столичната община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН. За втората част от реконструкцията на бул. "Дондуков", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката", се казва още в писмото на Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: асфалтдондуковпавета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"фандъкова поиска" - Аз пък поисках да се маха фандъкова , не е лошо да идват хора от провинцията ,лошо е ,че повечето имат селски манталитет - да се бутат ,да цапат,да рушат ,да грабят , да си налагат селския вкус - Омаскариха София ,стана най-противното СЕЛО !
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
следва...Пита се КОГА МК РЕШИ ЧЕ ПАВЕТО Е КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА СОФИЯ,през трите години на забавяне на строежа,през шестте месеца на гласуване за кой вариант са предимно софиянци ИЛИ ТРИ ДНИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА СТРОЕЖА???Изглежда са се притеснили първо от времето че няма да се справят до януари 2018 дори,после от качеството,после от БЕЗКРАЙНИТЕ ПСУВНИ КОИТО ОТНЕСОХА!Сега хоп"тя искала асфалт"хахахахаха,ТОТАЛЕН ИДИО..ЗЪМ И ПЪЛЕН ПРОВАЛ!Фандък писах преди няколко дни и сега пак СЛЕД 2 ГОДИНИ МАРШ!
22
7
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Няма показател по който асфалтът да е по-добър от паветата за бул. Дондуков!Разлика има, когато пътят се използва като скоростна отсечка и се шофира с висока скорост, но бул. Дондуков не трябва да е такава скоростна отсечка. В този, участък от 400 метра, който фандъкова иска да асфалтира като на село, има осем пешеходни пътеки, за радост на джигитите - ще има да газят хората на пешеходните пътеки,а те хората ще се чудят от какво да се пазят по-напред,от жегата заради асфалта ли или от джигитите
21
3
 
12
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
От учителка по руски до компетентна кметица на 2-милионен град, евалата бате.Само дето се провали при 4 от 5-те стълба на управлението си.1 - Градски транспорт2 - Чист въздух3 - Зелена София (повече зелени площи и паркове)4 - Велосипедна столица (70% неизползваеми вело алей )Единственото място ,кадето може да се каже че имаше някакъв, макар и съмнителен резултат е при ремонтите на пътища.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От три години назад имаШЕ готов вече проект за булеварда и според Фандъчкова само за да не се блокира изцяло София в една година го отлагаха и не само него разбира се,после като решиха най-накрая да го построят със коятотрябваспечелилафирма пуснаха за обществено обсъждане трите варианта!СОФИЯНЦИ КАТЕГОРИЧНО ИЗБРАХА СМЕСЕНИЯ ВАРИАНТ,СЛЕД КОЕТО СЕ ИЗТЪПАНИ ПО ТЕЛЕВИЗОРИТЕ КМЕТИЦАТА И ИЗНЕВИДЕЛИЦА ОБЯВИ ЧЕ МК РЕШИЛО ЧЕ ПАВАЖЪТ Е КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА СОФИЯ И ТЯ СЕ СЪГЛАСИ ВЕДНАГА!следдва....
19
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те селяните си искат асфалта. Къде на село са виждали павета, та да знаят колко по-добре е с павета, в сравнение с асфалта?
18
0
 
11
 
! Отговори
Бай Добри преди 6 години
Паветата под строй и на вилите.
17
4
 
11
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
До 16Няма как павето да е по-лошо от асфалта само ако е като старите гранитени павета. Ако сложиш нови бетонови, то ще се натрошат след отрицателно време. Паважа трябва да се изпълни и както е "по учебник" ако искаш да издържи 50 години. В България вече почти нямаме майстори, който имат съответната квалификация, за да могат да ги положат. А относно шума - той е ясно, че ще е по голям от асфалт, но и джигитите от село ще са по-бавни при павиран участък.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Душко, ела си у Самоков, стани кметица, че ни писна от червените кхмери
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно, точно така, а освен това:1. Ще вдигнем цената и така корупционната ставка ще е повече,2. Ще вдигнем скоростта за повече кеф на джигитите,3. Ще имаме много по-лъскава синя зона.
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма показател по който паветата да са по-добри от асфалта!
13
8
 
14
 
! Отговори
haha преди 6 години
Ееее тая *** самоковска няма да миряса докато не омаже всичко...
12
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ами трябваше да питат Министерството на здравеопазването или това на външните работи...
11
8
 
18
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
От къде - накъде М-во на културата ще дава нареждания как да се ремонтират улици? Всичката ни култура втасала, ами сега и със строителство ще се занимават! Вежди Рашидов с огромното си самочувствие и нула компетентност по отношение на пътните настилки забърка тази каша!
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работете красиво, кадърно, за дълги години, направете горди внуците си.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
става дума само за средната част, която в момента е доста странна ... започва като асфалт, 50 метра по натам става павета и накрая свършва в асфалт (Раковска)
8
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната далаверка на Послушницата Картофка и крадливия й шеф Суджука.Правят си каквото си искат и си крадат колкото искат.Защото в БГ няма гражданско общество, а конкретно София пък е напълни с всякакви селяни, на които хич не им дреме за града ни.
7
12
 
29
 
! Отговори
така преди 6 години
От асфалт най-много се краде. Питайте дебелата тиква, стана милионер от две магистрали
6
12
 
25
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Паветата да се демонтират и към частните вили, а на ци..ните /т.н. павьори/ как ще им платите заработеното до този момент с наши дакъкоплатни пари ли или от твоя джоб бе даскалице? За никакъв х.. не ставаш. Ходи си на село, и без туй Бг. има нужда от даскали !
5
2
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
По тази логика като са се появили първите асфалтови пътища заградени от павиарина такива не е трябвало да се асфалтират. Тези хора си ги ловят от въздуха тези аргументи колкото да каже нещо, иначе вече всичко е решено просто се чудят как да ни го обяснят защото и през ум не им минава да кажат истината или не могат ?