Невидимото общество – хората с увреждания: И нас ни има!

На протест пред Министерския съвет те поискаха достъпна градска среда
Обновена: 23 сеп 2017 18:45 | 23 сеп 2017 18:44, Венцислава Вельова
21
Невидимото общество – хората с увреждания: И нас ни има!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет. Основното им искане е градската среда, която обитават, да бъде по-достъпна.

Те искат също да бъде променен и начинът на изчисляване на степента на тяхното увреждане, като не желаят това да става с познатите ТЕЛК-ове.

"Дойдохме да види обществото, че и нас ни има, и ние имаме някакви нужди. Обществото трябва да ни приеме за част от тях. Говорим за това общество, което го няма в България. Всеки си гледа собствената паница и се чуди как да се спаси. Ние не сме назад от развитите страни, просто сме в обратната посока", сподели пред Bulgaria ON AIR баща на момче с увреждания от Пловдив.

Момчето, което е в инвалидна количка, е срещнало непреодолимо препятствие в лицето на рампата в подлеза на Министерския съвет. По думите му, тя е неудобна, прекалено стръмна за количката и опасна за него.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа, преди 1 година
Има ви.Все още има малко останали българи. Друг е въпросът- колко още?
15
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвалидите са новата аристокрация. Не работят имат разширени права и налагат на другите на другите да бачкат докато те пърдят с количките си. Сиктир.
14
4
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Няма как да имаме 1 млн инвалиди. Тва е ясно на всички и че някой просто краде държавни пари. И не може като някой е инвалид той да е изолиран от всички и от всеки доста хора могат да вършат дадена работа било на пълен работен ден или почасова. Но просто сме слаба държава а държавата това са хората.
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момо държавата сте вие но щом искате е...е се. Не знам в Париж как е но не е нормално нещо което се строи в момента да не е сметнато и направено както трябва. По вашата логика на дядо ми кенефа беше в другия край на двора вие така ли ще направите вашия??? Исканията са по правилата на тези които строят в момента не си ги мисля аз така че по въпроса с ебането на държавата може да се обърнете към строителите.
12
3
 
9
 
! Отговори
край преди 1 година
Искайте празни от коли тротоари. Има един филм за пакистанеца Кхан в Англия - той си паркира колата на тротоара. България това го правят 70% от населението. Щото няма къде. Като че ли като нямам спалня и жена мога да ползвам тяхната.
11
3
 
20
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Казвам за това, че държавата започва да дава твърде много безплатни екстри, само за да контролира, а това изяжда милосърдието. Защо държавата ще ми строи църква, например. Държавата няма пари, тя ги взима от твоя джоб, а ти може никога да не стъпиш там, може и аз да не стъпя. Държавата се бърка в лични, семейни, верски въпроси, това не е солидарност, а намеса в лични работи. Солидарност се проявява спрямо изпадналите в беда. Цялото общество не е в беда. А тия хора са принудени да се молят!
10
3
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 1 година
До "Днес.бг"
Защо ми триете коментарите? Че ви попитах защо допускате коментари с grubi cinizmi ли? А защо думата "redakcia" ви подразни?
9
2
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Момо, аз говоря за приоритетите на нас, здравите и правите. Обществото е проявявало милосърдие от най-дълбоки времена спрямо куци, слепи, сакати, буквално обществото ги е отглеждало. Дори без социална система, всеки нещо им е подхвърлял. И това е морално, ще кажа дори благочестиво. За мен не е нормално работещи семейства да цедят държавата, ще рече съседите си, за да им се отглеждат, възпитават и обучават децата. Защо ще вземаш от джоба на комшията, за да си обучиш детето? Това е незаслужено.
8
3
 
23
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
И отново се пропускат родителите на деца с увреждания, които са напуснали работа, за да ги гледат. На тях не им върви стаж за пенсия, те никога няма да се пенсионират, макар да вършат най-тежкия труд, да обгрижват цял живот болен човек. Нямат и здравни осигуровки, нито получават лични доходи. Би трябвало професията личен асистент да се признава на всеки такъв родител, за 8 часа труд, безсрочен договор... А не да строим църкви, Христос кога е искал кесаря да строи църкви...
7
11
 
5
 
! Отговори
Момо преди 1 година
До Helleborus

"Право на помощ има този, който не може да работи, дори и да иска да работи."

Много добре казано, обаче почти 95% от така наречените инвалиди са работоспособни(не стават за работа на строеж, но в администрацията ще са перфектни). Въпрос на желание и воля.

Но е много по-лесно да кажеш "искам" и "дайте ми, защото съм инвалид".

Искаш?! Добре. А какво ще дадеш в замяна?

ПП:Казах ви за Париж. Някои от спирките са само със стълби, други имат и ескалатори, а трети са и с асансьори...
6
2
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Помощта исторически тръгва от християнското милосърдие към болни и сираци. Евентуално много бедни работещи семейства. Но никога обществото не би отделило милостиня, за да подпомага нормални работещи семейства, както е днес, когато държавата налива за детски градини и училища. Ние всички социално слаби ли сме, всички сиромаси ли сме, че някой ще ни гледа децата? От друга страна остават истински нуждаещите се от нашето милосърдие, те са с приоритет пред нас, но здравите на масата избутват болните.
5
4
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Това са единствените хора, които трябва да се ползват от каквито и да било социални политики. Право на помощ има този, който не може да работи, дори и да иска да работи. Това са болните хора, включвам и възрастните, по аналогични причини. Държавата дава милиарди за здрави и прави родители, за да им гледа децата, които трябва да си гледат сами, не казвам лично, но като финансов ресурс. Дава за строеж на църкви, които винаги хората са си строили сами, тия са въпрос на лични, семейни дела.
4
8
 
5
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Онези, които ми слагат минуси да бъдат така любезни да си защитят мнението както направих аз. Благодаря!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В известен смисъл всички сме инвалиди само дето едни взимат помощи и не работят а другите пукат от инфаркт пред компютъра на 30 щото плащат на първите. Къде ги видяха в бг 900х инвалида дето са се регистрирали в телк???
2
23
 
10
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Вие да не мислите, че примерно в Париж всички станции на метрото са достъпни за хора в инвалидни колички? Не мислете така, защото отговорът е : НЕ!
Има такива, които са, но има много, които НЕ са.
Съжалявам, но не може навсякъде да бъде направено, защото някъде проблема е финансов, а другаде технически.

И още нещо.
Някой нещо като иска от държавата да си направи сметката какво е дал и какво е получил. За да не излезе, че само иска без да дава накрая.

Този иска това, оня онова... Баси държавата
1
5
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Подкрепям инициативата.
Но кой ще чуе?
Ние явно сме в тежест на ГЕРБ.