"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа

Софиянци са дали 3 млн., за да приберат колите си от наказателните паркинги
26 сеп 2017 20:00,
83
"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа
Снимка: Архив, Булфото

От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, пише "Монитор". От принудителното задържане в касата на Центъра за градска мобилност са постъпили 2,06 млн. лв., а от преместване на колите малко над 964 хил. лв.

От 1 октомври влиза в сила и ново работно време на зоните за платено паркиране, както и удължаване на синята зона в събота. Синята и зелената зона в работни дни да бъдат от 8:30 до 19:30 часа. До края на месеца платеното паркиране ще бъде от 8 до 19 часа.

Сега столичани плащат за престой в центъра до 14 часа в събота, но от следващия месец времето ще бъде увеличено до 18 ч.

Нови зелени зони ще бъдат въведени в "Лозенец" и "Средец".

В "Средец" ще бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец" ще се въведат 3500 места за платено паркиране. Новата зелена зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Обособяването на паркоместа, сигнализацията и маркировката струват на Центъра за градска мобилност около 3,5 млн. лв.

Цените на платеното паркиране си остават същите - 2 лв. за синя зона и 1 лв. за зелената. Постоянно живеещите в по-скъпата от двете централни зони остава да плащат 150 лв. годишно, в зелената - 100, като втората кола излиза два пъти по-скъпо.

Финализирана е и обществената поръчка за закупуване на 10 паяка. ЦГМ ще преброи за тях 2,5 млн. лв. Те ще бъдат изплатени на лизинг.

С новите специализирани автомобили за принудителното преместване на колите от общинското дружество целят да въведат по-добър контрол на движението в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това си е чиста проба лакомия за пари, не им стига, големи усти са отворили и се чудят как още да ни доят. догодина до 20.30 ще го направят, само и само да лапат.ей, не разбраха, че ковчег с джобове няма
35
6
 
17
 
! Отговори
Местен преди 6 години
Който казва, че навсякъде по света правели паркинги в центъра, говори пълни гпупости. Навсякъде по света се стремят да ограничат паркирането в центъра и дори премахват паркинги и ги обръщат в зелени зони. Понеже навсякъде чета това за паркингите допускам, че е някаква градска легенда, която бай *** споделят един на друг. За референция(намират се лесно с гугъл, не мога да сам линк)Zurich has had the same number of parking spaces since 1996Amsterdam, to scrap 10,000 parking place
34
4
 
38
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Зоните имат обществена функция - чрез въвеждането на такси за паркирането се разтоварва движението, а не се търси печалба, която да потъне в нечий крадлив джоб. Затова разширяването на зоните би следвало да се базира на направен анализ за ползите и тежестите от него. В случая анализ и обосновка няма. Кое налага да се разширят зоните като площ и време - не е ясно. По същия начин повишаването на билетите беше мотивирано със "защото така трябва". Ето защо това не е управление, а рекет и грабеж.
33
1
 
2
 
! Отговори
pernishki mangust преди 6 години
pernishki mangi do 1 v minata i FIRE basi nenugnite izvleci maaaarshhhh u HELLA
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен поне, "зелена" зона означава зона без автомобили и без пътища.
31
0
 
12
 
! Отговори
Годо преди 6 години
Фандъка фрешка няма да мисли глупост. само искам да я попитам що вдигат колите от паркоместа супер бързо, а вече трети ден една кола с пернишка регистрация седи на детелината от цариградско шосе към Александър Малинов и няма кой да я разкара?
30
7
 
2
 
! Отговори
DEATH COMMING преди 6 години
edinstvenoto reshenie e reducirane na naselenieto sega ako trump zalichi NORTH corea tova shte e 1 stypka shtoto se vidq 4e s Islqmska poluciq ne stava-- samo voini bolesti smyrt i RE DU C I RANE na mnogoMILIQRDNOTO POPULEISHYN-- tova e izhoda -- NE MI DREME ZA PYRDQSHTI BIZNESMENI s 20 godishni audita i tem podobni PROSHLQCi -- SITE U KUPA
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По закон кметът трябва да осигури ред в паркирането на цялата територия на общината. Вместо това, Фандъкова въвежда платени зони на част от територията на общината. Въпросът е защо прокуратурата нищо не прави при това съвсем явно нарушение на закона от страна на кмета на София?
28
4
 
6
 
! Отговори
високоплатен трол преди 6 години
Кюрдските лидери казват "да". Ще има референдум. За повече новини посетете RT news!
27
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платените зони за паркиране в София са начин мафията да ни дере по още една кожа. За съжаление много хора се връзват на лъжата, че само където паркирането е платено, имало ред в паркирането. Е, на базата на тази лъжа, мафията разширява платените зони за паркиране и ще плащаме все повече и повече в оФцете ще ръкопляскат, че ги дерат.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново ще се взимат едни пари срещу нищо! "Инвестициите" пак са брутални - 10 паяка за 2.5 млн. За 3.5 млн. за блажна боя. За тези пари ще се наемат хиляди служители да обикалят с апаратчета цяла София и да докарват само от глоби на ден по повече. В превод - *** си остава, само ще ви взимаме и пари за нея. Извън цветните зони обаче, няма да ви наказваме - катерете се където си искате.
25
7
 
4
 
! Отговори
mrete v shits преди 6 години
bokluci smeshni prosto nqma da parkirate marsh na selo odeto ste da kopate nivata i carevicata i za sofia dori ne si pomislqte smradlivci s smradlivsi nedoklateni samo si poglednete ebanite feisove smeshni do 1 ste myrtyvci K L O U N i
24
1
 
26
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Явно тук пишат хора с богата фантазия, но без никакъв опит. Например, тук един пише, че всеки трябва всеки да си купува жилище с гараж, но не се усеща, че колата е за да се използва, а не да стои в гаража. Като я използваш, къде паркираш? Друг един фантазира колко се чакало едно време за кола, без връзка с темата.Истината е, че никъде по света не се прави така, както поредица от кметове правят в София, а и не само в София. Навсякъде по света започват с строежи на паркинги,а забраните са накрая
23
2
 
10
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Другари!!! Крайно време е да закрием тази прогнила демокрация!! И да върнем комунизма - по негово време всичко беше по-добре!
22
2
 
3
 
! Отговори
DEMbeleevski umrel преди 6 години
Zelena zona -- GREEN a nishto zeleno se ne vidi sho taka ba matrql sho????????
21
6
 
13
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
Проблемът не е в колите, хората с колите се оправят някакси сами. Проблемът е в разни грохнали бабички, вехти майки с детски колички и всякакви други двукраки типове, които са заели тротоарите! Тротоарите служат за безплатно паркиране на скъпи коли и е крайно време общината да почне да глобява здраво пешеходците, докато ги изгони от там!
20
3
 
2
 
! Отговори
Крум Зарков преди 6 години
До АнонименНе пречи на движението и паркиран според ЗДвП са две различни неща. Като паркираш на тротоар може и да не пречиш на движението, но нямаш право.
19
4
 
9
 
! Отговори
До майтап преди 6 години
И кой ще си паркира колата в многоетажен паркинг на 500 метра от блока му, вместо на тревата под балкона му?Единственият начин да възникне реална нужда от многоетажни паркинзи (и тогава частници ще ги настроят за нула време), е паркирането извън тези паркинзи да стане по-скъпо, отколкото в тях!
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Привърженик съм на реда и точно за това ми е безумно, че се използва "паяк" за местене на автомобили, които не пречат на движението, така както е по закон, а такива, които са неправилно паркиране. Ясно, че се прави за пари, ама хайде стига!
17
1
 
14
 
! Отговори
майтап преди 6 години
А нови многоетажни паркинги кога?