"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа

Софиянци са дали 3 млн., за да приберат колите си от наказателните паркинги
26 сеп 2017 20:00,
83
"Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа
Снимка: Архив, Булфото

От началото на годината до края на август софиянци са дали малко над 3 млн. лв. без ДДС, за да приберат колите си от наказателните паркинги и да им премахнат скобите, пише "Монитор". От принудителното задържане в касата на Центъра за градска мобилност са постъпили 2,06 млн. лв., а от преместване на колите малко над 964 хил. лв.

От 1 октомври влиза в сила и ново работно време на зоните за платено паркиране, както и удължаване на синята зона в събота. Синята и зелената зона в работни дни да бъдат от 8:30 до 19:30 часа. До края на месеца платеното паркиране ще бъде от 8 до 19 часа.

Сега столичани плащат за престой в центъра до 14 часа в събота, но от следващия месец времето ще бъде увеличено до 18 ч.

Нови зелени зони ще бъдат въведени в "Лозенец" и "Средец".

В "Средец" ще бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец" ще се въведат 3500 места за платено паркиране. Новата зелена зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Обособяването на паркоместа, сигнализацията и маркировката струват на Центъра за градска мобилност около 3,5 млн. лв.

Цените на платеното паркиране си остават същите - 2 лв. за синя зона и 1 лв. за зелената. Постоянно живеещите в по-скъпата от двете централни зони остава да плащат 150 лв. годишно, в зелената - 100, като втората кола излиза два пъти по-скъпо.

Финализирана е и обществената поръчка за закупуване на 10 паяка. ЦГМ ще преброи за тях 2,5 млн. лв. Те ще бъдат изплатени на лизинг.

С новите специализирани автомобили за принудителното преместване на колите от общинското дружество целят да въведат по-добър контрол на движението в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Не е виновна общината. Виновни сме ние-собствениците на автомобили. Стотици хиляди сме засегнати от ненужната и не помагаща с нищо недомислица "синя" и "зелена" зона но някой някога да е протестирал. Докато си мълчим ще ни мачкат и ще им плащаме.
75
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Здравейте,замислете се и ще видите,че откакто са въведени' така наречените, зони', това с нищо не помага на живущите в София, положението с паркирането беше така и преди това,разликата е че се събират пари,вземат се високи данъци за МПС-та,а че можете да си счупите автомобила,е сигурно....за останалото всеки се сеща какво става, това е не само мое мнение!!
74
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо с нашите пари (3млн. лева) да оправят столичните улици и булеварди, те палци купуват, за да може да ни скубят повече и да прибират пари в джоба си - мизерни ***, гади ми се от вас!!!
73
0
 
46
 
! Отговори
nikoi преди 6 години
Направете няколко многоетажни паркинга в центъра вместо да давате милиони за паяци.Изобщо някой,който измисля как да обере парите на хората и пак да е хаос, има ли нещо рзлично от паяци в главата си ?!!! Що за тъпотия,в мега градове навсякъде в света това е част от решението на подобни проблеми с паркирането.Ама нали трябва да се граби и краде и то в милиони....нейсе
72
1
 
31
 
! Отговори
обикновен човек преди 6 години
То хубаво зони, но вземете ги обмислете малко повече дали вършат работа преди да вземете парите на хората. Неправилно паркирали автомобили има нявсякъде, не само в зоните и навсякъде те пречат, не само в центъра. Но вие не си мърдате ***, ако няма далаверка, нали?? Паркирал в зона без смс - ами да го вдигнем, паркирал в зона, но на сама улицата - ами нямаме право да го вдигаме. Паркирал черен джип с номер 5555, ооо този не се пипа, той е вечен.
71
7
 
26
 
! Отговори
пострадал преди 6 години
Да сложите зелена зона пред ФМИ е чиста доза тъпотия. Цяла година си ходя до факултета с колата, никога не е имало проблем с паркирането там, винаги имаше място и сега - зона. Намерихте от кого да цоцкате парички, не се наядохте ве. Няма да пратя и един СМС. Ще ви цакам яко, ще спирам ДО зелента ви зона, да не можете да слагате скоби, гадове мръсни. Мислех, че тези зони са с цел да се улесни паркирането, а в момента всички се чудят къде да спрат и е адски хаос, а булевардът си стои празен.LOGIC
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
излиза че един паяк струва 250 000 лв
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой има ли достоверна информация дали ако в новите зони няма някъде маркировка значи че можеш да паркираш без да заплаща за зелена зона?
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 6 години
До анонименмисля, че не сте прави.Притежавам няколко парко места в София, но живея в провинциятя. Всеки път като посетя София е разправия защото някой ТУЗАР с кола за 250000лв със Софийска регистрация нямя 2 лева за паркинг и ми е спрял на мястото, но ни веднъж не видях кола от провинцията на моето парко място. Проблем за цялата страна е че,се движат пушешти таратайки на които никой не обръща внимание и вместо държавата да предприеме мерки да ги спре от движение само гледа как да събира пари
67
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано я направят 24/7, писнало ми е да се прибера от работа и да се въртя 1 час за да паркирам. То аман от автомобили с регистрации от цяла България...... карат по столичните пътища но си плащат данъците другаде..... Айде у лево .... Дано целият център стане синя зона 24/7 и да ми се махнете от главата.... като искате да паркирате ще си плащате като всички нас..... Браво на Фандъкова
66
0
 
12
 
! Отговори
gost преди 6 години
До софиянецМного вярно. Като искат да ползваме градски транспорт, да е по-редовен и по-експресен. И в неработни дни и празници. Повечето трамваи се движат със скоростта на ***
65
2
 
6
 
! Отговори
Re: Пешо ЗУТ преди 6 години
Прав сте, но се сърдете на Законотворците за гаражите, и архитектите на Общини. Не може в ЗУТ от 2009 г. да изискваш само новите сгради да имат гаражи за офисите. А старите строени - 1999/2000 да са заварено положение. Особено офиси при които има голям поток от хора и имат денонощен режим на работа.При наличието на метро, тролеи, трамваи, велоалеи в С-я.Малките магазини трябва да фалират, скъпи и ненужни. Хората пазаруват в големи вериги, които имат места за паркиране. Или от село.
64
9
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Синята зона трябва да бъде 24 часа/ 7 дни в седмицата... Каква файда като свърша работа в 20:00 ч. и няма къде да паркирам до нас, като са дошли кафеджийте от крайните квартали и са напаркирали безплатно навсякъде, че даже и по тротоарите на места, пред гаражи и тн.
63
2
 
13
 
! Отговори
плачевна община преди 6 години
Регулация на паркирането е необходима, но с други средства. Все още новите сгради са опезпечени с 1 паркомясто за 1 апартамент, а реално и доста по-малко. Вижда се, че е крайно недостатъчно, но закона не се променя. Всички магазини в блоковете са без предвидени парко места. Да се даде еврофинансиране и данъчни облекчения за тези, които построят многоетажни паркинги. Много гаражи получават разрешения да се ползват за търговски обекти и реално вече не са гаражи. Докога???
62
3
 
6
 
! Отговори
Дееее е преди 6 години
ващаааа леляяяяя!
61
3
 
21
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Зоните добре, ама каква е алтернативата? Вече цяла събота ще е зона - всички търговски обекти в центъра загиват. Не е задължително да ползваш автомобил за разходка и пазар, но опитайте с градски транспорт в събота и неделя - мин. през 20 минути. Ако сменяш два транспорта направо полвината ден ти е път.
60
0
 
23
 
! Отговори
учуден преди 6 години
Зоните са хубаво нещо ако има паркинги. До момента няма нито един многоетажен или друг паркинг. Общината само дере пари. Защо са им тези паяци. Един паяк вдига максимум 10 коли на ден, замърсява и прави задръстване. Не си избиват дори разходите. Ако се слагат скоби - един служител може да постави 100 броя за деня. Плащаме на вятъра.
59
2
 
2
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Платени паркинги и общински платени има и сега, но кой дава пари като може да паркира в нарушение и безнаказано навсякъде. Друг е въпросът, че в момента Баучер в частна с паветата е в окаяно положение, а те го рисуват с боя.Като цяло съм ЗА - срещу 100 лева на година си паркирам като цар.
58
0
 
42
 
! Отговори
perekly преди 6 години
От глоби постъпления-3 милиона.За маркировка-с акварели,вероятно, табели- 3,5 милиона.Нови "паяци" - 2,5 милиона.ЦМГ при такъв баланс е по-добра пералня за партийни каси от всяка друга! Няма такава мизерна , безсмислена и неработеща структура никъде по света.
57
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва идеалният център да е абсолютно затворен за коли. То по тротоарите там не може да се мине от паркирани таралясници. И най-често с несофийска регистрация.Обаче пък ако го затворят напълно, самоковската кукумявка няма от къде да цоца кинти.