До 2 месеца центърът на София – "успокоена зона", до 30 км/ч.

Спират колите и от "Алабин" до "Ал. Стамболийски" по Витошка
Обновена: 28 сеп 2017 15:02 | 28 сеп 2017 15:00, Камелия Цветанова
44
До 2 месеца центърът на София – "успокоена зона", до 30 км/ч.
Снимка: Булфото, архив

Увеличава се пешеходната зона по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" в София, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет. Предложението беше внесено от зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

"Това решение е стъпка напред в превръщането на София в град на хората. Целта ни е трафикът в центъра да бъде минимален, тоест хората да бъдат обезкуражени да използват личните си автомобили в централната част", коментира зам.-кметът Евгени Крусев, цитиран от БТА.

Според него не е редно да се чуват упреци за разширяването за пешеходната зона в центъра, където има две линии на метрото, пет линии на трамваи и два подземни паркинга.

"Така продължаваме естествената пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София", добави Крусев.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че работят по създаването на система от пешеходни маршрути и това парченце е част от една обща генерална схема.

"Анализът ни показа, че основният паразитен трафик през центъра преминава от запад на изток и той трябва да бъде изнесен от центъра", каза Здравков.

Съветниците приеха още да бъде обособена "успокоена зона" с ограничение на скоростта до 30 км/час в зоната между улиците "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Там ще има и велоленти.

Ограничението няма да обхваща самите булеварди, а само малките улици в района.

Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е част от мерките в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха, която беше приета през април. Спазването на ограничението на скоростта ще се контролира от полицията.

По време на обсъждането някои от общинските съветници от опозицията обаче се усъмниха, че общината има техническата възможност да контролира спазването на ограничението.

Обособени ленти за велосипеди ще бъдат изградени и по булевардите "Овча купел" и "Монтевидео".

Пешеходна зона става и ул. "Георг Вашингтон" - в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска", решиха още столичните общинари.

Според общинския съветник от СДС Борислав Бориславов тези три доклада ще доведат до допълнително замърсяване на въздуха, задръствания и изнервени шофьори.

"Предложението е на парче, не е аргументирано и липсва анализ какъв ще бъде ефектът", смята Бориславов.

Калоян Паргов, председател на групата на "БСП лява България" в СОС, коментира, че не е против пешеходните зони, а е против да се приемат доклади, без да са ясно регламентирани.

Според него СОС трябва да започне да взима решения, обосновани на желанията на хората, и предложи да бъде направено обществено обсъждане. Сред идеите му е още да бъде затворен целият център, но първо да се осигурят алтернативни трасета и промяна в комуникационната структура на транспортна.

Пешеходните зони ще бъдат обособени от 1 март 2018 г., а "успокоената" - до два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно трябва да си купим кон и каруца вече, тях и без това закона не ги лови.
15
1
 
5
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Шофьор 6Ти май не се досещаш,че това няма да стане.Няма как и няма да е в полза на никой освен за тези,които прибират таксите.Това няма абсолютно НИКАКЪВ смисъл.
14
3
 
6
 
! Отговори
Песимист преди 6 години
Извинявам се! Може би сме съседи, живея на метри от пешеходната част на Витошка и искрено се зарадвах на новината. В такъв случай приемам коментара ти от No:12 като саркастичен :)
13
1
 
25
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Живея точно в този периметър и мога да потвърдя , че сега и 30км/ч не могат да се вдигнат из тези улички ! Това е поредната смехурия на общината , някакъв безмозъчен пиар и отклоняване от истинските проблеми на града !
12
8
 
6
 
! Отговори
Метро преди 6 години
До ПесимистАз не идвам до центъра,аз живея на центъра ...да те светна .!А ти ако идваш от някой краен квартал е друг въпрос....
11
4
 
11
 
! Отговори
Песимист преди 6 години
До 12 :Може да ти е още по-добре и със самолет да идваш в центъра, но това не означава, че трябва да ти направим летище, нали? :)
10
24
 
10
 
! Отговори
Метро преди 6 години
И до този който написа по надолу че е по ок с метро.....Харесва ти да ти смърди на *** и пот явно щом го предпочиташ ...Няма ли да ти е по добре в бавареца на хладно/топло ....или не може да си го позволиш ?
9
9
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
И в какво се изразява геноцида над пешеходците в София?
8
8
 
26
 
! Отговори
траф преди 6 години
е добро утро - естествено центъра трябва да е за пешеходци !! идете във виена, берлин и вижте какви зони има. стига соц.манталитет !
7
4
 
22
 
! Отговори
Schauffeur преди 6 години
"успокоена зона" Факт е, аз като се тътря час и половина с 30 - много се успокоявам.
6
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм в почти всички европейски столици. Но такъв геноцид над пешеходците, при това в рамкитена самия град - няма никъде.
5
17
 
10
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
Крайно време е да се зонира софия по квартали и общини и да се въведат таски за преминаването от зона в зона. Това е единственият начин да се намали трафика до минимум!
4
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам скоростта да се ограничи до 10 км/ч и да се кара само на задна скорост, също така да се въведе и ограничение на скоростта на пешеходците до 1 км/ч, че напоследък стават страшно много инциденти - центъра на София, може да се прекръсти на зоната на здрача.
3
16
 
15
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 6 години
Добро предложение, нека да се успокои движението по центъра на столицата.Добре е да се помисли за успокояване и по Цариградско, до например 40км/час, за да се намалят инцидентите и там.
2
7
 
20
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
До 1:От кое нещо ще последват задръствания?Защото не можеш да си зарежеш колата пред Съдебната или да минеш по Алабин, или пък защото не можеш да караш със 100 в малкиуте улички?
1
16
 
13
 
! Отговори
коко преди 6 години
Тия са луди.Сега никой не спазва тия 50км/ч та някой ще спазва още по ниска.Боли ги главата тия подобия на законотворци.....