До 2 месеца центърът на София – "успокоена зона", до 30 км/ч.

Спират колите и от "Алабин" до "Ал. Стамболийски" по Витошка
Обновена: 28 сеп 2017 15:02 | 28 сеп 2017 15:00, Камелия Цветанова
44
До 2 месеца центърът на София – "успокоена зона", до 30 км/ч.
Снимка: Булфото, архив

Увеличава се пешеходната зона по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" в София, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет. Предложението беше внесено от зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

"Това решение е стъпка напред в превръщането на София в град на хората. Целта ни е трафикът в центъра да бъде минимален, тоест хората да бъдат обезкуражени да използват личните си автомобили в централната част", коментира зам.-кметът Евгени Крусев, цитиран от БТА.

Според него не е редно да се чуват упреци за разширяването за пешеходната зона в центъра, където има две линии на метрото, пет линии на трамваи и два подземни паркинга.

"Така продължаваме естествената пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София", добави Крусев.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че работят по създаването на система от пешеходни маршрути и това парченце е част от една обща генерална схема.

"Анализът ни показа, че основният паразитен трафик през центъра преминава от запад на изток и той трябва да бъде изнесен от центъра", каза Здравков.

Съветниците приеха още да бъде обособена "успокоена зона" с ограничение на скоростта до 30 км/час в зоната между улиците "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Там ще има и велоленти.

Ограничението няма да обхваща самите булеварди, а само малките улици в района.

Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е част от мерките в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха, която беше приета през април. Спазването на ограничението на скоростта ще се контролира от полицията.

По време на обсъждането някои от общинските съветници от опозицията обаче се усъмниха, че общината има техническата възможност да контролира спазването на ограничението.

Обособени ленти за велосипеди ще бъдат изградени и по булевардите "Овча купел" и "Монтевидео".

Пешеходна зона става и ул. "Георг Вашингтон" - в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска", решиха още столичните общинари.

Според общинския съветник от СДС Борислав Бориславов тези три доклада ще доведат до допълнително замърсяване на въздуха, задръствания и изнервени шофьори.

"Предложението е на парче, не е аргументирано и липсва анализ какъв ще бъде ефектът", смята Бориславов.

Калоян Паргов, председател на групата на "БСП лява България" в СОС, коментира, че не е против пешеходните зони, а е против да се приемат доклади, без да са ясно регламентирани.

Според него СОС трябва да започне да взима решения, обосновани на желанията на хората, и предложи да бъде направено обществено обсъждане. Сред идеите му е още да бъде затворен целият център, но първо да се осигурят алтернативни трасета и промяна в комуникационната структура на транспортна.

Пешеходните зони ще бъдат обособени от 1 март 2018 г., а "успокоената" - до два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
4
 
! Отговори
Суджуклията преди 6 години
Да се затворят улиците в София.Асфалта да се махне и да се сложи пръст и засее с трева и рози.Да се остави път за колелета.Всичко ще е като в приказка.
35
1
 
6
 
! Отговори
Кон преди 6 години
Коне, кучета и каруци ще пускат ли в центъра? Тази ***, която не дава възможност да се кара кола спокойно по най-нагъл начин я изкарват като нещо хуманно. А е резултат на управленско безсилие и липса на морал - крадат просто.
34
0
 
4
 
! Отговори
блейко преди 6 години
Супер! То сега не може да се мине а като започнем да се движим като охлюви от Сандански до Русе по бързо от Дървеница-Сточна Гара. А на тези които пътуват с градския... Честито!!! До тук ви беше ходенето на работа преди обяд.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви успокоят на "централните"! И да ви свирят Шопен!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то с тези задръствания и 30 км в час не се достигат повечето време в София.Сега леко и тактично вместо да се оправдават за причинените задръствания и блокаж на движението, просто узаконяват постигнатия резултат с "успокояването".
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 месеца центърът на София "успокоена зона", до 30 км/ч.Ха, ха ... това няма начин да не е идея на Центъра за градска Дебилност, под мъдрото ръководство на картофената принцеса.Един от ключовите параметри за успешна икономика и добре развито градоустройство е средната скорост на транспорта.Тези с техните *** идеи могат съвсем да успокоят града, достатъчно е само да сложат навсякъде ограничение на скороста 5 км/час.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво им пречеше да приключат с Дондуков до есента?Сега от там се задръства цялото движение в центъра!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мене наште общинари изобщо не са в състояние да се справят със ситуацията.Смятам,че трябва да извикат екип от световно признати специалисти,и мота-мо да изпълнят всичко което те им кажат,без да правят никакви опити да пречупват нещата през нашенската призма,за да не ги о-*** както винаги става!
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Пич, в центъра на коя европейска столица има купища подземни паркинги?
27
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Пълна простотия. Няма град по света, където да започват със забрани, както правят в България, в случая в София. Навсякъде по света първо се опитват да се справят чрез промени в организацията на движението и паркирането, само в България, вкл. в София, слагат забрана след забрана, и естествено става по-лошо. Защо общината не се погрижи да има купища подземни паркинги в Центъра на София и улиците да останат само за движение, без паркирани коли по тях? Не го правят, защото така не могат да грабят от
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам само,че това не са проблемите (ОСНОВНИТЕ) в София. Нашите управници обаче е ясно, че само с простотии могат да се занимават. Пак ще ремонтират 30 булеварда с ЕВРО пари , че нещо са им утаняли личните сметки.ПеееРверзници
25
5
 
4
 
! Отговори
Джигит с 300 преди 6 години
Не ме еее...карам и засичам, карам и засичам, карам и засичам !!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИТОШКА ПРЕДИ ГОДИНИ!!!!!!!!!!!
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това трябваше да се направи преди много години. Споменатите улици имаха нужда да бъдат пешеходни от десетилетия.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МетроАко живееше в Центъра нямаше да казваш "живея НА центъра". На центъра се живее в някое малко населено място, където центърът не е толкова широко понятие :)Така че може да живееш На центъра, но някъде дръгаде, а тук говорим за София.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То с тези дупки.. пардон, ями и да искаш не може с повече да се кара
20
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Бирено мечеИмаше една приказка :"То добре да ми е тъжно и не здравословно в бавареца,отколкото *** и потно в трамвая/метрото/улиците.
19
2
 
6
 
! Отговори
Песимист преди 6 години
И пак до 12:Отново се извинявам, но както казах, живея в района и "баварците", както ти се изрази, ги свързвам само с хора, прииждащи от кварталите, да пият кафе на Рафи да речем. А също с тях свързвам и употребата на умилителното определение "баварец", затова и реших, че си от тях. Ако не е така, продължавам да смятам коментара ти от No:12 за саркастичен.
18
10
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
По добре да ми мирише на пот в метрото отколкото на дизел нов внос на 15 години в задръзстванията - обратното е префърцунена комплексарщина.
17
5
 
33
 
! Отговори
Т преди 6 години
България е дивашка държавица и е все по-трудно да се живее в нея. Направете градския удобен, нов и свързан, да е през 2-3 минути, а не да вляза в метрото и да гледам, че следващото е след 9 минути. Преди това излизам от вкъщи и всичко е в кал, вода и кал по един-два пръста. Аз такова чудо в Европа не съм виждал никъде. Нямаме обувки и дрехи вече от кал и вода. И в това аз ще ходя по липсващи тротоари поне 10 минути, за да стигна до метростанцията подгизнал и измръзнал. В Европа не е така!