По-отговорни ли сме? Бездомните кучета в София намаляват: 4000 са!

Има и увеличен интерес към осиновявания на животни от приюти
85
По-отговорни ли сме? Бездомните кучета в София намаляват: 4000 са!
Снимка: архив, БулФото

Няма увеличение на броя на безстопанствените кучета в София, според Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Той уточни, че предстои да се извърши ново преброяване в края на октомври – началото на ноември, но смята, че жителите на столицата са станали по-отговорни към проблема.

"Хората в София си промениха и отношението към проблема, и това към домашните любимци като цяло. Станаха доста по-отговорни. Преброяването, което правим на всеки две години, показва, че има трайна тенденция на намаляване", коментира той пред "Фокус".

При последното преброяване безстопанствените кучета са били под 4 000, а при първото преди около 12-13 години - около 30 000.

"В София по някакъв начин нещата се случват. Има още няколко областни градове, които са в графата на отличниците, даже се справят доста по-добре и от София. Такива са Пловдив, Бургас и Велико Търново. Има двойкаджии като Кърджали, Хасково и други, в които нещата никога няма да се подобрят, ако не се промени подходът", обясни Гечев.

Според него трябва да се обединят усилията за справянето с проблема, като се включи гражданското общество, не само общинската администрация, неправителствени организации и ветеринари.

"Сериозен проблем остават и условията в българските приюти, които са далеч от нивото на европейските такива. Положителна обаче е тенденцията за увеличен интерес към осиновявания на безстопанствени кучета от родни приюти както у нас, така и в чужбина", добави Гечев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените случаи в които съм виждал броя на пумиярите да намалява е когато им бъде подхвърлена храна с отрова наоколо. Да жестоко е, но когато държавата не само бездейства, но и превръща проблема в схема за точене на пари, явно и това е решение.
50
0
 
5
 
! Отговори
Re: до 48 преди 6 години
От Вярное: Правна рамка има, закони и наредби също. Само че няма кой да осъществява контрол. Това е проблемът в БГ, какъв е смисълът от закон на хартия, който не се спазва?Във всички области?Съветът ми е бягайте от БГ, това не е държава.Ако няма възможност да бягате протестирайте, пред НС и общини.Колко от Нас протестират срещу кучешките фекалии?Имам куче - чистя след него, но се отвращавам от фекалиите на улицата.Протестирайте, права се извоюват, не се дават.Вижте Френската революция.
49
5
 
13
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
В сектата на кучелюбите, мисленето е забранено, те са като латерни, така че и да обясняваш какви опасности ни грозят, ефекта е нулев, само си хабиш нервите. Истината е че трябва да се случи това което желае мнозиството, а именно нула бездомни кучета и край на кучелюбския произвол.
48
4
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Кучелюби са нагли хора, тях не ги интересуват хората живеещи около тях, те се мислят за нещо повече. А това което е най-лошото, че закона не предвижда никакви наказания за тях - въпроса е какво може да направи човек, за да спре целия този тормоз? Едно голямо нищо, обаче на някои хора им писва и разрешават проблема радикално, с отрави и саморазправи. Ето защо, за да може тези спораве да се решават цивилизовано, трябва да правна рамка, незнайно защо такава липса и дори не се обсъжда.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали сте наясно, че като останат без храна и изгладнеят, ще започнат да нападат хора за храна. Животното много бързо се адаптира и си намира начин да оцелее.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизам от входа и първото което виждам до кофите за *** са кучешки кравайчета. Изкарали кучелюбите лпбимеца, опукал кашпите но и оставил кравайче. Естествено не се прибира от Кучелюба. И след направен анализ е установено, между 1.5 и 2 тона кучешки краваи изсъхвати това се дишат!!! Защо няма зоополиция която са следи и глобява кучелюбите? България е на първо място по Кучешка тения, една много тежка и заразна болест.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кастрирането домашни кучета трябва да е посместно и задължително за всеки собственик, само така може да се вкара в рамки кучешката популация! Само лицензирани развъдници трябва да имат правото да развъждат кучета - това в момента е тотална анархия и простотия. Всеки льольо си развъжда кучета и после защото не може да ги гледа ги изхвърля, но иначе ако го питаш е живота си да кучетата!
44
0
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
И колко време ще отнеме това изучаване на правилата, защото повечето от тях ги има от над 15-20 години? Големия проблем е че онези много сърдите, много обидените, точно те не спазват и не желаят дори да се поинтересуват какви са правилата, тях ги интересува единствено на тях да им е добре, останалите не са важни. Когато видя, че масово хората си чипират кучетата, събират им фекалиите, водят ги на повод и с намордник, не ги разхождат в училища и т.н., ще повярвам че проблема може да се реши.
43
1
 
10
 
! Отговори
Вярно е!!! преди 6 години
Факт е, че г-жа Фандъкова се справи с бездомните кучета в кв. Крива река, до Пирогов.Факт е, че кучето ми Шотландска овчарка - Коли е с чип, кастрирано, регистрирано в общината, и плащам всички данъци и такси. Бай дъ уей за кастрирани кучета не се плаща такса. Най-важното почиствам след кучето си. Отвратен съм от фекалиите на кучетата по тротоарите, на една кучкарка като й направих забележка скочи на бой.Ние като общество трябва да имаме съзнание. Не може все другите да са ни виновни.
42
2
 
0
 
! Отговори
xxъ до 40 преди 6 години
Ще мине време и на това ще се научим, тези неща отнемат време , хората не са като роботи ..
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, у нас обществото предпочита да отглежда много кучета и котки, но бездомни деца...Странни сме хората. Милиони левове годишно се хвърлят по разни капризи за кучета и котки - хранителни специалитети, за лечение, телевизионни реклами и т.н. Обаче за себеподобни е малко по иначе.
40
0
 
12
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Някакси цяла Европа (с изключение на Румъния, България и Гърция) е успяла да се справи с проблема с улични кучета. Толкова ли е сложно? Живеем в пародия
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ххьТи твоето куче чипирал ли си го? Колко кучкари си чипираха кучетата? Колко кучкари си плащат данъците? Колко кучкари спаздват общинските наредби? Колко кучкари си кастрираха любимците? Дай да започнем от там - какво ще кажеш?
38
0
 
14
 
! Отговори
ххь преди 6 години
Те тези кучета не падат от небето , някой ги оставя на улицата и те почват да се развъждат. Може извънземните да ги пускат да ни шпионират , кой знае , ..
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SOFIANZI OBICAT KUCETATA,AMI NALI I TE SA GLADNI KUCETA,ZATOVA I GI OBICAT.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4000 зверове дебнат вас, децата и близките ви - ликувай народе!!! Кога ще се сложи край на тази пародия? До кога ще търпим разни социопати, да трупат пачки, докато нас ни хапят, убиват и тормозят?
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намаляли били, верно ли?!? Я се разходете до Люлин 6. Отсреща в парка е вилна зона "Смърдана". Откъм гьола има глутница от поне 30 бездомни песа които нападат всеки осмелил се да прекрачи ареала им! Храни ги някакъв тъ.пак и никой не взима отношение по въпроса. Хайде не ме занимавайте с глупости!!!
34
2
 
6
 
! Отговори
Пресни спомени - 3 преди 6 години
Прави кариера на Уолстрийт и се издига до президент на инвестиционна банка.Амбициозният български имигрант работи в американското външно министерство, в Световната банка и в ООН като икономически съветник. Отличен е с престижните награди Елинор Рузвелт" и Фулбрайт".И дори след тази чудовищна случка, нямаща аналог в цивилизования свят, самоковката Нахалница не подаде ОСТАВКА !!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Баце преди 6 години
За какво се занимавате с кучета няма ли кой да види да СНИМА къщата с бетонна ограда намираща се на самият път онищожила спирката ЗЛАТНАТА РИБКА посока Бистрица и Железница ? Там е опасно да се шофира оградата е буквално на пътя ? Ало ФАНДЪКОВА ИЛИ ВЛИЗАЙ В ЧАС ИЛИ СИ СТРОЙ КИЛИЯ В ЖЕНСКИЯТ ЗАТВОР ОТ ТАМ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНЕШ
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кучетата са голям бизнес,особено за фондациите,ветеринарите,производители на храни,лекарства и т.н .по веригата.също каккто една от най-големите заблуди за човечеството- бутилираната вода.