Война на спрея и плаката: София на лов за драскачи и лепачи!

От общината с план да наказват и непълнолетните вандали
27
Война на спрея и плаката: София на лов за драскачи и лепачи!
Снимка: архив "Булфото"

София обявява война на драскачите по фасади, спирки, подлези, метростанции и други обществени места. Засилените мерки се налагат заради все по-честите посегателства и многото жалби на граждани.

До момента няма нито една санкция за подобни нарушения, защото разкриването на извършителите е почти невъзможно. Обикновено те действат в малките часове на денонощието, а за да бъдат санкционирани трябва да са заловени или да има свидетели, пише "Труд".

Сега общината планира да използва системата от видеонаблюдение в града, за да установява самоличността на вандалите.

Заловените драскачи ще бъдат глобявани от 100 до 2500 лв., като под ударите им ще попадат и тийнейджърите, които не са навършили 16 години.

"Те подлежат на административно-наказателна отговорност, ако са били в състояние да разбират същността на извършеното, съгласно наредбата за обществения ред", обясни Иво Пенев, началник на контрола върху рекламната дейност в Столичен инспекторат.

Общинското звено призовава гражданите да подават сигнали на телефон 02/987 55 55, ако са станали очевидци и по този начин да съдействат за по-бързо установяване на нарушителите.

Столичният инспекторат започна почистване на драсканите фасади. За това ощинските служители използват специализирана техника. Досега са почистени сградите на музея "Квадрат 500" откъм бул. "Васил Левски", стената при градинката на Руската църква и ул. "Г. С. Раковски".

Другият проблем, който София започва да бори, е безразборното лепене на обяви и плакати на нерегламентирани места. По данни на инспектората над 200 000 рекламни и информационни листовки се разпространяват из града всеки месец.

От общината признават, че част от проблема е недостатъчният брой афишни колони – единствените места, на които по закон лепенето е позволено. В момента те са едва 44, а според експерти столицата има нужда от поне 800. 

"От наша страна вече е дадено предложение за увеличаване на местата за свободно разпространяване на афиши и обяви в отговор на нуждите на града", обясни Иво Пенев.

За възпиране на лепачите и драскачите общинарите, освен на глоби, разчитат и на антиплакатна боя -  с нея се обработват стълбове, стени, паметници и други. В столицата по този начин са защитени над 1000 електрически стълба, като предстои боядисването на още по бул. "Дондуков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Гергин преди 1 година
Фъндъкова не ходи на работа. Съдейки по разрухата в община София, се задава въпросът: Къде са Амортизациите по активите на дружеството!?
А Другарят прокурор пак бере Гъби. Но руските възпитаници са си Нагли, Вулгарни и Слабограмотни Буфосинхронисти. Пак гледат някакъв Филм. За наш късмет юрданака е болна от Рак.
22
2
 
4
 
! Отговори
Ван Гог преди 1 година
Колко *** трябва да си, за да възприемаш драсканията по сградите като изкуство? Да съм аз на власт .......
21
0
 
3
 
! Отговори
БФС преди 1 година
До 21:
София
4-ти километър
Лудница
Пий хапчета или спри да друсаш
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТАЛИН
ПУТИН
СОФИЯ Е СТРЕЛЕЦ ???
АЗ БЯХ ТУК
БЕЗПЛАТНИ СФИРКИ тел...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с вашите планове ами чистете от време на време и Фандък, ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ГРАДИНКАТА СРЕЩУ ХОТЕЛ РИЛА НА ПЪПА НА СОФИЯ,СРАМОТА Е ЧЕ ПРИЛИЧА НА БУНИЩЕ,ако не друго поне изчистете и отворете градския ке..ф че се пикае покрай ламарината на падналата сграда преди повече от 10 години...те у блейката
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е воина, веднага да се арестуват протестарите в софия и да започват почистването на столицата.
17
1
 
19
 
! Отговори
Крайно време беше! преди 1 година
В развитите европейски държави още преди десетилетия определиха места, където може да се рисува с графити и се даде възможност дори да се правят конкурси за подобен род рисунки.
Защо у нас трябваше да порасне цяло едно поколение, на което не се намери кой да обясни, че когато драскаш по стените, ти нарушаваш два закона:
1) Все едно "допълваш" идеята на архитекта относно фасадата на сградата и насила ставаш негов съавтор;
2) Сградата е нечия собственост, която ти повреждаш, без да го питаш!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Объркал си ГЕРБ с Моника Станишева!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото не е че лепят плакати, а че лепят 100 един до друг и върху други и други и че никой не ги чисти и е пълна анархия
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ отново за кой ли път се извъртяла на 180 градуса.
Защото съвсем до скоро ни убеждаваха как драскането по паметниците било изкуство.
13
2
 
14
 
! Отговори
охо преди 1 година
че доскоро община и институции насърчаваха подобни драскачи и вандали, като ги наричаха със нежни имена - графити художници, развеселявали града, оцветявали грозните фасади и пр.
12
2
 
15
 
! Отговори
няма значение преди 1 година
Днес е пълно със смешни новини, но тази печели. Общината "обявила война", ахахахаха. В какво ще се изрази тази война? Г-жа Картофелия ще ги помоли учтиво да не драскат?!? Те не могат да се оправят с разпадащите се фасади и балкони на мизерниците от центъра, щели да ловят драскачи. Как точно? С мрежа за пеперуди? Жалки некадърници...
11
4
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Тоя ако дойде у Враца да драска паметника на Ботев на секундата ше бъде разфасован в горичката зад паметника
10
6
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Верно, тоя заедно с групата сороски протестери беха надраскали паметника на съветската армия и го чистиха от общината с пари от нашите данъци. На тоя директна глоба от 100 000€ , "Америка за България" ще му я платата.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали точно Борисов и Фандъкова ни убеждаваха, че омаскаряването на паметниците било изкуство.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберасткият зорошоид Асен Генов, който изпонадрака цяла София трябва да бъде първият арестуван.
7
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
Я па тиа! - гражданите да им подавали сигнали... Че няма гражданите посред нощ да им вършат работата, я! Те малки ли са?! И малки заплати ли взимат?! Ами бонусите, дето ги чакат точно този месец, а! - Я тези тарикати да стават по нощите и да дебнат за драскачи-бояджии! Хайде, де!!!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яааааа,кметицата най-после се събуди.Цяла София от години наред е надраскана със спрей,стана още по-грозна,но на управата не и правеше впечатление,въпреки че одавна трябваше да инкриминира това деяние.Като прибавим и грозните стари фасади в центъра и разпадащите се балкони и подскачащите плочки под краката ви,картинката става пълна.Вместо да се погрижат за лицето на България,общинарите строят мега проекти,където далаверата е най-голяма.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убичъм да драскъм
4
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ти от кои драскачи си ?